Négyéves az aHang

2022/2

Az aHangot mint társadalmi vállalkozást azért alapítottuk, hogy teret biztosítsunk az internet segítségével helyi és országos volumenű, a társadalmat foglalkoztató ügyek felkarolásához.  Kampányszervezetként segítünk minden olyan kezdeményezést, amely az aHang értékrendjével összhangban áll.

Missziónk, hogy digitális és hagyományos kampánytechnikák segítségével széles körben hallhatóvá, megismerhetővé tegyük a társadalmi csoportok számára fontos ügyeket, és ezeket közösen sikerre vigyük.

Elsődleges eszközünk a magyarországi panaszjogból származó petíciós kezdeményezés. Egy petíciót bárki aláírhat, hogy támogasson egy javaslatot, változtatási igényt, vagy épp tiltakozzon valami ellen; a címzett lehet bármely állami vagy önkormányzati intézmény, vagy épp egy vállalkozás is.

Az indulásunk óta eltelt négy évben több mint félmillió állandó tagunk lett – ők azok, akik rendszeresen kapnak tőlünk hírlevelet, értesítést különféle kampányokról. A változásokat együtt érjük el, és 2021-re különösen büszkék vagyunk a munkánk és a részvételiség szempontjából is.

A tavalyi év legnagyobb aHangos projektje kétségkívül az első országos előválasztás technikai szervezése volt, amivel 850 ezer embert mozgósítottunk. Ezt óriási sikerként könyveltük el, viszont ezen kívül sem tétlenkedtünk.

A SzabadaHang oldalunkon fennállása óta már több mint ezer ügyet kezdeményeztek magányszemélyek és csoportok; országos és helyi ügyekben segítettünk áttörést elérni vagy épp győzni. Ezekből közlünk az alábbiakban rövid válogatást.

Nem fúr a MOL az Őrségben!

Őrségi látkép (Fotó: aHang)

A MOL az Őrségben fúrt volna szénhidrogénkutat tönkretéve a táj szépségét, csendjét, természetközeliségét és jó eséllyel nemcsak az ott lakók, hanem az ott élő állatok, fák egészségét. A MOL viszont meghátrált, visszavonulót fújt! Megírták a Vas Megyei Kormányhivatalnak, hogy nem kívánják a mélyfúrást megvalósítani, ezért kérik az engedélyeztetési eljárás teljes megszüntetését.

De ez nem csak a mi munkánk volt: ritka szép civil összefogás valósult meg hála az aláíróknak, a helyi lakosokból alakult Őrségvédők Civil Társaság, a Greenpeace Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország kitartó szakmai munkájának, valamint a hozzájuk csatlakozó 111 civil szervezetnek! Révbe ért az összefogás: nem lesz fúrás Őriszentpéter határában, a lakott területtől mindössze 400 méterre!

Zamárdi győzött!

Három cég gigantikus, 9 szintes házakból álló lakóparkot és hotelt építtetett volna egy Natura 2000-es terület közvetlen szomszédságába, a jelenleg kedves, bájos, kertvárosias-falusias kisvárosba – ezt akadályoztuk meg!

Több mint 800 lakás és hotelszoba jött volna létre – ez még egyszer annyi embert jelent, mint Zamárdi jelenlegi lakossága.

A zamárdiak ezt nem akarták, ezért petíciójukkal az önkormányzathoz fordultak. Azt kérték, hogy az önkormányzat utasítsa el a terület beépítéséhez szükséges átminősítést – és a teljes építkezést.

Az általános tiltakozás elérte célját! Zamárdi képviselő-testülete elutasította a terület átminősítését nagyvárosias lakóterületté, és leállította az eljárást!

6 forint kedvezmény!

Évek óta iszonyú problémát okoz fogvatartottaknak és családjuknak a bv. telefonálás magas percdíja. A drága telefonálás miatt a gyerekek nem tudnak beszélni a börtönben ülő édesanyjukkal vagy édesapjukkal. Pedig ők nem követtek el semmit. Nekik is szükségük van a szüleikre, akik egy idő után visszatérnek hozzájuk. Az anyák, feleségek megtörnek, a kapcsolatok tönkremennek, mert nem tudnak egymással beszélni.

Megfizethető telefonálás a börtönökben (Fotó: aHang)

Sikerült hangot adnunk annak, hogy a fogvatartottak telefonálása elfogadhatatlanul drága, és hogy ez mekkora problémát okoz a fogvatartottaknak, családtagjaiknak, és mennyire hátráltatja a szabadulás utáni sikeres reintegrációt. Ám nemcsak hangsúlyoztuk ezeknek az aggályosságát, hanem sikerült elérnünk azt is, hogy a fogvatartottak 6 forinttal olcsóbban, a korábbi 75 forintos percdíj helyett 69 forintos percdíjjal hívhassák a szeretteiket.

Nem lesz betonozás a szálkai strand parti szakaszán!

Szálka nyert! A Tolna megyei falu életét egy nem várt esemény bolygatta fel: a festői szépségű tó partjának a védelmét betonnal és terméskővel akarta megoldani az önkormányzat. Áprilisban helyiek indítottak petíciót azért, hogy az általuk és a turisták által is kedvelt strand megőrizze szépségét, természetközeliségét.

A Szálkai-tó (Fotó: aHang)

A petíció eredményeképp a helyiek és a természetbarátok által támogatott alternatív megoldás fog létrejönni! A nyár folyamán a helyi önkormányzat és a megbízott tervező cég benyújtották a civilek kérései szerint módosított tervdokumentációt az engedélyező hatósághoz – és ez a terv már a vízjogi létesítési engedélyt is megkapta. Tehát 750 köbméter beton és kő helyett akác cölöpsor fogja szolgálni a partvédelmet, és stégek, lépcsős bejárók, valamint 15 méteres fövenyes bejáró fogja várni a strandolókat!

Megmenekültek a bérlakások!

Nem kérdés, hogy a rendszerváltás után a műemlék épületekben lakók hátrányt szenvedtek: nem vásárolhatták meg kedvező áron a (tanácsi) lakásaikat. Csakhogy a tavasszal beterjesztett bérlakásokról szóló törvény nem erről szólt: még azok is megvásárolhatták volna a friss bérlakásukat szinte aprópénzért, akiket semmilyen kár nem ért korábban.

A törvény több módosításon is átesett – de ez sem segített rajta. Végül előző héten az Alkotmánybíróság kaszálta el: alaptörvény-ellenesnek találta a lakástörvény azon rendelkezéseit, amelyek vételi jogot biztosítanának azoknak is, akik 25 évnél nem régebben bérelnek műemléképületben lévő állami vagy önkormányzati lakást.

Dunakanyar tájegység védett természeti területté nyilvánítása

Azt kértük, hogy nyilvánítsák országos védett természeti területté a Dunakanyar tájegység pilismaróti szakaszát. Pilismarót a rendezett földekkel, a Pilismaróti Nagy-öböl – Megyei Értéktárban bejegyzett – vízfelületével, a mellette lévő akácos erdővel, valamint az őshonos fákkal beültetett Duna-parttal szerves részét képezi a Dunakanyar kultúrtájnak.

A legnagyobb sikerünk, hogy a helyi jelentőségű védett természeti területté való nyilvánítás folyamata elkezdődött. Pilismarót képviselő-testülete 2021. július 8-án egyhangúlag elfogadott egy határozatot, melyben változtatási tilalmat rendelt el a területre 3 évre!

Újranyitott a mosonmagyaróvári szülészet

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának a megnövekedett COVID ellátás miatt fellépő aneszteziológus szakorvosi hiány miatt kényszerült ideiglenes bezárásra és átirányításra a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházba.

Karolina Kórház, Mosonmagyaróvár (Fotó: aHang)

Boldogan és büszkén jelentjük, hogy a helyzetet közös erővel megváltoztattuk!

A petíció kézbesítése után felgyorsultak az események: az önkormányzat képviselő-testülete 72 millió forintot szavazott meg a kórháznak, hogy a nem működő osztályokon újraindulhasson a munka, rövidesen pedig meg is nyitott a szülészet.

Meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot

A Város Mindenkié kampánya a kilakoltatás ellen (Fotó: aHang)

Emberek tízezrei lélegezhetnek fel: a kormány végül eleget tett a követeléseinknek, és meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot!

Május 4-ét sokan rettegve várták: a kilakoltatási moratórium végével a járvány alatt bevételi forrásaiktól elesettek, a legkiszolgáltatottabb embertársaink veszítették volna el otthonukat. Családok ezrei szakadtak volna szét, embertársaink tízezrei kerültek volna utcára vagy a végtelenül zsúfolt hajléktalanellátó intézményekbe országszerte. Ezt sikerült megakadályoznunk!

Korábban ezek az érvek nem hatották meg az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának kormánypárti többségét: 2021. március 23-án elutasították a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vonatkozó törvényjavaslatot.

Ezért A Város Mindenkié csoport levélküldő kampányához csatlakozva több mint 7000 ember emlékeztette alapvető kötelességeire döntéshozóinkat, és elárasztották a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és az Emberi Erőforrások Minisztériuma élén álló Kásler Miklós postafiókját!

A pedagógusok is, mi is fellélegezhetünk

A tanárok, óvodai és bölcsődei dolgozók elsőbbséget kaptak az oltási sorban, ha jelentkeznek a vakcináért! Kormányközeli és független szervezetek egyaránt kiálltak amellett, hogy a pedagógusoknak elsőbbséget kell élvezniük az oltásban itthon – ahogy számos más EU-s országban is.

Az aHang oldalán pedig több mint 14 ezren írták alá a petíciót a tanárok, óvodai és bölcsődei dolgozók elsőbbségi oltásáért!

A kormány belátta, hogy nagyon rosszul jönnének ki abból, ha nem teljesítik ezt a széles körben támogatott kérést. Nem áldozhatnak fel még több tanárt, óvodapedagógust, bölcsődei dolgozót, nem húzhatják a végtelenségig az oltásukat, nem törölhetik fel a padlót a vírussal szemben most még védtelen, irgalmatlan terheket viselő pedagógusokkal.

Fontos változás a Saroktelek ügyében

A XI. kerületi önkormányzat a korábbi ciklusok téves koncepcióját vitte volna tovább: az Ulászló-Zsombolyai-Kökörcsin-Vincellér utca sarkán lévő 3200 négyzetméteres, ősfás, nagy platánokkal teli kertet szerette volna eladni lakópark építésére. Ez ellen tiltakoztunk!

A fák és a madarak világnapjára időzítve a XI. kerületi önkormányzat a civilek nyomására érvénytelenítette az Ulászló utcai saroktelekre és a Badacsony utcai telkekre kiírt pályázatot.

Ezzel egy fontos lépéssel mozdult előrébb az ügy, hiszen a Saroktelek megmenekült, sikert ért a petíciónk!

Gátat szabtunk a rombolásnak

Műemlékek és természeti kincsek már-már tömegével kerültek veszélybe az elmúlt néhány évben – mi pedig mindannyiszor ott voltunk. Most pedig sikert értünk! A VII. kerület egy része világörökségi terület. Ehhez képest a Király és a Kazinczy utcában műemlékeket és kiemelt kulturális jelentőségű épületeket bontanának le, beépítenének egy parkot és játszóteret. Ennek szabtunk gátat!

Az ÓVÁS Egyesület reagált a rémisztő hírekre, elindították petíciójukat. Részben ennek a fellépésnek is köszönhetően a kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter intézkedett!

Elrendelték a Kazinczy utca 55. (volt Wichmann kocsma) esetében a műemléki védettségi eljárás megindítását, amelynek eredményeképp ideiglenes védelembe vették az épületet!

 

Műemlék lesz a néhai Wichmann kocsma (Fotó: aHang)

Nagyot mentek az ajkai civilek!

Közlekedési lámpát telepítettek Ajka-Bakonygyepesre! A 8-as főút és a 8041-es út kereszteződése közismerten veszélyes, gyakoriak voltak a balesetek itt. Ezt a helyiek is jól tudták, petíciót indítottak annak érdekében, hogy csökkentsék a balesetek számát.

A petícióindító Bolla Hajnalka egyeztetések sora után megkönnyebbülten mondta el: ígéretet kaptak, hogy már 2021. nyár közepére elkészül az okoslámpás forgalomirányítás – és ez meg is valósult, napi mintegy 12.000 jármű biztonságos áthaladását segíti az új rendszer.

 

Szerző:

Madarász Csaba, innovátor, az aHang egyik alapítója