fbpx

Parola 2023/1

Parola Folyóirat 2023/1

Szerkesztői előszó

Kedves Olvasó! Parola folyóiratunknak ebben a számában egy sajátos tematikát választottunk: a helyi nyilvánossággal kapcsolatos gondolatokat és gyakorlatokat igyekszünk viszonylag széleskörűen bemutatni. Már a 90-es évek elején sokat foglalkoztunk a nyilvánossággal – annak is lokális vonatkozásával – elméleti szinten, de a gyakorlatban is. A rendszerváltás után a szabadság, a települési önállóság és a helyi közösség […]

Helyben, nyilvánosan - A helyi nyilvánosság elméleti megközelítése, jelentőségének összefoglalása

Nyilvánosság, nyilvános tér, nyilvános közlés, nyilvános párbeszéd – hogyan is értelmezzük ezt a gyakran használt fogalmat?

Bogárd és Vidéke – egy kistérségi hetilap 33 éve

Magánvállalkozásként – de rokonszenvező ismerősök, jóbarátok, egyre bővülő önkéntes segítők, majd a teljes család állt Hargitai Lajos körül a Sárbogárdon megjelenő ÚJSÁG működtetésében.

A Ravazdi parasztszalon

Hartyándi Jenőt a legtöbben a Mediawave fesztivál szervezőjeként ismerik. Ezt a tevékenységet vagy 30 év után átadta másoknak, de ez a nyughatatlan ember persze kitalált magának egy új elfoglaltságot: 2022 februárjában elindította a Ravazdi parasztszalont, a párbeszédnek, az együttgondolkodásnak és a helyi nyilvánosságnak egy új formáját.

„Sokszor csak egy jó hely kell.” – Labor Café, Nyíregyháza

A Civil Rádió 117perc című műsorában Fekete Évával, a Tabulapláza Alapítvány kurátorával a nyíregyházi Labor Café közösségi térről beszélgetett Dudok Dávid és Péterfi Ferenc. Az interjúban megismerhetjük a 2014-ben nyílt közösségi hely működési modelljét, tevékenységeit, valamint betekintést nyerhetünk az önszerveződő civil közösségek sokszínű mindennapjaiba.

Civil iroda nyílt Esztergomban

2023. január 30-án Nemeskéri Klárával, az Esztergomi CLLD pályázathoz kapcsolódó helyi akciócsoport projektkoordinátorával beszélgettem az Esztergom-Kertvárosban nyílt Civil irodáról. Ez a közösségi kezdeményezés jó lehetőséget kínálhat a helyieknek arra, hogy az őket érintő, érdeklő témák mentén találkozhassanak és beszélgessenek egymással. Klára a kezdeti nehézségek ellenére is bizakodó, reményei szerint meg tudja vetni a lábát egy […]

Káli Híradó - egy kézzel írott térségi újság

A helyi nyilvánossággal foglalkozó számunkban több helyi, közösségi alapon működő sajtóterméket mutatunk be, így feltétlen fontosnak tartottam hírt adni arról, hogy a Káli-medencében Somogyi Győző Kossuth-díjas leköltözött grafikus ír, szerkeszt és rajzol saját kezével újságot, mely a helyben aktuális hírekről tudósít már több évtizede igazán egyedülálló formában.

Számunkra a politika érdekérvényesítés

Az Élő Újság célja a társadalmi részvétel erősítése, a helyi érdek felismerése és érvényesítése, a városlakók problémáinak megoldására, illetve a problémák mögötti okok megszüntetésére, mérséklésére való törekvés.

Civil Kotta – a helyi nyilvánosság lehetőségei Szentendrén

A helyi nyilvánosság tereit és lehetőségeit keresve érdekes civil kezdeményezésre bukkanhatunk Szentendrén. Ebben a cikkben bemutatjuk a Civil Kotta részvételiségre és átláthatóságra építő, helyi együttműködésekre, közösségi döntéshozásra buzdító tevékenységét. 2023. február 2-án Szulovszky Istvánnal, a szentendrei Civil Kotta szervezet egyik alapítójával beszélgettem a helyi nyilvánosság tereiről, lehetőségeiről.

Informálni, vagy informálódni? - „Ebben a csapatban nincsen ’én’. Itt AZ ÜGY van. A CÉL.”

Lassan ötödik évfordulójához érkezem annak a napnak, amikor szembesültem egy véletlen folytán, hogy hamarosan a kertszomszédomnak tudhatom – az akkor még így hangzott –, Közép-Európa legnagyobb beruházását, mégpedig a dél-koreai SK Battery akkumulátorgyárat. Mindez egy teljesen véletlen információnak tudható be – egy a Komárom város jegyzőjétől kapott levélnek, ami lakcímváltozásról tájékoztatott. A lakcímem ezután már […]

A Nyomtass te is! modell a helyi nyilvánosságban

Helyben, helyi ügyekről, nyomtatott formában, közérthetően, őszintén és kritikusan szólni, és ezt minden postaládába eljuttatni – ennek még mindig nagyon nagy ereje van.

„Ők egyszerűen híreket akarnak adni magukról” - Nyitott közösségi stúdió a város közepén

Egerben működik egy nyitott közösségi stúdió, ahova fiatalok vagy talán más korúak is elmehetnek gyakorolni, használni, megismerni a médiumokat vagy ezeket a digitális eszközöket. És ennek az egyik működtetője Weil Zoltán, aki újságíró, korábban a helyi rádióban dolgozott.

Helyi Demokrácia Műhely – Teret adunk a helyi együttműködéseknek

A Civil Kollégium Alapítvány (CKA) lengyel és szlovák partnerekkel megvalósuló projektje az önkormányzati szereplőket (politikusokat, civil referenseket) és a civil szervezeteket egy platformra hozza össze fontos ügyek, problémák mentén,  melynek a Helyi Demokrácia Műhely nevet adtuk.

Élő Adás – A KÖFE közösségi adományozói estje

A Közösségfejlesztők Egyesülete 2022. december 9-én első alkalommal szervezett közösségi adománygyűjtést. Az esemény előtt Péterfi Ferenc beszélgetett Kovács Edittel, a KÖFE elnökével a Civil Rádió 117 perc című műsorában, az esemény másnapján pedig Huszerl József és Szabó Judit Nikoletta kérdezte meg a 3 támogatott szervezet szószólóját a Reggeli című műsorban az adományozó esten szerzett élményeikről […]

Ajánló a közösségi megoldások köréből

Minden Parola-számhoz összegyűjtünk egy csokor olyan hírt, amelynek közösség- és társadalomfejlesztési vonzata, érdekessége van. Jó olvasást kívánunk ezekhez is!

Szimulációs társasjáték a közösségszervezésről!

Milyen lehetőségei vannak egy átlag állampolgárnak, ha sérül az érdeke? Játsszuk el együtt! Egy szimulációs társasjáték segítségével játszva érted meg a közösségszervezést!

A HÁZ - A Kunbábonyi Közösségi Ház és Képzési Központ létrehozása, működtetése és folyamatos megújításának közösségi története

Arra gondoltunk Zsuzsával, hogy egyszer végre meg kell írnunk a kunbábonyi Közösségi Ház és Képzési Központ közösségi történetét, azt, amelyik nem a közösségi munka képzéseiről és programokról, szakmafejlesztésről szól, hanem az ezek megvalósulását lehetővé tevő környezet fizikai kialakításáról, fenntartásáról és fejlődéséről gondoskodó emberekről.

Betűk méretezése
Kontraszt