fbpx

Parola 1995/2

Parola Folyóirat 1995/2

Kistelepülések iskoláiért: Konzultáció az Országos Közoktatási Intézet Fejlesztési Központjában

Több, a kistelepülésekért, kisiskolákért, iskolai esélyegyenlőségért elkötelezett szakmai, civil szervezet vezető szakértői, tisztségviselői tartottak megbeszélést a napjainkban különösen aktuálissá vált kérdésről: mi a kistelepülések kisiskoláinak jövője.

Közösségfejlesztői magatartásformák (3.)

Olyan időket élünk, amelyben természetes, hogy mindenki a maga szerepe szerint teszi a dolgát, hogy a maga szerepe szerint szervezi vagy sugalmazza a tennivalót. Mögötte azonban bizonyosan a jól felfogott és megfelelően képviselt érdek az, ami a véleményeket, a szándékokat, a cselekedeteket és így tulajdonképpen nincs baj, hiszen a helyzetek és az ebből következő viszonyok […]

Emmaus-i közösségek Franciaországban

Emmaus-i tanítványok… A fogalom Lukács evangéliumából ismert: Krisztus keresztre feszítése után a harmadik napon két tanítvány – egyiküket Kleofásnak hívják – szomorúan, letörten beszélgetve Jeruzsálemből Emmaus falu felé halad. Már hallottak arról, hogy Krisztus sírját üresen találták az asszonyok, de a hír csak megzavarja őket.

VE-GA Szövetség

Az égbolt legfényesebb csillagának nevét viselő országos gyermek és ifjúsági szervezet kialakulása 1978-ban kezdődött meg Szentes városában. Központja ma is itt található (6600 Szentes, Kossuth u. 17. VI/32.). Háromezernyi résztvevőjének hat regionális központba tömörült negyvenhárom önálló csoportja összetett, elsősorban helyi érdekvédelmi, kulturális, szociális és önsegítő tevékenységet végez.

Az ifjúkori válság Európa-szerte élő gond: Konferencia

Az ifjúkor válságait elemző országos konferenciának adott otthont nemrég a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola. Hazánk számos megyéjéből érkeztek szervezetek, alapítványok, szövetségek – olyanok is, amelyek eddig még nem tudtak egymásról -, hogy tapasztalataikat átadva összefogjanak a válságban szenvedő fiatalokért.

Kistérségi együttműködést segítő fejlesztési folyamat

Kistelepüléseken végzett feltáró munka során gyakran merül fel az együttműködés szándéka olyan problémák megoldásának keresésekor, melyek azonosak, vagy hasonlóképp jelentkeznek egymáshoz közeli településeken. A tényleges együttműködésig azonban többnyire hosszú az út.

Községi kalendáriumok Ságújfalun

Az 1988 nyarán megalakult Faluszépítő és Művelődő Egyesület tagjainak nagy álma valósult meg 1991 őszén Ságújfaluban: Községi Kalendárium készítésébe kezdhettünk!

Talán együtt...?: A walesi tapasztaltok a partnerségépítésről

A budapesti VIII. kerület polgármesteréből, két civil szerveződésének képviselőiből és egy helyi vállalkozóból álló kis csapat nemrégiben érkezett haza egy nagy-britanniai partnerségépítő műhelyről. Makuminé Varajti Enikővel, a Nap Klub Alapítvány Tehetséggondozó Műhelyének munkatársával és Dr. Czeglédy Ilonával, a Conditio Humana Egyesület és Alapítvány elnökével beszélgettünk.

Faluőrség Tiszabőn

Tiszabő település közbiztonsága igen alacsony színvonalú volt az elmúlt években, minek javítása érdekében az önkormányzat megoldást sürgetett. A helyzetre jellemző számadat, hogy adott időszakban Tiszabőn 80 vagyon elleni bűncselekmény történt, ezen időszak alatt a szomszédos faluban 3, amelynek szintén tiszabői elkövetői voltak.

Ifjúsági vállalkozás Salgótarjánban: Kós Károly 4H klub

A Salgótarjáni Kós Károly Építőipari Szakközépiskola diákjai és tanárai olyan társadalmi szervezet létrehozásán fáradoznak, amely a gazdálkodás és vállalkozás alapjaival ismerteti meg a tanulókat.

Radio Popolare: Tanulmáynút egy olasz közösségi rádiónál

Tíz napig a milánói Radio Popolare vendége voltam az AMARC (a Szabad Rádiósok Világszövetsége), illetve a házigazdák jóvoltából.

A Falusi Suttogóban mindenki szóhoz jut: Kistelepülések kis lapjai és a sajtószabadság

Az országos nyilvánosság nem helyettesítheti a helyit – ez az egyszerű igazság az oka, hogy az 1990-es önkormányzati választások után gomba módra szaporodni kezdtek a helyi lapok. Ma már alig van olyan település, ahol ne adnának ki valamilyen – rendszerint egyszerű kivitelű, kis terjedelmű, kéthetente vagy havonta megjelenő – újságot. Van, ahol az önkormányzat a […]

Mi a Zöld Szív?

Képzelj el egy nagy családot, amelynek minden tagja nagyon szereti a természetet. Hallgatják a madarak énekét, gyönyörködnek a lepkékben, élvezik a vadvirágok illatát. Környezetükre is vigyáznak. Nem dobják el a szemetet az utcán, külön gyűjtik a papírt, takarékoskodnak a vízzel és az árammal.

Felhívás partnerségi cselekvésre: A prince of Business Wales Leaders Forum munkatársának öszefoglalója a koppenhágai csúcstalálkozóról

Több, mint 120 ország minisztériumi delegációi és államfői, valamint több, mint 2500 nem-kormányzati szervezet képviselői találkoztak márciusban Koppenhágában az ENSZ Szociális Csúcstalálkozóján. Mintegy 50.000 ember jött össze, hogy megoldásokat próbáljon találni a szegénységre, a munkanélküliségre és a társadalmi marginalizációra.

Betűk méretezése
Kontraszt