fbpx

Parola 1996/2

Parola Folyóirat 1996/2

Civil szervezetek Vas megyében

Az arisztokratikus társadalmakban az embereknek nem kell szövetségre lépniük a közös cselekvés érdekében, hiszen a viszonyok mereven kijelölik mindenkinek a helyét. Minden gazdag és befolyásos személy gyakorlatilag egy állandó és viszonyok által kierőszakolt társulásnak a feje, amelyből kiveszi a részét mindenki, aki óhajainak a teljesítésére rendeltetett. A demokratikus társadalmakban ezzel szemben a polgárok függetlenek és […]

Térségfejlesztés-vállalkozásfejlesztés

Az “Őrhegy” Egyesület az Emberért és a Térségért Észak-Magyarországon Borsod-Abaúj-Zemplén megye észak-nyugati részén – a térség polgármestereinek és civil szerveződéseinek kezdeményezésére – 1995. március 13-án alakult. Az Egyesületnek jelenleg tagja 12 önkormányzat, 3 civil szervezet, 14 magánszemély és együttműködési megállapodás keretén belül további 18 önkormányzattal ill. településszövetséggel dolgozunk együtt.

"Kutya nélkül eb a pásztor"

Az Etei Tejszövetkezet története II. rész A tavaly nyári Parolában megírtam tejszövetkezetünk kezdő lépéseit, a szövetkezet megalakulásától a tejcsarnok fölépítéséig, a közös tejértékesítés, minősítés gondjait. A cikk végén megígértem, hogy írok a folytatásról is, amit azért is vállalok szívesen, mert a Parolát olvasván többen fölkerestek bennünket, s gondolom, őket is érdekli szövetkezetünk sorsa.

Helyi közösségek mozgósítása

(RÉSZLET) Svédországi közösség és gazdaságfejlesztési tapasztalatokkal ismerkedhettek meg 1996. április 26-28. között a Hálózat a Demokráciáért Program által szervezett képzés résztvevői, akik az ország különböző részein tevékenykedő, mintegy húsz civil szervezetet képviseltek.

Dzsumbuj Help

“Dzsumbuj”: a szó eredete ismeretlen. Jelentése: 1. városszéli telep, 2. zűrzavaros állapotok, zűrzavaros helyzet. (Idegen szavak szótára)

Partnerség - újpesti módra

Egyre gyakoribb a társadalom különböző szektorai közötti együttműködés kapcsán a partnerség kifejezés emlegetése. Az alábbiakban egy a Civil Rádióban elhangzott interjúból olvashatnak részleteket, Hock Zoltán, Újpest alpolgármestere beszélt Várhegyi Gábor mikrofonja előtt a civil szervezetek és az önkormányzat kapcsolatáról.

Aláírásgyüjtés megszervezése

1. Mikor folyamodjunk ehhez az eszközhöz?

Nonprofit szervezetek Magyarországon

A KSH a közelmúltban jelentette meg az 1994-es adatszolgáltatás alapján az alábbi című tanulmányát. Ennek a kiadványnak az összefoglalóját adjuk most közre lapunkban.

Ismét a partnerségépítésről

A londoni székhelyű The Prince of Wales Business Leaders Forum az elmúlt két év során nagyszabású képességfejlesztő programot bonyolított le “Tanuljunk a tapasztalatokból” címmel. A program folyamán egy ‘kísérleti’, majd három tudatosan megtervezett és kidolgozott tanulmányútra került sor az Egyesült Királyságban, hét kelet- és közép-európai országból összesen 90 fő részvételével. A tíznapos tanulmányút célja a […]

Betűk méretezése
Kontraszt