A Közösségfejlesztők Egyesületének hírei

2022/4

Egy hír Békéscsabáról, régi társunk és barátunk Pocsajiné Fábián Magditól

A Csiga utca podcast (a Csaba Hangja című oldal a szerk.) vendége voltam, az interjú majd csak jövő év elején hallható, de addig is látogassatok el a https://anchor.fm/csiga-utca oldalra, ahol máris értékes beszélgetéseket találtok!

2023-ban jelentős új pályázati forrás nyílik helyi, térségi és országos szervezetek számára

Az Európai Unió „Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek” programjának köszönhetően nyílik az új pályázati forrás szervezeteknek.
Az Ökotárs Alapítvány vezette négytagú konzorcium sikeresen pályázott az Európai Unió valamennyi tagállamában elérhető program magyarországi megvalósítására. A konzorcium, amelynek további tagjai az Autonómia Alapítvány, a Kárpátok Alapítvány-Magyarország és a Közösségfejlesztők Egyesülete, összesen 4 millió eurós forráshoz jutott, amelyből a következő 3 évben nyílt pályázatok útján fog támogatást adni a jogállamiság, a demokrácia, az egyenlőség és az emberi jogok védelme és népszerűsítése érdekében dolgozó hazai civileknek.

Visszajátszás újraírás – tréning Sepsiszentgyörgyön

A Visszajátszás- Újraírás projekt partnerszervezetének playbackesei: a Sepsi Playback Társulat a náluk zajló tréningen. Céljuk elindulni a közösség építés útján. Beszélgetés Fazakas Enikővel a társulat művészeti vezetőjével, céljaikról és terveikről, hogyan mozdulnak a közösségek felé.

https://drive.google.com/…/15TdmYv4Xsg7DQronsKT…/view…

Magánbeszélgetésből lett interjú: Komatál a Belvárosban is

Tóth Vivien barátunkkal készült rövid beszélgetés, amely a Civil Rádióban hangzott el, s amely a környék kismamái spontán önszerveződésének folyamatát mutatja be.
https://anchor.fm/117-perc/episodes/Komatl-a-Belvrosban—a-jtsztri-kismmak-sszefogtak-e1r01dh

Szerbiában is közösségi tervezési maraton – a Közösségfejlesztők Egyesületének támogatásával

Október 28-30 között sikeresen lezajlott az első szerbiai közösségi tervezési maraton, a PANCEVOLUTION. A helyi szervező csapat (SINHRO és Pancevo Közösségi Alapítvány) Pancevo városának mobilitási, közlekedési kihívásaira igyekezett 48 óra alatt újszerű közösségi válaszokat találni. A maratonon részt vevő csapatok projekteket dolgoztak ki a biciklizés népszerűsítésére és infrastruktúrájának fejlesztésére, de született ötlet a környezetkímélőbb üzemanyaggal működtetett iskolabuszok bevezetésére is.

A projektben a megvalósítást, a szociális hackathon szakmai adaptációját a Közösségfejlesztők Egyesületének – a módszertant már ismerő – munkatársai támogatták.

Közszolgáltatás – közösségi módon?

Műhelykonferencia Nagyecseden 2022. november 30-án

A Közösségfejlesztők Egyesülete a konzorciumvezetője az „Open to your communities” című Erasmus+ programnak, amelynek keretén belül a közszolgáltatásokkal foglalkozunk, mégpedig azzal, hogy hogyan lehet közösségi módon működtetni azokat.

Egyesületünk magyarországi partnere ebben a munkában a Szatmári Kistérségi Alapszolgáltatási Központ Nagyecseden, amely intézmény átalakításán dolgozunk, mégpedig az idősek nappali ellátásán, hogy ez a szolgáltatás közösségi módon működjön. A műhelykonferencián bemutattuk azt, hogy hol tartunk most a folyamatban, illetve a résztvevőket arra hívtuk, hogy az eddigi eredményeket értékelésében és a folytatás továbbgondolásában legyenek partnereink.

A munkánkról a kofe.hu oldalon indított blogban lehet bővebben olvasni:

https://kofe.hu/szakmai-programjaink/nagyecsed-kozossegi-alapu-szolgaltatasok/

GLC-CKA Reunion 2022 és jelentkezés

2022. november 16-20 között zajlott Budapesten és Pécsett a GLC Professional Fellows Program 10. évfordulója alkalmából rendezett Reunion 2022 négy napos eseménye.

A Great Lakes Consortium GLC_Teach Democracy és a Civil Kollégium Alapítvány közös rendezvénye amellett, hogy a közösségszervező szakma fontosságát, fejlődését szeretné szemléltetni, kiváló lehetőség arra, hogy a 10 éves programban részt vett, Amerikából és Európából érkező mintegy 70 tanuló és mentor találkozhattak, és megoszthatták egymással az azóta megszerzett tapasztalataikat.

Megható pillanatokat éltünk át a 10 éve kezdődött program első résztvevőinek emlékezései által, és a kiérdemelt elismerő oklevelek átadásakor.

Immár lehet jelentkezni a program 2023 őszi és 2024 tavaszi hat hetes ösztöndijára: https://glc-teachdemocracy2.org/open-application-for-european-participants-in-the-glc-professional-fellows-program-fall-2023-and-spring-2024/?fbclid=IwAR3e2kQS3_ntQoCoJ50VOTr43CBAQcOAZxeieL-Bxjd6XDFe2WJtHZ2rc94