fbpx

Parola Folyóirat 2019/1

Warmest Congratulations to the Hungarian Assocation

Az International Association For Community Development gratulációja a KÖFE 30. születésnapjára

Idén 30 éves a Közösségfejlesztők Egyesülete (angol rövidítése HACD). Örömünkre és nagy meglepetésünkre a közösségfejlesztők nemzetközi világszervezete, az IACD (International Association for Community Development) köszöntött bennünket.

Megemelni – közösségfejlesztés idősekkel

Szépkorúakért a Hegyvidéken – Szolidáris szomszédság közösségfejlesztő alprogram (esettanulmány)

A Közösségfejlesztők Egyesületének volt már gyakorlata az idősek körében végzett közösségfejlesztés terén. Ezt a referenciát megismerve kereste meg
Szokoli Erzsébet, a XII. kerületi gondozási központ (1) vezetője az egyesületet, hogy egy, a kerületi időseket célzó közösségfejlesztő programra kérjen ajánlatot. Az idősprogram végül a Szépkorúakért a Hegyvidéken nevet kapta, ennek közösségfejlesztő alprogramja pedig Szolidáris szomszédság néven 2014. áprilisában indult. A Közösségfejlesztők Egyesülete hivatalosan 2016 végén fejezte be a – máig működő – programban való közreműködését. A következő esettanulmány e közösségfejlesztő programról szól.

Párbeszéd egy roma közösségért

„Szerintem ennyi nekünk is jár… a cigány nőknek”

A BAGázs Közhasznú Egyesület 2018 februárjában indította el Dányon a “Párbeszéd a roma nőkért programot”, melynek fő célja, hogy egy erős és megtartó női csoport felépítésén keresztül változást indítson el a helyi közösségben.

Még az Ág is húzza? Egy zsáktelepülés jövőt épít magának

Egy zsáktelepülés jövőt épít magának

A Parola folyóirat előző számában útjára indult sorozatban, a Közösségfejlesztők Egyesülete által gondozott „Közösségek szolgálatában – kistelepüléseken” projektben megismert közösségi alapú szolgáltatások, illetve a közösségi alapú működés példaértékű gyakorlatait mutatjuk be. A sorozat folytatásaként most a Baranya megyei Ágra indulunk, ahol betekintve a helyi közösség elmúlt 7 évébe, a szemünk előtt bontakozik ki az a hihetetlen folyamat, amelyben a mindennapi megélhetéséért küzdő település saját jövőt épít magának.

Patarét

Patarétről először egy egyetemi órámon hallottam, ahol egy Erasmus ösztöndíjjal itt tanuló romániai diák tartott előadást egy Kolozsvár melletti szegregátumról, ami egy szemétdombon jött létre. Az előadás maga az alaphelyzetet, illetve az iskolai szegregációt volt hivatott bemutatni és csupán említésre került egy Pata-Cluj nevű film, ami a Pataréten megvalósuló társadalmi beavatkozási projekt kulcsfontosságú pillanatairól szól.

Önkéntes munka a Keleti Pályaudvaron

Nagyon izgultam, hogy mi lesz, hogyan fogják fogadni a kezdeményezésemet és egyáltalán kapok-e majd áramot a Migration Aid irodából, hogy használni tudjam a hajvágó gépemet? Alig telepedtem le a székemmel, az emberek azonnal közrefogtak minket, sorba álltak hajvágásért és kérdezték, hogy feltölthetik-e a telefonjaikat..

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány és 2018-as tevékenységei

Írásom célja a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány alapvető, illetve 2018-as évi tevékenységeinek bemutatása, az, hogy az éves eseményeken keresztül is vizsgáljam a különböző beavatkozásokat és azok kapcsolódási pontjait.

Betűk méretezése
Kontraszt