KÖFE hírek

2023/2

Elkészült a 2022-es év pénzügyi mérlege és szakmai beszámolója, azaz a KÖFE éves jelentése “Még egy kicsit előre, azután elindulunk felfelé” címmel.

A jelentés az egyesület honlapján, a kofe.hu-n is elérhető.

Két programot lezártunk, hármat végigvittünk az éven.

Szerveztünk egy nagy sikerű nyári egyetemet, egy elgondolkodtató közösségkonferenciát és több szakmai műhelyt.

Négyszer jelent meg a Parola, és életünkben először szerveztünk egy nagy sikerű adománygyűjtő estet 3 induló közösség támogatására.

Idén is szerveződik a nyári egyetem, immáron 20. alkalommal 

“Az egység felhatalmaz” cím alatt a közösségi szerepvállalás és aktivizmus jelentőségének kiemelésére összpontosítunk, különös figyelmet fordítva a vidéki kistérségekben zajló folyamatokra: hangsúlyozva azokat a pozitív eredményeket, amelyek akkor érhetők el, ha a lakosok együttműködnek, és aktív szerepet vállalnak közösségeik alakításában. Megmutatjuk az együttműködés erejét, hogy miként vezethet pozitív változáshoz a közösség tagjainak egysége és közös erőfeszítései.

Minderre 2023. július 20-23. között kerül sor a Civil Kollégiumban, Kunbábonyban.

Minden infó itt gyűlik és bővül, pontosodik majd idővel: KÖZÖSSÉG és RÉSZVÉTEL (kunbabonyinye.blogspot.com)

Itt meg kell jegyezni, hogy a házat 12 éve üzemelteti a Kunbábonyi Tízek Közösségi Szövetkezet, mely átadná már a stafétát fiatalabb, vidéken élni és dolgozni akaró, közösségi embereknek, akik talán most épp látszanak is.

Megjelent a “Közösségi tervezés maratonja: a szociális hackathon közösségfejlesztői evolúciója” c. kiadvány, amely a “1st PANČEVOLUTION – ‘Unicorn in the making” elnevezésű Erasmus+ projekt keretében megvalósuló szerb esemény kapcsán szerzett tapasztalatokat összegzi és ad praktikus tanácsokat kezdőknek és haladóknak. KTM2_hu.pdf (kofe.hu)

Lezárult a Közös Értékeink Program első pályázati fordulója, ami azt is jelenti, hogy lassan megkezdi a KÖFE a kapacitásfejlesztési együttműködéseket a nyertes pályázókkal. Ezzel együtt további pályázati kiírásokra is lehet készülni. Folyamatosan nyitva az Akciópályázat felhívás | Közös Értékeink Program (kozosertekeink.hu), és hamarosan indul a felkészülésben is kisebb-nagyobb segítséget nyújtó fejlesztési projektek pályázati lehetősége.

Válaszkész közösségekért címmel elkészült egy három ország/négy szervezete közötti partnerséget szervező program, amelyhez a támogatás eredményét augusztus végére várjuk. A munka a román vidékfejlesztési hálózat, egy helyi partner és egy eszéki székhelyű horvát partner együttműködésében indul – reményeink szerint az ősszel, és gondolkodik azon, hogy globális kihívásokra helyi közösségek milyen válaszokat adhatnak, és ezekhez milyen belső feltételek szükségesek. S persze a fejlesztői kérdés: honnan s hogyan pótolhatja a hiányát egy lokális közösség?