Markolt Bandi 75

2023/2

Bár személyes esemény volt ez a születésnap, de mivel a közösségfejlesztés hazai kibontakozásának egyik meghatározó alakja Markolt Endre Jászszentlászlón dolgozó kollégánk, úgy hiszem, egy szakmai közösség megengedheti magának, hogy a félig személyes eseményeket is kiemeljük a hétköznapokból.

Azért is érdekes, mert ezen a június elejei szombaton, a korábban nagy megbecsülésnek örvendő Kézműves Tanya melletti saját tanyájának a kertjében ünnepelhettük még mindig aktív barátunkat. Bandi ma is táborokat, szakmai találkozókat, műhelyeket szervez ebben a térben, úgy, hogy naptárába tavasztól őszig nehéz szabad időszakot találni.

Az életművének is számító közösségi intézménynek a létrehozásáról s a térségben meghatározó működéséről A helyi közösség szolgálatában címmel https://youtu.be/I577uuJ6tg4), , továbbá az ebből kinővő Jóléti Szolgálat Alapítványról https://youtu.be/uOMj32p59J0) 2001-ben Kovács Edit és Péterfi Ferenc egy-egy dokumentum filmet készített az akkori Magyar Művelődési Intézet kereteiben.
(Egy további bónuszajánlás: a forgatáson és Endre munkájában, életében fontos szerepet jelentő helyi vállalkozóval, Eördögh Andrással is készült egy kisfilm: Itt ragadtam, mint légy a papíron címmel https://youtu.be/n3BO1yyWnnw.)

A két félórás anyagot ajánljuk azoknak, akik egy helyi közösségre épülő, szerves gondolkodást bemutató szakmai és emberi folyamatot kívánnak megismerni.

Markolt Endrét meg Isten éltesse!