fbpx

Parola 1997/1

Parola Folyóirat 1997/1

Zalai falvakért

A Zalai Falvakért Egyesület települési önkormányzatok, kistérségi társulások, civil szervezetek, intézmények és magánszemélyek egyesülete A megalakulásról

Őri Alapítvány - Őriszentpéteren

Az Őri Alapítvány 1993-ban alakult kulturális szociális és környezetvédelmi indíttatással az Őrségben. Az alapítók úgy vélték, hogy a külső, természeti értékek megóvásához a belső értékek gyarapításán át vezet az út. Ezért az alapítványi célok között első helyen a kulturális és pedagógiai célkitűzések állnak.

Tanulmány a közép-kelet európai zöldszervezetekről

A Regionális Környezetvédelmi Központ megjelentette a “Problems, Progress and Possibilities: A Needs Assessment of Environmental NGOs Central and Eastern Europe” (Problémák, fejlődési irányok és lehetőségek: felmérés a közép- és kelet-európai országokban működő környezetvédelmi NGO-k szükségleteiről) című kiadványát.

Indul a Baraka Ház

Szeretnénk tájékoztatni Önt (Téged) a Ferencvárosi Művelődési Központ és a Civil Rádión belül működő Baraka rádiómagazin közös tervéről, a BARAKA HÁZ Egyesület megalapításáról. A baraka szó szufi nyelven áldást, lélegzetet vagy az élet esszenciáját jelenti, amelyből az evolúciós folyamat elindul.

Társadalmi cselekvési technikák

Hogyan lobbyzzunk! 1. Mit jelent a lobbyzás?

Az önkéntesség újjászületése

Szentendrén, június 20-ától három napig nagyszabású konferencia keretében arról tanácskoztak a nonprofit szektor hazai és külföldi képviselői, hogyan alakul Közép-Kelet Európában az önkéntes munka, az önkéntes mozgalom újjászületése. Jó hangulatú és szakmai tapasztalatokban is gazdag hétvége zajlott a Hálózat a Demokráciáért Program és a Nonprofit Pénzügyi Központ szervezésében ebben a festői városban. Az alábbiakban rövid […]

Civil Közösségek Háza

A Hálózat a Demokráciáért Program (DemNet), Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nevelők Háza Egyesület együttműködésével létrehozott intézményt Thoma F. Cornell úr, a USAID magyarországi képviselője adta át a közjónak. A program szakmai jelentőségéről, hátteréről Zám Mária, a Hálózat a Demokráciáért Program igazgatója és Dr. Ujvári Jenő, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere és Vincze Csilla a Nevelők Háza Egyesület ügyvezető igazgatója szólt.

Szociális Szakmai Szövetség

az Európai Unió PHARE programjának keretében három éve hozták létre hazai szociális szakmai szervezetek: a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület, az Iskolaszövetség, a Magyar Családsegítők Országos Egyesülete és a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete. A Szociális Szakmai Szövetség célja a szociális szakma súlyának és presztízsének növelésén túl a szociális szakma szakmai öntudatának kialakítása, a szociális szempontok megjelenítése […]

Műhelybeszélgetés az önkéntes munkáról

A Civil Rádió egy júniusi adásából idézzük az alábbi beszélgetés részleteket, amelyet a hasonló témájú szentendrei konferenciához, ráhangolásként készítettünk. A műsor szereplői Vercseg Ilona közösségfejlesztő, Gereben Ferenc szociológus és a házigazda Péterfi Ferenc.

"Cselekedni helyi, lobbyzni magas szinten kell"

Legtömörebben Alison Lys tanácsadó, a Munkaügyi Minisztérium Nemzetközi Programok Főosztálya Magyarországon élő munkatársa foglalta össze annak a tanácskozásnak a tanulságait, melyet 1997. június 28-29-én a Közösségfejlesztők Egyesülete szervezett Kunbábonyban.

Vidékfejlesztési tréning

“Mégis figyelni kell rá, ápoló odafigyeléssel gyorsítani (amennyire lehet) a pozitív folyamatokat, és nyesegetni (óvatos kézzel, kárt ne okozzunk!) a faluközösség szám ára előnyteleneket.” (Bánlaky Pál)

Civil Kollégium Közösségi Ház, Kunbábony

A Ház eresze alatt felharsantak a fanfárok. A kunszentmiklósi Zeneiskola igazgatója és tanára köszöntött bennünket hangfennszóval s mi, akik a Házat létrehoztuk – kinéztük, beleöltük csóró kis szervezeteink maradék filléreit, majd szponzoráltattuk (pályáztunk, pályáztunk és pályáztunk), művezettük, s adományokat szerveztünk természetben is (a “hol és ki ad termelői áron tetőt, téglát, radiátort, ágyat, stb.” vesszőfutását […]

Egyetemes Nyilatkozat az Önkéntes Munkáról

International Association for Volunteers Effort (IAVE)Az Önkéntes Erőfeszítések Nemzetközi Egyesületének kezdeményezésére Párizsban, a LIVE`90 Világkongresszuson összegyűlt önkéntesek kidolgoztak egy egyetemes nyilatkozatot az önkéntes munkáról, amely folytatását jelenti az 1988-as washingtoni Világkongresszuson kapott megbízásnak.

Betűk méretezése
Kontraszt