Parola-hírek 2021/3

2021/3

Abathon

2021. augusztus 13. és 15. között Telkibányán tartották a 48 órás ABATHON közösségfejlesztési maraton programot, kísérletként egy új módszer fejlesztésére a közösségfejlesztésben. Alapja az IT szektorban használatos hackathon, melyet Észtországban szociális hackathonként a szociális szolgáltatások tervezésére használnak. A módszert a Közösségfejlesztők Egyesülete egy Erasmus+ program keretén belül észtországi, erdélyi, észak-abaúji partnerekkel együttműködve a közösségfejlesztés területére adaptálta és próbálta ki. Az ABATHON-on 48 órán keresztül 7 csapat gondolkodott az ötletéről szakember mentorok támogatása mellett. A 48 óra végén bemutatták a kidolgozott ötleteiket, melyeket egy független zsűri értékelt. A legjobbnak ítélt ötletek díjazásban részesültek. Az ötletekkel foglalkozó csoportok nem maradnak magukra, a részletek kidolgozásában, a megvalósítás felé vezető úton további támogatást kapnak a mentoroktól, a FOGADÓ Észak-Abaúji Közösségfejlesztők Köre Egyesülettől és a Közöségfejlesztők Egyesületétől.

A projektről bővebben itt található információ: https://kofe.hu/szakmai-programjaink/szocialis-hackathon/

Az ABATHON-ról itt található bővebb információ: https://www.facebook.com/pg/kozossegfejlesztokegyesulete/videos/?ref=page_internal

 

Közösség Konferencia 2021

Az idei Közösség Konferencia az innováció jegyében zajlik majd, így témája sem lehetne más, mint az észt szociális hackathon adaptációjára íródott projektünket záró szakmai párbeszéd, a 2 éves munka tanulságainak közös levonása. 2021. október 12-én találkozunk a MagNet Közösségi Ház Juhar termében, ahol székely és hazai kollégáink, partnereink beszélnek majd arról, hogy náluk hogyan zajlott a folyamat. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Maximum 60 főt tudunk fogadni.)

 

Felhívás – A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány 2021. október 15 és 17-e között rendezi meg az első Kerületi Közösségi Hackathont.

Ismered azt a viccet, amikor a háziorvost, a szoftverfejlesztőt, a péket és az iskolaigazgatót 2 napra összezárják a Ferencvárosban, Veled?

Ez most nem vicc és rajtad is múlik, mi sül ki ebből, ilyen még nem volt nálunk!

Vegyél részt ötletmaratonunkon! Fókuszban az ENSZ által megfogalmazott Fenntartható Fejlesztési Célok közül az egészség és jóllét, a minőségi oktatás, valamint a fenntartható városok lokális lehetőségei. Jöhetsz akár ötleteiddel, de érkezhetsz úgy is, hogy „csupán” idődet és gondolataidat hozod mint résztvevő.

Mi segítünk összeállítani a legerősebb csapatokat ahhoz, hogy egy helyi ötletből megvalósítható terv legyen, sőt a 3 legjobb továbbjuthat a novemberi Élő Adás közösségi adománygyűjtő estünkre, amit idén hetedik alkalommal rendezünk meg. A hetedik Te magad légy!

Állampolgári aktivitás és részvételiség

Nyár végén zajlott a Közösségszervezők Országos Találkozója az állampolgári aktivitás és részvételiség erősítésén dolgozó Civil Kollégium Alapítvány szervezésében. A demokratikus kultúra fejlesztésének szándékával rendezett négynapos program kiemelt témái között a helyi önrendelkezés meghonosítása, valamint a lokális és országos kiemelt beruházások során a társadalmi és környezeti értékekre való figyelem szerepeltek.

A találkozó visszatérő üzenete volt, hogy az élhető, fenntartható és emberközpontú Magyarország megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy visszatérjünk a demokratikus működéshez és aktív állampolgárként vállaljunk részt közös ügyeink alakításában – legyen az helyi vagy országos szintű kezelendő probléma.

A találkozón olyan ügyekkel találkozhattunk, amelyek látványosan illusztrálnak rendszerszintű problémákat:

  • Tóth Edit, a salgótarjáni Érdekem az Érdeked Egyesület közösségszervezője egészségügyi problémát hozott: a Kis Zagyvavölgye elégtelen fogorvosi ellátásáról beszélt.
  • Molnár Ágnes, az Alternatív Közösségek Egyesületének alelnöke a lakhatási válságra mutatott rá a Hajdúhadházán történő, 12 családot – 20 felnőttet és 50 gyereket – érintő kilakoltatási ügyön keresztül.
  • Tikász Bendegúz a Rendszerszint képviseletében azt jelentette be, hogy létrehozták a Nagy Tavak Koalíciót, amely a természetes vizeket védő helyi közösségeket gyűjti egy érdekvédő csoportba.
  • Bolba Márta evangélikus lelkész a kormány hitéletbe való Alaptörvény-ellenes beavatkozását hozta fel, amely minden olyan településen jelen van, ahol az egyház szuverén módon működne.
  • Giczey Péter, a CKA szakmai vezetője, mentora, trénere a médiaegyensúly kiegyenlítésére szolgáló debreceni Debreciner online újság modelljét vázolta mint regionálisan követendő mintát.

A helyi önrendelkezés és a kiemelt beruházások problémájára Horváth-Kertész Balázs, a Rendszerszint vezetője hívta fel a figyelmet. Stop Kiemelt Beruházások címmel országos kampány előkészítését jelentette be. A kampány azokra a társadalmi vagy környezeti ártalmakkal járó beruházásokra kívánja felhívni a figyelmet, amelyek indokolatlanul jutottak soron kívül engedélyhez.

A találkozón központi témaként folyamatosan megjelent a 2022-es választásokra való felkészülés. Éppen ezért “Az állampolgári aktivitás élénkítése kiemelten fontos feladat lesz az elkövetkező hónapokban. A Magyarországon első alkalommal megrendezésre kerülő előválasztás egy próba lesz. Egy új dolog. Tanuljuk és tanulunk belőle.” –foglalta össze Bálint Mónika, a CKA ügyvezetője a találkozó fő üzenetét, és arra biztat minden magyar állampolgárt, hogy csatlakozzon lakóhelyén működő kezdeményezésekhez, vagy ő maga hívja fel a figyelmet helyi problémákra.