fbpx

Parola 2016/4

MEGJELENT! Civilek hatalma – a politikai tér visszafoglalása

Parola

Civilek hatalma – a politikai tér visszafoglalása címmel jelent meg 2016 novemberében a Noran Libro kiadónál, Antal Attila szerkesztésében egy tanulmánykötet, amely sokoldalúan járja körül, elemzi a civil társadalomnak ezekben az években kialakult ellentmondásos helyzetét.

Megjelent Nyírmártonfalva első falukönyve. Helyi emberek írták, helyi emberekről, helyi embereknek

Parola

2016. november 18-án bensőséges ünnepség keretében átadták Nyírmártonfalva első falukönyvét a helyi művelődési házban.

Közösség konferencia 2016

Parola

A Közösségfejlesztők Egyesülete az Alapítók emlékére 2016-ban is megrendezte éves Közösség konferenciáját „Mi az, hogy „MI”? – Közösségi alapú gazdaságfejlesztés jelen időben témában, az ELTE TáTK Humánökológiai szakkal, valamint az ELTE TáTK Közösségi és Civil Tanulmányok Szakának közreműködésével, 2016. november 11.-én az ELTE TáTK Kari Tanácstermében.    

Kincskeresők a Tisza mentén. Óballa mesélő múltja

Parola

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Közép-Tiszavidéken található Óballa település. A Tisza-parti, mintegy 100 fős község (vagy köznyelvi nevén: ’Bala’) közigazgatásilag Törökszentmiklóshoz tartozik. A lakóházak és a melléképületek jelentős része még hagyományos formát mutat: az Alföld építészeti gyakorlatának megfelelően vályogtéglából, illetve vert fal technikával, két zsaludeszkázat közé taposott, szalmával kevert sárból épült. A modern kor ökológiai gondolkodását soha […]

Dva bratanki

Parola

Október 23–29. között a Közösségfejlesztők Egyesülete 11 szakembere tanulmányúton vett részt Lengyelországban, a CAL közösségfejlesztő szakmai szervezetnél. A tanulmányút 5 napos programja során megismertük fogadó szervezetünket, tevékenységét, szemléletmódját, módszereit – kiemelten foglalkozva a közösségi központokkal (Local Activity Center – CAL), a minőségi szomszédság kezdeményezéssel, a fogyatékkal élők közösségi támogatása programmal, valamint az értékalapú közösségfejlesztés szemléletével […]

Plovdiv, Bulgária: Romák javuló megélhetése

Parola

Ez az esettanulmány a közösségfejlesztők európai hálózatának (EuCDN European Community Development Network, korábban CEBSD) legutóbbi közös munkájának, a Közösségfejlesztés Európai Keretrendszere számára készült. Ennek során 2012/13-ban elméleti anyagokat és esettanulmányokat készítettek a tagszervezetek, melyek magyar nyelvű közlése a 2014/4., 2015/2. és a mostani számban található – folytatás a következő számokban. A szerk.

Szubjektív ajánló Lányi András: Elképzelt közösségeim c. kötetéhez

Parola

Szubjektív ajánló Farkas Gabriella Lányi András 2016 novemberében, a Scolar Kiadó gondozásában megjelent összegző kötetét több okból is érdemes elolvasni, vagy legalább kézbe venni, és beleolvasgatni. Egyrészt mert az összetéveszthetetlen Lányi-stílust olvasni mindig üdítően hat a sok felszínes és igénytelen nyelvezetű újságcikk, illetve a szakmai mélységet imitáló, ám sokszor vélhetően még a szerző számára is […]

Mi a közösség?

Parola

Mivel az élő előadás hangfelvétele túlságosan zajos, ezért itt és most az előadó Közösségelmélet c. tantárgyi összefoglalójából Készült az ELTE Közösségi és civil tanulmányok MA szakhoz, 2014-ben következik néhány részlet, azok, amelyek a konferencián is elhangzottak. A szerk.

: Mi az, hogy „mi”? Miért nincs helye a közösségeknek a kortárs társadalomelméletben?

Parola

Az uralkodó felfogás szerint a társadalmi cselekedetek végső magyarázata és célja az egyén (módszertani individualizmus); a társadalmi igazságosság alapelve pedig az egyének vagy csoportjaik közötti megkülönböztetés tilalma. Ami az egyéni autonómia és az általános törvény közé esik, az útban van, és el kell onnan távolítani.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Betűk méretezése
Kontraszt