fbpx

Parola 1997/2-3

Parola Folyóirat 1997/2-3

Szomszédsági munka Svédországban

Cikkünkben egy svéd közösségfejlesztési esettanulmányt mutatunk be, melyet Paul Henderson Társadalomhoz tartozás és állampolgáriság Európában. Mit tehet mindezért a közösségfejlesztés? című, a legfrissebb PAROLA-füzetben megjelent tanulmányából vettünk át. A svéd esettanulmány önállóan is megállja a helyét, de közlésével nem titkolt szándékunk az, hogy felhívjuk a figyelmet a fenti tanulmány egészére.

Szervezzük meg Önmagunkat!

(magyarul:) Szép jó napot kívánok! Alison Lys vagyok, a Munkaügyi Minisztériumból, tanácsadó vagyok, de a területfejlesztésen belül a munkanélküliek helyzetével foglalkozom. Öt éve vagyok Magyarországon, elnézést kérek, hogy nem folytatom magyarul, mert az nagyon lassú és pontatlan lenne.

Ismerd meg a településed!

Ezzel a címmel készül a Közösségfejlesztők Egyesülete szerkesztésében egy angol szakkönyv fordítása. A kiadvány különböző fejezetei nagy segítséget nyújthatnak egy-egy település, városrész, lakónegyed társadalmi helyzetének, fizikai, műszaki, természeti adottságainak a feltárásához. Ha egy-egy témakörben végiggondoljuk és megválaszoljuk a leírt kérdéssorokat megragadhatóbbá, érthetőbbé válik a település helyzete, ami biztonságosabb alapokat teremthet egy helyi változás, fejlesztés elindításához […]

Közösségfejlesztési folyamat, közösségi felmérés Kecskéden 1994-1996

I. Előzmények 1993-ban a Komárom-Esztergom megyei Közösségfejlesztők Egyesülete középfokú közösségfejlesztői képzést indított. Ennek a tanfolyamnak hallgatója voltam. 1992-től a kecskédi Művelődési Ház igazgatói feladatát láttam el, és szükségét éreztem annak, hogy új módszerekkel ismerkedjem meg.

Az Irgalom Mozdulatai

Tízpróba – címmel egy kis kötetet jelentetett meg a közelmúltban az Újpalotai Családsegítő Szolgálat alapításának 10 éves évfordulójára. Ebből a kiadványból emeltük ki Kiss Domokos írását.

Küldöttnek lenni

1. MIT JELENT? Részt venni egy konferencián vagy más szervezet gyűlésén abból a célból, hogy saját szervezetünk álláspontját és határozatait képviseljük. Felelősséggel és kötelezettségekkel jár: fontos feladat.

Az önkormányzatok felelőssége

Tisztelt Hölgyeim! Tisztelt Uraim! Előadásom címe – Az önkormányzatok felelőssége – őszintén szólva nem könnyíti meg feladatomat. Éppen ezért előzetesként néhány alapvetést, csakhogy ugyanazt és ugyanolyan rendszerben értsük a használandó fogalmakat.

Közösségi Alapítványok

Az ébredés pillanata közeleg Közép- és Kelet-Európa nonprofit szektorában. A nonprofit szervezetek 1989 óta igen jelentős mértékű nyugati támogatásban részesültek, most azonban fel kell készülni arra, hogy súlyos pénzügyi nehézségekkel nézzenek szembe, minthogy egyre több külföldi kormány és alapítvány csökkenti, illetve szünteti meg ez irányú tevékenységét.

Borostyánkő Út Program

a közép-európai Environmental Partnership irodák kezdeményezése a fenntartható fejlődés elősegítésére

Kell-e nekünk önkéntes szolgálat?

Francis Abraham asszony a londoni Tavistock Institut munkatársa 1997. november 3-4-én Budapestre látogatott az Európai Bizottság megbízásából, hogy előzetes felmérést készítsen az Európai Önkéntes Szolgálat bevezetésének lehetőségeiről, feltételeiről. A magyar elvárások, tapasztalatok összegyűjtéséhez nonprofit központokban dolgozó, önkéntesekkel kapcsolatba kerülő kollégákat hívtunk meg egy kerekasztal beszélgetésre, “brainstormingra”. Az alábbiakban az általuk összegyűjtött gondolatokat foglaltam össze.

Esélyteremtés a helyi cselekvésre - Közösségi Alapítványok Angliában és az Egyesült Államokban

Forgószél módjára kavarta meg a tradicionális polgári demokráciákat néhány évtizede az új nonprofit szervezeti forma a közösségi alapítványok elterjedése. Ezt a rejtélyt próbáljuk meg kibogozni Szabon Jánossal a CET ügyvivőjével, aki komoly irodalmát gyűjtötte fel ennek a támogatási formának. (Egy másik írás is közlünk a közösségi alapítványokról a MOTT Alapítvány egy munkatársának tollából.)

Bemutatkozik a RECIPROK

Térségünkben az elmúlt években jelentős számú nonprofit szervezet jött létre. Működési körük szinte valamennyi szakmai és közéleti profilra kiterjed, szervezeti formájuk a törvények által lehetővé tett összes változatot felölti. A nonprofit szervezetek kb. 50%-a kulturális-oktatási, 30%-a szociális-egészségügyi, a fennmaradóak nagy része a sporttal kapcsolatos célokat tűz maga elé. Pontos adatsorok a tényleges összetételről és a […]

Városrészek rehabilitációja Pécs körzetében

A nemzetközi együttműködési projekt teljes címe: A HELYI ÖN-KORMÁNYZAT, A TELEPÜLÉSI RÉSZÖNKORMÁNYZATOK ÉS A HELYI KÖZÖSSÉGEK KOOPERÁCIÓJA ASZOCIÁLISAN ÉS FIZIKAILAG LEÉPÜLT VÁROSRÉSZEK, LAKÓTERÜLETEK REHABILITÁCIÓJÁBAN

Közösségi gazdasági fejlesztés

Lapunk legutóbbi számában összefoglalót közöltünk “A közösségi alapú önsegítő munkahelyteremtés elősegítése” című szemináriumról, amelyet Kunbábonyban rendeztünk. Azóta megjelent a Parola füzetek sorozatban ennek a találkozónak a részletes anyaga, amelyből most két előadást adunk közre.

Ingyenes tanácsadó szolgálat létrehozása

1. MILYEN FAJTA TANÁCSOKRÓL LEGYEN SZÓ? Minden annak a függvénye,

Ingyenes tanácsadó szolgálat létrehozása

1. MILYEN FAJTA TANÁCSOKRÓL LEGYEN SZÓ? Minden annak a függvénye, a. milyen problémákkal kell szembenézni, illetve

Már megint átéltem valamit...

(avagy hogy lesz valakiből Civil Rádiós) Már megint átéltem valamit! Hasonló helyzetet, hasonló érzést, mint a Civil Rádió indulásakor. S mivel a feldobott hangulatok belső motívumairól jó beszélni (de nehéz papírra vetni), ezért szívesen mesélem el – magamnak és mindenkinek. Hátha az öröm-konzerv e papír segítségével máskor és másoknak is átélhető lesz. Akkor tehát elő […]

Zempléni Környezetvédelmi Egyesület (ZEKE)

BEMUTATKOZUNK Egyesületünk 1992 nyarán alakult Sátoraljaújhelyen, működési területe a Zemplén-hegység és Bodrogköz. Jelenleg 61 felnőtt és 141 ifjúsági tagunk van. az egyesületet három fős elnökség vezeti: a környezetvédelmi-, a természetvédelmi- és a szervezési társelnök.

Jóléti Szolgálat Jászszentlászló és Móricgát Alapítványa

1. Alapinformációk A szervezet címe: 6133 Jászszentlászló, Kossuth u. 7. Tel.: 77/492-091 Ügyvezető: Markolt Endre Az alapítás időpontja: 1993. július 16. Jogi státus: alapítvány

Hogyan szerezzünk tagokat, hogyan vonjunk be embereket?

1. MIÉRT VAN SZÜKSÉG TAGOKRA? Minél többen vagyunk, * annál többet tudunk végezni * annál jobban tudatosítja a csoport az embereket érdeklő és érintő kérdéseket, * annál reprezentatívabbak vagyunk * annál erősebb lesz a csoport a közös cselekvéshez.

Humanista szomszédsági rádió terve a III. kerületben

Miért?

A közösségfejlesztés mozgástere

A következőkben részleteket közlünk a közösségfejlesztés most készülő, első átfogó kézikönyvéből. A könyv elsősorban azon 31 felsőoktatási intézményben folyó tanítást hivatott segíteni, ahol közösségfejlesztést, közösségi szociális munkát tanítanak, de haszonnal forgathatják mindazok, akiket érdekel a közösségfejlesztés története, elméleti háttere és módszertana. A kötet, amely 90%-ban elkészült, akkor jelenik meg, amikor a bentlévő három pályázat valamelyike […]

Betűk méretezése
Kontraszt