Völgy-Köz-Pont

2008/1

A Völgy-Köz-Pont attól különleges, hogy nem mások által, felülről kihelyezett iroda, nem politikai célokat szolgál ki, hanem CIVIL ÖSSZEFOGÁSSAL, EGYÜTTMŰKÖDÉSSEL jött létre.
A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet a nevében is megfogalmazódó célokért jött létre, s tevékenységének köszönhetően született meg a „Kapolcsi Napok” és nőtt nemzetközileg ismert és elismert Művészetek Völgye Fesztivállá. Sokan csak ezt a tevékenységét ismerik az egyletnek, s nem is sejtik, milyen sok értéket mentett meg az enyészettől működése során! És itt gondolhatunk a természeti, az épített és a szellemi örökségeinkre. De ennél is tovább lépett, s felvállalta a település- és térségfejlesztési feladatokat is. Ennek egyik kiemelkedő példája a Völgy-Köz-Pont megalakítása. Önös érdekektől mentesen, elsősorban a civilséggel, s az önkormányzatokkal összefogva jött létre az iroda. Célja a Művészetek Völgye mikrorégió fenntartható fejlődésének biztosítása, közösen végiggondolt és elfogadott elvek, irányok és ütemezés mentén.


A mikrorégiót hat település alkotja – Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Pula és
Öcs –, melyek három statisztikai kistérség (Tapolca, Veszprém, Ajka) perifériáján helyezkednek el, de azonos földrajzi, társadalmi, kulturális adottságaik együttműködésre késztetik őket.
A kezdeti elképzelések az iroda által végzendő feladatokról:

– falusi és kulturális turizmus fejlesztése;
– a turizmus szezonális jellegének megváltoztatása (szezonnyújtás);
– közös szállásközvetítés, koordináció;
– helyi termékek piacra juttatása;
– közös pályázatfigyelés, pályázatírás;
– közös képzési projektek;
– Völgy információs, turisztikai, fejlesztési és oktatási központ létrehozása;
– közös PR, marketing;
– település és térségfejlesztés;
– első aktivitások elősegítése;

civil partneri segítés,
kezdetek segítése, koordinálása;

– „Völgy-LEADER” program elindítása, lebonyolítása;
– „Látóutak” szervezése, bonyolítása (civil, önkormányzat, vállalkozó);
– közös technikatár kialakítása;
– minden olyan fejlesztést, ami az önkormányzatok kompetenciáján kívül esik, felmérni, összegezni, elvégezni.

Mindezekből már van, ami működik, van, ami elindult, folyamatban van, s van, amire készülünk. Amire azonban a legbüszkébbek vagyunk, a „Völgy-LEADER” elindulása, fejlődése, mai állapota. Azt gondoltuk, hogy kicsiben működik a LEADER igazán! A 6 településsel összefogva egy valóságos, alapos ismeretekre hagyatkozó térségfejlesztési programot lehet elkészíteni. Aztán hallva rólunk, jöttek megkeresések, kezdetben csak a közvetlen környezetből, korábbi együttműködéseknek köszönhetően, majd az általuk továbbadott információk alapján egyre messzebbről és messzebbről. Mi volt az oka? Alapvetően az alulról szerveződés, a „szereplők”, résztvevők hitelessége! Senkire nem erőltettük rá az elképzelésünket, senkit nem csalogattunk. Ma 60 település összefogásával működik az akciócsoportunk! Folyamatosan odafigyelünk, hogy minden település számára kellő időben álljanak rendelkezésre a szükséges információk, felmérjük a valós helyzetet, a valós igényeket, hogy ezekre alapozva, együtt bontakoztassuk ki stratégiai tervünket. Úgy érzem, csoportunk felépülése, működése a demokrácia és az együttműködés mintájául szolgál.
Természetesen nem megy minden zökkenőmentesen. Ennek vannak külső okai (pl. még ott „fent” sem tudják, mikor mit is várnak el pontosan), s a sokféleség sem csak pozitívumokat hordoz magában. De a problémás helyzeteket mindig a teljes nyilvánosság előtt, toleránsan kezeljük.
Akciócsoportunk magja a civilekre épül! A KÖZTÁMHÁLÓ műhelyfoglalkozásaiból lábra álló KÖSZI (Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért), a Famulus Egyesület, a Dörögdért Ifjúsági Egyesület, az EJHA (Együtt a Jövőért Halimbán Egyesület), a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület, az EXTÁZIS Ifjúsági Szervezet és még sokan ott vannak a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet mellett, hogy tudásuk legjavát nyújtva hozzájáruljanak térségünk fejlődéséhez. S ugyanezt a szándékot érezzük vállalkozók, önkormányzatok részéről is!
A Völgy–Köz–Pont feladatai az indulás óta tehát túlnőttek az akkori elképzeléseken, hisz 60 település együttműködését igyekszik ma segíteni, koordinálni. Éppen ezért talán átalakulás előtt is áll. Hogy mit hoz a jövő? Még nem tudhatjuk biztosan, de függetlenül attól, hogy nyertes akciócsoport leszünk-e vagy sem, az eddig kialakult együttműködések, a települési fórumokon sok helyen elindult kommunikáció a három szféra között (civil, vállalkozói, önkormányzati) már óriási eredmény! Több településen most vált világossá az ott élők számára, hogy azonos célért küzdenek, csak elfelejtettek egymással beszélni erről! Felfedezték a problémák közös feltárásának fontosságát, s ez már az első, talán legfontosabb lépés a célok kitűzéséhez, a hozzájuk vezető út megtalálásához, az állampolgári, a civil részvétel fontosságának felismeréséhez. Nem véletlenül választottuk irodánk mottójául:
„ÖSSZEJÖNNI – EZ A KEZDET; EGYÜTTMARADNI – HALADÁS; EGYÜTT DOLGOZNI – SIKER!”