fbpx

Parola 1998/2-3

Parola Folyóirat 1998/2-3

Szomszédok egymásért

Horváth Ágnes interjúja – Ma itt a stúdióban vendéget köszönthetek, Dr. Kopácsi Sándort, Budapest egykori rendőrfőkapitányát, akivel egy új, a közbiztonságot elősegítő lakossági mozgalomról beszélgetünk.

Közjogi Kiskáté

Már évekkel ezelőtt érzékeltem, hogy az új Magyarország közjogi viszonyait kevesen értik és ismerik. Azon nem csodálkoztam, hogy a megalakult gyermekönkormányzatok felnőtt korú segítői és a körülöttük helyben összejött, lelkes felnőtt önkéntesekből álló kör sok mindenben bizonytalan, hiszen az elmúlt évtizedek beidegezettségeit nehéz elfelejteni. Ám hogy a gyerekek és a fiatalok is avítt információkkal rendelkeznek, […]

Nyilatkozat a népek világnézeti összefogására

A Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, a Nemzetközi Kereskedelmi Egyezmény és más intézmények, akik a liberalizáció és a mondializáció dicshimnuszát zengik, megpróbálnak bennünket meggyőzni az egész világot átfogó verseny előnyeiről. Mi visszautasítjuk ezt a versenyszellemet: távol áll attól, hogy a népek problémáira megoldást adjon, viszont lerombolja a kisvállalkozásokat és a helyi közösségeket.

Szatmári fejlesztőmunka III.

III. Előkészületek A legutóbb “februáriként” emlegetett budapesti megbeszélésen résztvevők megismerhették a munkába az ausztriai tanulmányút idején bekapcsolódott dr. Balipap Ferenc által fogalmazott, a helybéli társadalmi és gazdasági adottságokra kérdező kérdőívet, amelyet az alábbiakban közlünk is.

A bevásárlóközpontok a közösségfejlesztő szemével

Az alábbi részletek a Fővárosi Szociális Forrásközpont által szervezett azon nemzetközi konferencia egyik hozzászólásából valók, amely a nagy bevásárlóközpontok komplex társadalmi hatásmechanizmusait vizsgálta 1998 februárjában.

Közösségfejlesztés

Ez a könyv az első nagyobb szabású kísérlet arra, hogy összefoglalja a magyar közösségfejlesztés mintegy 20 éves gyakorlatát és az annak hátterében meghúzódó elméleti megfontolásokat. A szerzők a könyvükben hangsúlyozottan a saját és a kollégák munkáinak rendszerezésére törekednek, s megkísérlik kijelölni a társadalmi mozgástérnek azt az ösvényét – járható útját -, amely a társadalmi reformtörekvések, […]

Pillantás a jövőbe - A LOOKING GLAS - módszer

De Krim egyike 2 közös helyhatósági joggal bíró Kelet-Hollandiában lévő tengerparti falunak. De Krimnek Kb. 2.500 lakosa van. A helységet a következő probléma miatt választották ki.:

Hogyan hozzunk létre információs irodát, tanácsadó szolgálatot?

1. MILYEN FAJTA TANÁCSOKRÓL LEGYEN SZÓ? Minden annak a függvénye, hogy a. milyen problémákkal kell szembenézni, illetve b. milyen források állnak rendelkezésünkre.

Az Európai Városi Charta

Az Európai Városi Charta az Európa Tanács várospolitikai munkájára épül, mely a szervezet által 1980 és 1982 között lebonyolított Európai Kampány a Városi Újjászületésért mozgalom hatására indult meg.

Kistérségek jövője a területfejlesztésben

A területfejlesztési törvény életbe lépése óta jelentős változások mentek végbe a magyar területfejlesztés intézményrendszerében. A változások jelentős mértékben érintették a kistérségi szerveződések szerepét, feladatvállalását, finanszírozási és működési lehetőségét.

"A fiatalok találjanak rá a saját hangjukra !"

ICEA Europe Európai Projekt Hálózat- Ifjúsági Szövetség Nemzetközi szeminárium Ki kopog az ajtómon? Ezt a szemináriumot a gyermekönkormányzatok tapasztalt tagjai és fiatal ifjúsági munkások számára szervezzük, a korhatár 17-26 év.

A Zöldút (Greenway) filozófiája és logisztikája az USA-ban

Történelmi kapcsolatok sorozata, természeti-táji adottságok szűkebb vagy tágabb térségben együttműködéseket teremtenek-teremthetnek települések, tájegységek között. Egy ilyen kezdeményezésről, a századokon át használatos kereskedői útvonal mai újraélesztési tervéről, a Borostyánkő út Programról már tudósítottunk a Parola 97. 11-III. számában. Az alábbiakban a környezeti-természeti értékek védelme és közös hasznosítása kapcsán lehetséges összefogásra ajánlunk példát.

Szociális segítőmunka az utcán

A Civil Rádió műsorában Magyar Ádám faggatja Urbán Beatrixot, aki utcai szociális munkás, a Láncszem gondozó bázis vezetője

Az IACD konferenciája Skóciában

Információk az egyesületről és a tagságról A közösségfejlesztéssel foglalkozók munkájában szerepet kell kapnia a globális dimenziónak is. Jóllehet a közösségfejlesztés lényegében helyi beavatkozásban és képességfejlesztő programokban érdekelt, például az egészségügy, szegénység, gazdaságfejlesztés vagy környezetvédelem területén, sok probléma okát mégis csak a helyi közösségeken kívül lehet megszüntetni.

Az összeomlás után - a közösségi gazdaság erősödése

“Minden válságban ott a lehetőség. Kínaiul a “válság” wei-chi, ahol a wei “veszély”-t, a chi “lehetőség”-et, vagy azt jelenti, “amiből minden változás ered”. Van-e megragadható chi, vagyis lehetőség [a természeti és társadalmi környezet világméretű romlásában, a világgazdaság válságában] vagy a munkanélküliség és szegénység máris sok közösség által ismert problémáiban?” – teszi fel a kérdést Dauncey és az egész könyvből kisugárzó, nagyon […]

Ismerd meg a településed! IV.

Ezzel a címmel készül a Közösségfejlesztők Egyesülete szerkesztésében egy angol szakkönyv fordítása. A kiadvány különböző fejezetei nagy segítséget nyújthatnak egy-egy település, városrész, lakónegyed társadalmi helyzetének, fizikai, műszaki, természeti adottságainak a feltárásához. Ha egy-egy témakörben végiggondoljuk és megválaszoljuk a leírt kérdéssorokat, megragadhatóbbá, érthetőbbé válik a település helyzete, ami biztonságosabb alapokat teremthet egy helyi változás, fejlesztés elindításához […]

Svédországi szövetkezetek és projektek a munkanélküliség enyhítése érdekében

1997 októberében négyhetes svédországi tanulmányúton vettem részt két kollégámmal abból a célból, hogy működő szövetkezeteken, projekteken keresztül ismerjük meg a szövetkezetfejlesztők munkáját. Vidéken és nagyvárosokban egyaránt jártunk, sok-sok élménnyel tértünk haza, amely jó indíttatást adott itthon végzendő munkánkhoz. A Parola olvasóit szeretném megismertetni a látottakkal, tapasztaltakkal. A négy hét alatt bepillantást kaphattunk a svéd emberek […]

Betűk méretezése
Kontraszt