Közösségi rádió az Appalaches-hegységben: Amerikai rádióvendégek

1993/4

Rich és Maxine helyi rádiót működtetnek a Kentucky állambeli Whiteshburgban. Aki a 88,7 MHz-es URH sávra állítja a készülékét, a WMMT nevű független közösségi hegyi rádiót hallgathatja a nap 24 órájában.
Barátaink a Civil Rádiózásért Alapítvány és a Közösségfejlesztők Egyesülete vendégeként Budapesten a Lágymányosi Közösségi Házban és Debrecenben találkoztak itthoni közösségi rádióadó alapításán munkálkodó kollegáikkal és nyolc éves gyakorlati tapasztalataikról számoltak be nekik.


– A mi adónk a felszerelés háromnegyedét fedező kormányzati segítséggel indult, két főállású munkatárssal és sok-sok önkéntessel. Mára öten teljes munkakörben dolgoznak itt, továbbá 45 önkéntes segíti munkájukat – meséli Rich Kirsby, aki vezetője a csapatnak. – Olyanok alapították a rádiót, akik valamit meg akartak osztani egymással és a környezetükkel. Ők igen sok mindent láttak a környező közösségekben, ami nem jött korábban a felszínre. Ez a közösségi rádió újabb lehetőséget kínál arra, hogy dialógust folytassanak egymással a különféle csoportok és különösen alkalmas arra, hogy bekapcsoljon új és új embereket a helyi közéletbe.
– Milyen a rádiótok programja?
– Főként helyi hírek, aktuális társadalmi-politikai témák, nyilvános viták és élő közvetítések a közösségek összejöveteleiről – mondja Maxine Kenny, aki főleg a hírszerkesztéssel, az érdekelt csoportok bevonásával foglalkozik. – A helyi konfliktusok esetében független rádiók sokkal bátrabban bírálhatnak, s bírálják is a helyi hatóságokat, mint az állami és a kereskedelmi adók. Ez is jelenti az egyik sajátosságát a mi közösségi rádiónknak.
– No meg a tipikus hegyi zene a bluegrass – veszi vissza a szót Rich. – A helyi zenei hagyományoknak ez a műfaj a meghatározója. A műsorunk 80%-a zene, olyan zene, ami a kereskedelmi adókban sosem kerül sugárzásra, el sem jut oda. Rengeteg szenvedélyes zenész önkéntesként jön hozzánk és vagy hoz kész anyagot, vagy a mi stúdiónkban vesszük fel az ő zenéiket. Van például egy emberünk, aki esetenként két órát vezet oda majd vissza a lakóhelyéhez azért, hogy a mi városunkban, a mi rádiónkban zenéljen s ha már itt van, zenélés után vezet egy környezetvédelmi témájú szatirikus rovatot is.
– Tényleg, mi a valódi szerepe nálatok az önkénteseknek?
– Ahogy mondtam 45 állandó önkéntes munkatársunk van, mindenféle szerepet betöltenek a technikustól a bemondón át a zenélésig, illetve a bejátszott hangzóanyagok kölcsönzéséig. Évente kb. 30 főnek szervezünk képzést, akiknek egyrésze később foglalkozásként is rádiós lesz, nálunk, vagy más adóknál.
Nagy szerepük van az önkénteseknek a rádió személyes hangnemének kialakításában, a közösségek megerősítésében.
– Milyen a viszonyotok a politikai szervezetekkel?
– Nem támogatunk s nem is ellenzünk egyetlen politikai csoportot sem, mi a tényekkel foglalkozunk a közösségi rádiónkban.
– Beszéljetek a finanszírozásról. Kell-e például jogdíjat vagy frekvenciahasználati díjat fizetnetek?
– Az USA-ban a frekvencia köztulajdon, tehát aki megkap egy frekvenciát, utána nem kell fizetnie – így Maxine.- Jogdíjat is csak a kereskedelmi adóknak kell fizetniük, a közösségieknek nem. Persze mi egyáltalán nem sugárzunk közvetlen reklámot, legfeljebb a jó szponzorok esetében elmondhatjuk, hogy pl. ,ez a műsor Joe Hopkins autószerelő támogatásával jöhetett létre.”
– Egyébként a munkaidőnk 30-40%-át a szükséges pénz előteremtésére fordítjuk. Jelentős támogatónk az egyház, költségvetésünknek 40%-át a szövetségi kormány adja támogatásként – amiért évente újból és újból meg kell küzdenünk – s jelentős összeget a hallgatók adományként fizetnek be a rádiós társaságunknak.
– Mennyi hozzátok hasonló közösségi rádió működik az USA-ban?
– Az 500 helyi rádióból 80-90 ilyen és igen sok még az állami egyetemek által működtetett adó is.
Nagyon jó lenne, ha itt Magyarországon is elterjedne ez a rádiózási forma, s ha nem veszitek rossz néven, mi most átadunk egy szimbolikus alaptőkét a budapesti és a debreceni Civil Rádió projekthez. Gyűjtsetek minél több további támogatót magatoknak – fejezte be Rich.

Péterfi Ferenc

Péterfi Ferenc
CIVIL Rádió – Budapest
1011 Budapest I. Corvin tér 8.

Kedves Ferenc,
Nagy örömet jelentett a számunkra, hogy az elmúlt héten találkozhattunk Veled és mindazokkal, akik Budapesten és Debrecenben egy közösségi rádió beindítását tervezik. Nagyon élveztük az olyan emberekkel folytatott eszmecserét, akik ilyen izgalmas és gyakorlatban is megvalósítható módon gondolkodnak a közösségi rádióról egy olyan környezetben, amelyben a közösségi rádió oly sokat tudna nyújtani. Megtaláltátok azokat a forrásokat és embereket, akik lehetővé teszik, hogy a budapesti Civil Rádió és debreceni ikertestvére gazdagabbá tegye az ottani közösségek életét. Reálisan látjátok a közösségi rádióállomás beindításával kapcsolatos problémákat, és kreatív stratégiákat alakítotok ki a nehézségek leküzdésére.
Annak is nagyon örülök, hogy felvállaltátok Magyarországon a közösségi rádió ügyének támogatását. Nagyon jól tudjuk az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatainkból, hogy a kereskedelmi rádió nem képvisel mindenkit. A ti tapasztalatotok azt mutatja, hogy az állami rádió is figyelmen kívül hagy sok embert és sokféle érdeket. Alapvetően fontos, hogy a levegő hullámait ne monopolizálhassák azok, akik pénzzel vagy politikai hatalommal rendelkeznek. A közösségi rádió azért lényeges, hogy garantálja, hogy a hétköznapi embereket ne zárják ki a kommunikációs folyamatokból. Ez különösen fontos ott, ahol a kereskedelmi rádiók előreláthatóan főleg az Egyesült Államokból és más külföldi országokból származó műsorokat fognak sugározni. A közösségi rádió egyedül képes arra, hogy tükrözze azt a közösséget, amelyben működik, és ez igen értékes képesség. Bizonyos vagyok abban, hogy terveitek modellként szolgálhatnak sokaknak.
Remélem, nemsokára már azt hallhatjuk, hogy a rádióállomás már ad. Szeretnénk azt javasolni, alakítsunk ki testvérkapcsolatot a WMMT és a budapesti, illetve debreceni közösségi rádió között. Ez műsor- és eszmecserékkel járna együtt, és kölcsönösen látogatásokat is tehetnénk egymásnál. Nagyon szívesen látunk Benneteket Kentucky-ban, és nagyon örülünk majd, ha egy másik alkalommal is meglátogathatjuk Magyarországot. Nagy örömmel adunk némi anyagi támogatást indulási költségeitekhez, és reméljük, hogy hosszantartó kapcsolat kezdődött most el közöttünk.

Őszinte barátsággal,
Rich Kirby
rádióigazgató
WMMT-FM