NAGYDIÓFA AKCIÓTERV

2008/3

A NE! (Nagydiófa Egyesület), egyesületünk, nem egy nagy múltú civil szervezet, de már eddigi működésünk alatt is szembesültünk a hivatali közönnyel és a civileken átnéző politikusi hozzáállással. Többek között ez inspirálta ezt a megmozdulásunkat, melyhez minden érdekelt civil szervezetre számítunk valamilyen formában.


Kiderült, hogy a Belső Erzsébetvárosra hirdetett építési moratórium érdemben nem változtat azon a gyakorlaton, hogy nem veszik figyelembe az itt lakók véleményét, illetve a „meghallgatáson” kívül szinte semmilyen eredményt nem tudunk felmutatni. Egyesületünk konszenzusra törekszik, de az önkormányzat simulékony, mindenkinek megfelelni akaró látszatpolitizálása évek óta nem vezet eredményre, a rombolás töretlenül folytatódik. Az eddigi módszerek és eszközök esetleg meghozhatják a győzelmet, de addigra nem lesz mit megvédeni.
Ezért a következő programot indítjuk el:
A NE! kezdeményezi, hogy a civil szervezetek által kijelölt épületek mindegyikén helyezzünk el egy táblát a moratórium idején, mely jelzi, hogy meg szeretnék menteni azt az épületet (esetleg egy-egy történelmi személy védelmébe ajánljuk jelképesen).
Ezzel fejezzük ki a saját véleményünket! A táblákat a moratórium ideje alatt folyamatosan helyezzük ki ezekre az épületekre, megfelelő „ünnepélyes” keretek között és „felhajtással”, a média bevonásával.
Nem titkolt célunk a minél szélesebb nyilvánosság és a kiemelt figyelem. A jelenlegi gyakorlat szerint ezzel lehet a leghatékonyabban érvényesíteni az érdekeinket, még ha nem is értünk maradéktalanul egyet ezzel a módszerrel.
A kezdeményezés hangsúlyozottan politikamentes, pártoktól független kezdeményezés. Minden önkormányzati képviselő, a Polgármester és természetesen az érintett szervezetek (pl. KÖH) is meghívást kapnak a táblaavatókra.
Nem kis dolog az, amire vállalkoztunk, egyedül könnyen elbukhatunk. Itt van újra egy alkalom, hogy demonstrálni tudjuk a civil összefogás erejét, és reális céllá váljon az, hogy végre érdemben bele tudjunk szólni a sorsunkat érintő kérdésekbe! Nem egy radikális tüntetésre, de nem is egy szokványos demonstrációra gondolunk. A nyilvánosság erejével szeretnénk folyamatos nyomást gyakorolni a „hivatalokra”. Kiléphetnénk a hivatalos „levélben megkeresés – válaszra várás” stb. köréből, s egy üde, cinizmust sem nélkülöző színfolt lehetnénk a szokásos civil-hivatal huzakodásban, amelyre vevő a média.
Arra kérünk Benneteket, hogy csatlakozzatok ehhez a kezdeményezéshez valamilyen formában! Segítséget várunk az épületek szakszerű kijelölésében, a demonstrációk és a demonstrálók-szimpatizánsok szervezésében is!
nagydiofa@gmail.com
www.lmv.hu/nagydiofa4