fbpx

Parola 1997/4

Parola Folyóirat 1997/4

Szövetkezetfejlesztői irodák Magyarországon

1997-ben indult egy PHARE projekt, a CECOP (Szövetkezetek Európai Bizottsága) kezdeményezésére, amelynek együttműködő partnerei a Közösségfejlesztők Egyesülete és a Magyar Népfőiskolai Társaság. A projekt célja, hogy kiképezzen, majd a képzett fejlesztő munkások által Magyarországon létrehozzon három szövetkezetfejlesztői irodát. A három munkatárs felkészítése Svédországban és Angliában zajlott 1997. október elejétől november végéig. A következő Parola számban […]

A Szatmári Fejlesztőmunka I. Szándékok, célok, tervek

I. Szándékok, célok, tervek E sorok írását megelőzően sokat töprengtem, hogy a szerkesztői unszolásnak engedve vajon milyenre és mekkorára kanyarítsam mondandóm? Szóljak-e a már több, mint évtizedes előzményekről, avagy csak tömör beszámolót írjak az éppen most történő eseményekről?

Ismerd meg a településed! II.

Ezzel a címmel készül a Közösségfejlesztők Egyesülete szerkesztésében egy angol szakkönyv fordítása. A kiadvány különböző fejezetei nagy segítséget nyújthatnak egy-egy település, városrész, lakónegyed társadalmi helyzetének, fizikai, műszaki, természeti adottságainak a feltárásához. Ha egy-egy témakörben végiggondoljuk és megválaszoljuk a leírt kérdéssorokat megragadhatóbbá, érthetőbbé válik a település helyzete, ami biztonságosabb alapokat teremthet egy helyi változás, fejlesztés elindításához […]

Hogyan kezdjünk szervezni egy kampányt vagy akciócsoportot

1. MILYEN HELYZETEK VEZETNEK EL A SZERVEZÉS SZÜKSÉGESSÉGÉHEZ? * Valami incidens történik, elütnek egy gyereket, egy családot kilakoltatnak – a hasonló események megelőzéséhez akcióra van szükség. * Nyilvánvalóvá válik a közösség valamiféle szükséglete – közösségi tér, javító szolgáltatások stb. * Több ember fordul hasonló panaszokkal egy tanácsadó irodához, amely közös cselekvést határoz el.

Önkéntesség a gyakorlatban - Sikerek és kihívások Közép-Kelet Európában

A Hálózat a Demokráciáért Program (USAID–UWI) idén második alkalommal rendezi meg nemzetközi konferenciáját 1998. május 15-17 között Budapest, a Central European University Konferencia Központban.

"Ők maguk mondják a saját üzeneteiket"

Péterfi Ferenc: Itt a stúdióban ül Liling Tamás akit szeretettel köszöntök. Annyit elöljáróban el kell, hogy mondjak, hogy Te itt a rádió alapítói közé számítasz, ez azt jelenti, hogy négy éve a Civil Rádió időszakos adásai során kapcsolódtál ebbe a műhelybe.

Gondolatok az önkéntességről a második évezred végén

Európa történelme döntő fordulóponthoz érkezett. Az egész világon mélyreható társadalmi és politikai változásoknak lehetünk szemtanúi. Ha megkérdeznék az embereket arról, hogy mit tekintenek az 1990-es évek legnagyobb európai szerkezetváltozás hatásaként számíthatunk a munkaerőpiac további polarizálódására a képzett és képzetlen munkavállalók között. A munkaerőpiac kettős vesztesei azok lesznek, akiknek a technikai újítások révén modernizálódik a munkája, […]

Vállalkozás-fejlesztő képzés Kunbábonyban

A gondolat még tavaly áprilisban megszületett. A Civil Kollégium Alapítvány egy speciális képzésen keresztül szeretne hozzájárulni a munkanélküliség enyhítéséhez, az önfoglalkoztatás lehetőségének felméréséhez a Felső-Kiskunságban. Ezen a területen élők elsősorban mezőgazdasággal foglalkoznak.

"Tanuljunk Demokráciát!" A Westminster Alapítvány támogatása, a demokrácia fejlődéséért

A londoni székhelyű Westminster Alapítvány, amelyet a nagy-britanniai Külügyminisztérium hívott életre a demokrácia fejlesztéséért, 1997. július 9-én kelt levelében bejelentette, hogy támogatja a Civil Kollégium Alapítvány demokráciafejlesztő képzéseit.

Betűk méretezése
Kontraszt