fbpx

Parola 1991/2

Parola Folyóirat 1991/2

Érdekérvényesítő közösségeket!: Szabálytalan beszámoló tanulságos következtetésekkel

“Dobd át a szívedet az akadályon a tested majd követni fog.” Mesterem bölcsesség jutott eszembe régről tisztelt barátom röpiratát olvasva a “helybeliség győzelméről”, a “mindannyionk illetékességéről”, meg arról, hogy végre “mi magunk agyunk a hatalom”, s hogy nem kell a “mindenható párttól rettegni”, meghogy a “tanácsi bürokráciának is befellegzett”, mert eljött végre az “önkormányzó társadalom”. […]

Egy városi önkormányzat szerepe és lehetőségei: A Kulturális Egyeztető Fórum vitájára

1. Zalaegerszeg az elmúlt évtizedben jelentős kulturális vonzerőt mutató településsé vált, mely a szakemberek munkájának és a támogató kedvű környezetnek egyaránt köszönhető. E szerepkör megőrzését, új elemekkel való gazdagítását a megyei jogú város közgyűlése a város polgáraiért érzett felelősségéből fakadó kötelezettségének tekinti.

A szociális védőhálóról - alulnézetben

Nyít levél dr. Surján Lászlóhoz Nem állíthatom, hogy mi mindig mindenről lekésünk, de az bizonyos, hogy itt Tiszabőn most már egyeseknek behozhatatlanul késón, másoknak pedig túlságosan kevés (lenne) az unalomig emlegetett és eddig csupán az íróasztalok mögött szövögetett “szociális védőháló” kifeszítése.

Az Európa Parlament konferenciája Budapesten, 1991. május 15-17:A politika az állampolgárok szolgálatában és az állampolgárok részvétele a politikában

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Budapesten rendezett egy rendkívül jelentős konferenciát május 15-17-éig “Politika és állampolgárok” címmel. A lakosság önszervező csoportjai, az egyesületek, a különféle körök, mozgalmak a “nemkormányzati” szervezetek (angolul Non-Govemmental Organizations NGOs) milyen beleszólási, részvételi lehetőségeket kínálnak az állampolgároknak a helyi- és a “nagypolitikában” való részvételre?

Az Európa Parlament konferenciája Budapesten, 1991. május 15-17-ig: Civil társadalom, helyi nyilvánosság

1. Magyarországon – s nyilván a többi volt szocialista országban is – az elmúlt évtizedek sajátos módon alakították a társadalmi döntésekben való tényleges részvétel, az öntevékenység kereteit. A helyi újságok például – bár a századfordulótól gazdagon virágzottak – 1948 után teljesen felszámolódtak, vagy ahol működtek is tovább, a kommunista hatalom helyi kilúgozott szócsöveivé lettek.

Szociális-jóléti szolgálatok önkéntes szervezetek és egyesületek Katalóniában

Josefina Fernandez i Barrera előadása a Kázásségfejlesztők Egyesülete által szervezett magyarországi körúton, amely elhangzott Debrecenben és Budapesten közösségfejlesztők és szociális munkások körében.

Vállalkozó önkormányzat: Ságújfalu önálló település 1991. január 1-től

Ságújfalu 1991. január 1-től önálló település. Az önkormányzat elképzeléseiről, programjáról beszélgettem Szentes Attila polgármesterrel, aki a Faluszépítő és Művelődő Egyesület jelöltjeként indult. Az egyesület tagjai közül még további 3 főt választottak meg az önkormányzatba.

A képzők képzője: Közösségfejlesztői szakképzés szervezése, 1991. március 18.

Mint azt már a Közművelődési Lemezújság legutóbbi számában, Buda Béla dr. előadását bemutatandó is közzé adtuk, a Közösségfejlesztők Egyesülete eljutott fejlődésének fontos állomásához, s közösségfejlesztői szakképzést szervez.

Falukonferenciát szervezett Válság és kiút címmel a pécsi Regionális Kutatások Központja

 Tudomásom szerint ez volt az első, széles nyilvánosságot teremtő tudományos fórum, amely a rendszer- és hatalomváltás (avagy fogalmazzak hétköznapibban: az új önkormányzatok létrejötte) óta kialakult falusi állapotokat vette sorra. Álláspontot fogalmazni persze inkább távlatosan lehet manapság, hiszen a napi politika még túlzottan belebeszél mindennapjainkba.

A tudósról, akit nem ismerünk: Vázlatos ismertetés Magyary Zoltán munkásságáról

Magyary Zoltán neve sajnos kevéssé ismert azokban a szakmai körökben is, ahol ez szükséges lenne, nem szólva a szélesebb közvéleményről. Már előzetesen kimondom a bennem megfogalmazódott konklúziót; azok közé tartozik, akinek a nevét és munkásságát érdemes megismerni.

Az Európa Parlament konferenciája Budapesten, 1991 május 15-17-ig: Zárónyilatkozat

“Politika és Állampolgárok” Konferencia (Budapest, 1991. május 15-17.) Zárónyilatkozat

Start tudás: A Start hitel lehetőségei vállalkozók számára

Az Iparosok Országos Szövetségének egyik vezetője nemrég arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a Start hitelt kérőknek majdnem a felét valószínűleg el kell majd utasítaniuk. A bejelentés persze önmagában amennyire nem jelent szenzációt – az okokra utaló magyarázat ezúttal legalább annyira figyelemreméltó.

Betűk méretezése
Kontraszt