fbpx

Parola 1995/5

Parola Folyóirat 1995/5

Közösségi munka a városrészekben

A fenti címmel rendeztünk több nonprofit szervezet együttműködésével konferenciát a közelmúltban Budapesten. Ez a találkozó kísérlet volt arra, hogy a különböző szakterületeken (szociális, kulturális, környezetvédelmi, ifjúsági…) közösségekkel foglalkozó szakemberek és önkéntesek véleményt és tapasztalatokat cseréljenek: a városi-városrészi közösségi munka sajátosságairól.

A nonprofit szervezetek részvétele az állami és önkormányzati feladatok ellátásában ll. rész

Összhangban a minisztériumok és önkormányzatok feladatkörével a civil szervezetek általános társadalmi szerepük mellett az életszínvonal-politika, az egészségügy, a szociálpolitika, a család-, gyermek- és ifjúságvédelem területén speciális szerepvállalásaikkal (indikátor- vagy közvetítő szerepek, az állami ellátást kiegészítő szerepek és szociális szerepek) kiegészítik, illetve helyettesítik az állami-önkormányzati intézmények tevékenységét.

Szerdák, vasárnapok

Idén ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját a Sóshalmi Olvasókör. Az ünnepi megemlékezésre valószínűleg ősszel kerülhet sor, hiszen a tagság zömét a Hódmezővásárhely és Székkutas között elhelyezkedő tanyavilág lakossága adja.

A Civil egyesületek és társaskörök nyugat-magyarországi randevúja 1995. nov. 11-12.

“A CET sokáig a felszín alatt tartózkodik, nagyritkán előbukkan, megmutatja hatalmas hátát és ismét alámerül…” Így esik ez meg a cet nevét viselő szervezettel, vagy inkább mozgalommal is immár harmadik éve. A Budapestről 1992-ben indult társasköri mozgalom nem akart mást, mint kapcsolatot teremteni, információt cserélni a sok tekintetben hasonló helyzetben lévő civil szervezetek között.

Regionális kerékpárút-hálózat

Előzmények: Az Országos Kerékpárút Hálózatért Alapítvány és az általa létrehozott Országos Kerékpárút-hálózat Beruházási és Szolgáltatási Részvénytársaság (rövidített elnevezéssel: HUNGAROSPRINT Rt) 1991-ben kidolgozta az országos kerékpárút- és kerékpárkölcsönzői hálózat megvalósíthatósági tanulmányterveit, majd 1992-ben a regionális kerékpárút-hálózatok tervezését kezdtük meg.

Rögös út a demokráciába, avagy angolok, búrok, xhoszák, zuluk és szotok földjén

1995 novemberében kivételesen érdekes utazáson vehettem részt: a The Prince of Wales Business Leaders Forum meghívására, egy nemzetközi csoport tagjaként a Dél-Afrikai Köztársaságban jártam, ahol egy héten keresztül városmegújítási és fejlesztési tervekkel ismerkedhettünk Johannesburgban és környékén, illetve Pretoriában.

Ülésezett a Kisiskolák Szövetsége

1995. november 11-én a csepeli Burattino Iskola (a hátrányos helyzetű gyerekek alapítványi kisiskolája) szíves vendéglátásában üléseztek a kisiskola elkötelezettjei, az ország minden tájáról érkezett szakemberek. Bevezetőként Benza Béla kuratóriumi elnök mutatta be a helyszínt, az iskolát, ahol a kisközösség melegével, emberi kapcsolatrendszerével pótolják a tanulók szocializációs hátrányait. Az iskola meghitt, emberi léptéke, tárgyi környezete tanúskodott […]

Közösségfejlesztői magatartásformák (4)

Bár olyan időket élünk, amelyben immár mindenki a maga szerepe szerint teszi, mert teheti a dolgát, de egyáltalán nem biztos, hogy ez mindig és mindenkire igaz – írtam volt korábban. Hiszen sokan vannak, akik nem tesznek semmit. Nem azért, mert nem merik. Talán nem is tudják, hogy mit és miképpen lehetne-kellene tenniök.

Hálózatépítés Kelet-Közép Európában

Hogyan legyünk naprakészek Kelet- és Közép-Európáról? Több forrása is létezik a naprakész tájékozódásnak a Kelet- és Közép-Európában zajló eseményekről.

Alakítsunk Párbeszéd-köröket

A címben két pofonegyszerű s egyben pokolian nehéz dologra teszünk javaslatot – beszélgetésre, mégpedig közösségben történő beszélgetésre. Korosztályom, a mai 40-50-esek végigélték a KISZ-es és klubos vitaköröket – alapszervezeti üléseken megvitattuk Che Guevara és Corvalan forradalmiságát és a fejlett szocializmus ismérveit, a klubokban pl. az egyéni vagy a társadalmi érdek előbbrevalóságát, a közösségiség szocialista tartalmát, […]

Betűk méretezése
Kontraszt