Őri Alapítvány - Őriszentpéteren

1997/0

Az Őri Alapítvány 1993-ban alakult kulturális szociális és környezetvédelmi indíttatással az Őrségben. Az alapítók úgy vélték, hogy a külső, természeti értékek megóvásához a belső értékek gyarapításán át vezet az út. Ezért az alapítványi célok között első helyen a kulturális és pedagógiai célkitűzések állnak.


Eredményeink közül a legismertebb a lassan helyi hagyománnyá váló Virágzás Napjai. Ezt a négynapos művészeti fesztivált és “emberi találkozót” 1994 óta minden évben Pünkösdkor rendezi az Őri Alapítvány az Őrség különböző helyszínein. Előadói estek, színházi- és filmbemutatók, kiállítások, szellemtudományi, művészettörténeti, pedagógiai, ökológiai előadások és csoportfoglalkozások mellett mindig számottevőek a különböző műfajokat felvonultató, színvonalas zenei programok. Kialakult az a rangos, nemzetközi előadói kör is, mely ezt a rendezvényt valódi fesztivállá teszi.
1995-ben az alapítványon belül egy operatív média-csoport alakult SzerkesztŐrség elnevezéssel. Szerkesztői és kiadói tevékenysége nyomán napvilágot látott két folyóirat: az “Őrségi Kalendárium” és az “Őrségi Harangszó”.
“Rádió Triangulum” néven tervezi egy háromnyelvű – magyar, szlovén és német nyelven sugárzó – őrségi civil rádió létrehozását, a távolabbi jövőben pedig a helyi televíziózás bázisának megteremtését.
Az Őri Alapítvány távlati elképzeléseiben egyre nagyobb szerepet játszik az a közösségi élettér, közművelődési-komplexum, amely egy régi malomépület és az egykori téesz major felújításával és rehumanizációjával jött és jön létre Őriszentpéteren A neve magáért beszél: Legyen Major.
Itt kap helyet az őriszentpéteri Teleház is, mely a tervek szerint 1997 június végén nyitja meg kapuit. Ez az informatikai, oktatási és szociális funkciókat ellátó lakossági szolgáltatóház a Hálózat a Demokráciáért Program támogatásával jön létre és működik az első két évben.
A Legyen Major másik, tavaly óta működő objektuma a Játékszín. Ez a nagy befogadóképességű, fedett, szabadtéri színpad a nyári időszakban ideális helyszíne a koncerteknek, de volt már itt lakodalom, ikebana bemutató és íjászgyakorlat is.
A következő épület, a megújuló-félben lévő pajta 1996 Pünkösdjén debütált, mint színház. Azóta kiegészült további terekkel és ma Pajtaszínháznak nevezzük. A jövő szezontól várja és fogadja be az itt készülő, vagy ide látogató nyári színházi produkciókat.
A Legyen Major a Teleház megnyitását követően állandó iparművészeti, népművészeti kiállítások színhelye is lesz.
Az alapítvány szorgalmazza az alternatív pedagógiai kezdeményezések kibontakozását az Őrségben, különös tekintettel a Waldorf pedagógiára. Támogatjuk az őrségiek részvételét a solymári Waldorf óvónő- és tanárképzéseken. Szeretnénk, ha Waldorf óvoda és iskola nyílna az Őrségben, ennek tárgyi és szellemi feltételein dolgozunk.
1995-ben “Gondolkodó együttlét” címen kéthavonta jelentkező előadás-sorozatot indítottunk különböző témákban a művészet és a tudomány rangos és hiteles képviselőivel.
1995 decemberében az alapítvány média-csoportja, a SzerkesztŐrség Civil Napot és Fórumot rendezett Szattán. Itt került kiosztásra első ízben az “Együtt az Őrségért” díj. Azok az őrségi, vendvidéki és szlovéniai jelöltek kapták, akik közvetlen környezetükért, közösségükért áldozatos, önkéntes munkát végeztek. Ezt a hagyományt folytatjuk az idén a II. Őrségi Civil Nap megrendezésével, amit a Phare Demokrácia Program támogat. Projektünk részét képezi egy kistérségi civil szövetség megalakítása is, melyre vonatkozó felhívásunkat – az alkalmat megragadva – itt és most tesszük közzé.
Jelenlegi feladataink között szerepel az ivánci szociális otthon gondozottjainak szabadidős tevékenységét és foglalkoztatását elősegítő projekt, amely a Soros Alapítvány támogatásával folyik.
Az alapítványon belül művészeti csoport működik.
1996 decemberében a színtársulat előadta a főrévi karácsonyi játékok egyikét, a Pásztorjátékot, a kercaszomori faluházban.
A zenekar gyakran lép fel különböző alkalmakkor a környező településeken. Gyerekdalokból álló műsorukat az alapítvány lemezen készül kiadni.
Nem szóltunk még két távolabbi célkitűzésről, amelyekhez segítséget és partnereket keresünk:
Az Őri Alapítvány, mintegy 90 hektárnyi mezőgazdasági földterületének hasznosításával, szeretné a biodinamikus gazdálkodást meghonosítani és azt oktatási céllal bemutathatóvá, illetve tangazdasági formában látogathatóvá tenni.
A “Hidak, Kapuk és Harangok Kertje” elnevezést viselő elképzelésünk egy sétáló liget kialakítását jelenti az erre felajánlott magánterületen, amely értékes, műemléki környezet közelében van Őriszentpéteren.

Információ, kapcsolatfelvétel:
Őri Alapítvány
9941 Őriszentpéter, Pf. 19.