fbpx

Parola 2016/4

Parola Folyóirat 2016/4

MEGJELENT! Civilek hatalma – a politikai tér visszafoglalása

Parola

Civilek hatalma – a politikai tér visszafoglalása címmel jelent meg 2016 novemberében a Noran Libro kiadónál, Antal Attila szerkesztésében egy tanulmánykötet, amely sokoldalúan járja körül, elemzi a civil társadalomnak ezekben az években kialakult ellentmondásos helyzetét.

Megjelent Nyírmártonfalva első falukönyve. Helyi emberek írták, helyi emberekről, helyi embereknek

Parola

2016. november 18-án bensőséges ünnepség keretében átadták Nyírmártonfalva első falukönyvét a helyi művelődési házban.

Közösség konferencia 2016

Parola

A Közösségfejlesztők Egyesülete az Alapítók emlékére 2016-ban is megrendezte éves Közösség konferenciáját „Mi az, hogy „MI”? – Közösségi alapú gazdaságfejlesztés jelen időben témában, az ELTE TáTK Humánökológiai szakkal, valamint az ELTE TáTK Közösségi és Civil Tanulmányok Szakának közreműködésével, 2016. november 11.-én az ELTE TáTK Kari Tanácstermében.    

Kincskeresők a Tisza mentén. Óballa mesélő múltja

Parola

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Közép-Tiszavidéken található Óballa település. A Tisza-parti, mintegy 100 fős község (vagy köznyelvi nevén: ’Bala’) közigazgatásilag Törökszentmiklóshoz tartozik. A lakóházak és a melléképületek jelentős része még hagyományos formát mutat: az Alföld építészeti gyakorlatának megfelelően vályogtéglából, illetve vert fal technikával, két zsaludeszkázat közé taposott, szalmával kevert sárból épült. A modern kor ökológiai gondolkodását soha […]

Dva bratanki

Parola

Október 23–29. között a Közösségfejlesztők Egyesülete 11 szakembere tanulmányúton vett részt Lengyelországban, a CAL közösségfejlesztő szakmai szervezetnél. A tanulmányút 5 napos programja során megismertük fogadó szervezetünket, tevékenységét, szemléletmódját, módszereit – kiemelten foglalkozva a közösségi központokkal (Local Activity Center – CAL), a minőségi szomszédság kezdeményezéssel, a fogyatékkal élők közösségi támogatása programmal, valamint az értékalapú közösségfejlesztés szemléletével […]

Plovdiv, Bulgária: Romák javuló megélhetése

Parola

Ez az esettanulmány a közösségfejlesztők európai hálózatának (EuCDN European Community Development Network, korábban CEBSD) legutóbbi közös munkájának, a Közösségfejlesztés Európai Keretrendszere számára készült. Ennek során 2012/13-ban elméleti anyagokat és esettanulmányokat készítettek a tagszervezetek, melyek magyar nyelvű közlése a 2014/4., 2015/2. és a mostani számban található – folytatás a következő számokban. A szerk.

Szubjektív ajánló Lányi András: Elképzelt közösségeim c. kötetéhez

Parola

Szubjektív ajánló Farkas Gabriella Lányi András 2016 novemberében, a Scolar Kiadó gondozásában megjelent összegző kötetét több okból is érdemes elolvasni, vagy legalább kézbe venni, és beleolvasgatni. Egyrészt mert az összetéveszthetetlen Lányi-stílust olvasni mindig üdítően hat a sok felszínes és igénytelen nyelvezetű újságcikk, illetve a szakmai mélységet imitáló, ám sokszor vélhetően még a szerző számára is […]

Mi a közösség?

Parola

Mivel az élő előadás hangfelvétele túlságosan zajos, ezért itt és most az előadó Közösségelmélet c. tantárgyi összefoglalójából Készült az ELTE Közösségi és civil tanulmányok MA szakhoz, 2014-ben következik néhány részlet, azok, amelyek a konferencián is elhangzottak. A szerk.

: Mi az, hogy „mi”? Miért nincs helye a közösségeknek a kortárs társadalomelméletben?

Parola

Az uralkodó felfogás szerint a társadalmi cselekedetek végső magyarázata és célja az egyén (módszertani individualizmus); a társadalmi igazságosság alapelve pedig az egyének vagy csoportjaik közötti megkülönböztetés tilalma. Ami az egyéni autonómia és az általános törvény közé esik, az útban van, és el kell onnan távolítani.

Betűk méretezése
Kontraszt