fbpx

Parola 1995/4

Parola Folyóirat 1995/4

Közösségi munka a városrészekben

1995. november 21-22-én a budapesti Orczy kertben (Budapest VIIL, Orczy út 1.) konferenciát rendez a Nap Klub Alapítvány, a Civil Rádió a Városi Közösségfejlesztők Műhelye, a CET, a Magyar Művelődési Intézet és a Közösségfejlesztők Egyesülete.

Hihetetlen, mégis szól a rádió

Civil média működik Szombathelyen Egy rádió, amely független pártoktól, gazdasági erőtől, hihetetlen. Megszólaltatni egy rádiót egymillió forintból, lehetetlen. Csaknem fél éven át adásokat készíteni bérköltség nélkül, elképzelhetetlen. Vagy mégse? Egyfajta csodának tekinthető ma Magyarországon, hogy ilyen feltételek mellett Szombathelyen március 5. óta rendszeresen szól a rádió. Az a rádió, ahol a hallgató hallható.

Az állami és önkormányzati szervek kapcsolata a nonprofit szektorral

I. Bevezető

: A ZalA-KAR Térségi Innovációs Társulás kialakulásának és fejlődésének tapasztalatai

A ZaIA-KAR Térségi Innovációs Társulás kialakulásának és fejlődésének története szolgálhat tanulságokkal a térségi fejlesztésben, vidékfejlesztésben dolgozók illetve kutatók számára. Több helyütt meglehetősen részletesen ismertettük már ezt a történetet, ezért most főként arra koncentrálunk; milyen általános, a fejlődés véleményünk szerint kihagyhatatlan lépéseinek megléte tette lehetővé eredményeinket.

Hálózatépítés Kelet-Közép Európában - A civil társadalom fejlődése

Brian Harvey hasonló című könyvének bemutatója Londonban, 1995. október 4-én volt. A könyv jelenleg fordítás alatt áll, a továbbiakban az első elkészült részletet közöljük. Elöljáróban pedig Vercseg Ilonának a könyvbemutató kapcsán szervezett konferencián elhangzott előadását közöljük, aki a könyv előszavát is írta.

Néhány szó Skóciáról, az ICEA-ról, az ifjúságról...

Istenem! Skócia! Nekem ez az ország mindig is a csodák, az örök rejtélyek és titkok országa lesz. Bevallom, sosem hittem volna, hogy én valamikor is eljuthatok erre a csodálatos helyre, melyről én mindig csak meséket és mendemondákat hallottam.

Szabó Zoltán államtitkár úrnak

A Népszabadság tudósítója a lap augusztus 16-i számának 5. oldalán az Ön szájába adta azt a mondatot, mely szerint a “kistelepülési iskolák miatt hihetetlen pazarlás” megy végbe az oktatásügyben.

Jelentés a British Council Budapest számára az ICEA Edinburghi konferenciáján való részvételünkről

Az International Community Education Association (Nemzetközi Közösségi Művelődési Egyesület) az idén harmadszor rendezett konferenciát az európai régió számára, 1995. július 8-12-ig, Edinburghban, Youth at Risk címmel. A konferencia célja az volt, hogy felderítse nemzeti és európai szinten azokat az új megközelítéseket és projekteket, amelyek eredményesen képesek kezelni az ifjúkori válságok területeit.

Cserehát-95 Kistérségi Térségfejlesztési Konferencia

A Csereháti Településszövetség meghívására 1995. október 5-6-7-én az ország egész területéről 75 fő képviseletében érkezett Gagyvendégibe, hogy megvitassa a hazai kistérségfejlesztés tapasztalatait, feltételeit és továbblépési lehetőségeit. A résztvevők között 10 kistérségi fejlesztő szervezet, számos szakmai (közösségfejlesztő, falufejlesztő, regionális kutató, térségfejlesztési tanácsadó, építész, muzeológus, természetvédő) műhely, folyóirat, a Népjóléti, a Munkaügyi és a Földművelési Minisztériumok, valamint […]

A filantrópiától a partnerségig

Öt évvel ezelőtt alakult meg a Prince of Wales Business Leaders Forum, amellyel a Közösségfejlesztők Egyesületének immár másfél éve egyre szélesedő kapcsolatai vannak. A jubileum alkalmából Londonban nemzetközi szimpóziumot rendeztek a társadalmi szektorok közötti partnerség témakörében abból a célból, hogy már megvalósult, folyamatban lévő vagy elgondolt projektek bemutatásával tisztázható legyen néhány alapvetően fontos kérdés a […]

A civil társadalmi szervezetek ereje minden demokrácia jellemzője

A fenti szavakkal kezdte előadását Marschall Miklós a Civicus igazgatója azon a szemináriumon, amelyet A függetlenségtől a partnerségig címmel rendezett a közelmúltban a NIOK, a Kurázsi és az Európa Ház Alapítvány. A Civicus a polgárok részvételéért küzdő civil szervezetek világszövetsége washingtoni székhellyel, amelynek magyar igazgatójáról egy múlt évi számunkban már közöltünk írást. Most röviden összefoglaljuk […]

“Afrikát rossz gyógyszerrel kezelik”

David Godfrey, a namíbiai Rossing Alapítvány igazgatója ez év nyarán interjút adott a Londonban megjelenő RTZ Review c. folyóiratban (34. szám, 1995. június). Az igazgató, aki 1994-ben elnyerte a Worldaware elnevezésű szervezet Társadalmi Haladásért adott díját, azt panaszolja fel, hogy Afrikát “rossz gyógyszerrel kezelik”. Rengeteg pénz áll rendelkezésre a fejlődő országok megsegítésére, de ezeket az […]

Betűk méretezése
Kontraszt