Közéleti Kotyogó

2021/3

A ‘Közéleti Kotyogó’ olyan média nyilvánosság, ami nem csak dokumentál, hanem beharangoz egy-egy közösségi akciót, kezdeményezést, ezzel alkalmat és lehetőséget ad a bekapcsolódásra, az önkéntes tevékenységekre. Olyan civil nyilvánosság, ahol lehet és kell is közügyekről beszélni. Ahol a köz, közeg, közösség válik közszereplővé. Szabad frekvencia hiányában egy internetes civil televízió (rádió), csak egy kicsit másképp. Nincs konferálás, bemondó, vagy reklám. Csupán hírek vannak, civil és közösségi hírek, ösztönző felhívások, partnerkeresések, közösségi beszélgetések stb.

Célunk tehát egy civil közösségi média nyilvánosság, amit a Mag-házban az Élettér Egyesülettel kezdeményezünk és koordinálunk, s amelynek háttere egy újonnan indított weboldal. Ezen a felületen jelennek meg a civil hírek, események, közösségi kezdeményezések. Magát a ‘híreket’ a kapcsolódó szervezetek, közösségek, személyek veszik fel egyszerűen a saját telefonjaikkal. Technika hiányában saját technikánkkal tudunk segíteni. Mindez egy módszer annak érdekében, hogy kiépítsünk egy valós kapcsolatot a civil társadalommal.

Partnereink első körben a már működő civil szervezetek, akik valamilyen programtervvel és tevékenységgel bírnak. Szintén módszerként alkalmazzuk az első időszakban a saját program beharangozását és dokumentálását. Valós célunk azonban az, hogy a közös média nyilvánosságon keresztül olyan civil kapcsolatot, azaz civil hálót hívjunk életre, akik közösen képesek majd meghatározni a működtetés struktúráját és saját szerepüket is megfogalmazni.

Elérhetőségünk: https://kotyogo.eu

Közéleti kotyogó – YouTube

 

A videós anyagokat erre a címre várjuk:  kotyogo@kotyogo.eu

A Közéleti Kotyogó értünk van, civilekért. Civil szervezetekért és civil közösségekért, aktív civil emberekért.
Kinek lenne fontosabb, amit csinálunk, ha nem mi magunknak.
Ne zárkózzatok be, adjunk hírt magunkról.
Várjuk a bemutatkozásaitokat, híreiteket!

 

Monostori Éva közösség- és településfejlesztő, művelődési menedzser, kutató, tréner, egyetemi óraadó, a komáromi Mag-ház alapítója, szakmai vezetője. Jelenleg az ART-Tér Művészeti Szabadiskola és közösségi tér közösségi vállalkozás kialakításában tevékenykedik. 1992-ben ismerkedett meg a közösségfejlesztéssel, aminek azóta is elhivatott képviselője. Mindig érdekelték az új irányok, a módszertani kísérletezések, így az ifjúsági mint korosztályi közösségfejlesztéssel, valamint a civil együttműködésben működtetett közösségi terekkel közel 20 éve kezdett foglalkozni. Az általa indított folyamatoknál nagy hangsúlyt kaptak az együttműködések, valamint a demokratikus értékrend és működés. Komáromban a Mag-házban – megelőzve a helyi civil és/vagy önkormányzati lépéseket – több egyedi kezdeményezés fűződik a nevéhez. Jelenleg a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesületének elnöke, a Közösségfejlesztők Egyesületének választmányi tagja.