fbpx

Parola 1995/3

Parola Folyóirat 1995/3

Település - közösség - fejlesztés: Összefoglaló tanácskozásról 1995. március 25-27.

Bevezetőként emlékezni és emlékeztetni szeretnék egy nem is olyan régi összejövetelre, amelyet 1991. január végén rendezett a mai Magyar Művelődési Intézet jogelődje, az Országos Közművelődési Központ. Az akkor először kiírt Közművelődési pályázat azon díjazottjait hívtuk egybe, akiknek változtatási-fejlesztési szándéka településnyi méretű és így nagyszabású volt.

Hogyan fakasszunk forrásokat

Tizenkét éven keresztül a terepen dolgoztam. Először egy szakmai-módszertani jellegű országos intézmény munkatársaként részt vettem a francia decentralizált igazgatási rendszer kialakításában, közösségfejlesztési akciókat kísértem figyelemmel; majd öt éven keresztül fejlődő országokban dolgoztam ugyanilyen témában.

Mezőgazdasági egyesülettől a szövetkezetig

Olyan példáról szeretnék beszélni, amely számomra és még nagyon sokak számára két dolgot biztosan bebizonyított. Az egyik az, hogy mennyire fontos a helyi humán erőforrás, mennyire fontos és mennyire kovászként tud működni a helyi civil élet, és hogy egy olyan világban, ahol mindenki szeret nagyon elkeseredni és pesszimista módon tekinteni a jövőbe, a helyi civil, […]

Kistérségi fejlesztés a Bugac-Majsai Homokhátságon: A Település, közösség, fejlesztés konferencián elhangzott előadás

Mielőtt a Kistérségfejlesztési Társulás munkájára térnék, röviden említést kell tennem a Jóléti Szolgálat Alapítványról. Innen indult ki az a tevékenység, amelyet nagyjából 1976-óta végzünk. Tudatosan próbálunk Jászszentlászlón élő embereknek olyanfajta segítséget nyújtani, olyanfajta fejlesztést végezni érdekükben, amely mindennapi problémáikra, gondjaikra ad valamilyen választ.

A folyó út legyen, ne határ: A Település, közösség, fejlesztés konferencián elhangzott előadás

Az Ipoly-völgyében, Balassagyarmaton és környékén dolgozom 27 éve. Munkám a közösségek és a települések fejlesztéséhez kapcsol. Ennek a vidéknek az ismerete, az itt élő emberek gondjai vezettek arra az elhatározásra, hogy munkálkodjam a civilek és az önkormányzatok összefogásán, mert meggyőződésem, hogy a magyarországi demokrácia jelenlegi gyakorlata szempontjából ez még nem természetes.

A településfejlesztés közügy: A Település, közösség, fejlesztés konferencián elhangzott előadás

Én mint közhivatalnok, bár csak három és fél éve vagyok a Belügyminisztériumban, ebben a körben láttam azt a szakmai szempontból kibontakoztatható reformirányzatot, amely jelenlegi hazai helyzetünkből kiútat, megoldást jelent.

Nagyszékely és kistérsége: A település, közösség, fejlesztés konferencián elhangzott előadás

Szeretném, ha megengednének nekem egy kicsi játékot. Tulajdonképpen olyan dolog, amit nem szoktak egy konferenciára hozni. Ez a kisebbik református templomunknak – merthogy kettő van – a csillagja, amelyik fogta magát és egyszerűen ledőlt. Azért hoztam el, mert kicsit jelképezi nekem azt a folyamatot, ami évszázadok óta zajlik abban a faluban, ahova én lelkésznek mentem.

A dörögdi medence organikus fejlesztése: A település, közösség. fejlesztés konferencián elhangzott előadás

A Független Ökológiai Központ környezetvédelmi alapítványként 1989 óta, budapesti székhellyel működik, tehát ami itt következik, az tipikus esete a külső beavatkozásnak egy kistérségben.

III. A helyi cselekvés az új társadalmi rendben: A Település, közösség, fejlesztés konferencián elhangzott előadás

A cselekvés, mint újdonság A közelmúltba visszanézve megállapíthatjuk, hogy önszervező helyi cselekvés már az ún. szocialista időben is létezett, de az csak a legrátermettebb emberek önkifejezési módja volt és nem hatotta át a rendszer egészét.

A településfejlesztés térségi összefüggései: A Település, közösség, fejlesztés konferencián elhangzott előadás

Kezdeném egy egészen rövid visszatekintéssel arról a központosított tervgazdaságról. Amikor elméletileg úgy látták helyesnek, hogy az élet minden területére, az ország minden részére vonatkozó döntéseket egy centrumban hoznak meg. Ennek többféle hátránya és nehézsége volt. Egy biztos, amit önök a saját bőrükön is éreztek, hogy az ilyen tipusú döntéshozatalnál, akik kicsik és a sor végén […]

Betűk méretezése
Kontraszt