KÖZÖSSÉGI KERTEK

2010/4

A közösség kertek olyan városi területek, amelyet több ember (városi kertészek) közösségben művelnek. Sokféle növény termeszthető a közösségi kertekben: virág, fűszernövények vagy haszonnövények, élelmiszerek. Közösségi kertben azok kertészkednek, akiknek nincs saját kertjük, telkük, viszont igénylik a növényekkel való foglalkozást, a zöld felületek nyugalmát, mindezt lehetőleg közel a lakóhelyükhöz. Mások a testmozgás, a rekreáció miatt vágnak bele a kertészkedésbe, van akiket a közösségi élet vonz, vagy az élelmiszer-önellátás elérése a céljuk.

A közösségi kerteket a városok elhagyott telkein, üres grundjain alapíthatunk. A föld lehet bérelt vagy ingyenesen juttatott, vagy magántulajdon. A közösségi kertekben művelhetik a földet egyéni parcellákon vagy közösen, kommunában. A közösségi kertekben az élelmiszernövényeket általában saját használatra termesztik az eladás helyett. A közösségi kertekben érdemes közösen használni a kertészeti eszközöket, illetve közösen használni a vizet, a komposztálót.
A közösségi kertek önszerveződő civil kezdeményezések, de sok példa van egyházi kertekre, szociális kertekre, iskolai kertekre, nonprofit szervezetek által működtetett kertekre, vagy csak egyszerűen a szomszédság által működtetett kertekre is. A kertészek a legtöbb esetben vezetőt választanak, aki szervezi, irányítja a kert közös munkálatait, intézi ügyeiket, elsimítja az esetleges súrlódásokat, betartatja a közösen hozott szabályokat.
A kezdeményezés nyugaton és a tengerentúlon évtizedes hagyományokra vezethető vissza, itthon viszont újdonság.
A KÉK – Kortárs Építészeti Központ (www.kek.org.hu) szervezésében programot indítunk Budapesten közösségi kertek alapítására.
A közösségi kertek program már eddig is széles médianyilvánosságot kapott: számos újság, rádióműsor, televíziós csatorna, internetes portál foglalkozott a kezdeményezéssel, és az elkövetkező év során folyamatában közvetítik majd a kertek alakulását. A közösségi kertek alapítása a széles nyilvánosság érdeklődésére is számot tartó esemény, így a támogatók bőséges publicitást kapnak.

Rosta Gábor
Kortárs Építészeti Központ
gabor.rosta@kek.org.hu
www.kek.org.hu
www.avarositanya.hu
30/456-6542

Hozzászólások az Add tovább! közösségi oldal (http://addtovabb.kozossegfejlesztes.hu/)
„Közösségi kertek – Új generációk vidéken” fórumából:
Kedves Tagok, Mozgalomszervezők!
Itt ajánlok alább egy linket, amelyen egy lelkes csapat nekiindulása, fejlődése, szerveződése követhető nyomon. Elsőként hoztak létre egy kisebb közösségi kertet Budapesten abból a célból, hogy „közösségi térre leljenek, s együtt gyakorolják a kertmívelés szépségeit, az egymással töltött idő értékes tapasztalati (gyakorlati) élményeit saját és egymás tudati és lelki fejlődésük megerősítéseként.” Persze a fejlődést mi sem reprezentálja jobban, mint a linken található céljaik elérésének bázisa, egy alapozó tábor, ahol a hasonló gondolkodású emberek kapcsolódnak egymáshoz, szép lassan, idővel.
Tehát Add Tovább! Sokoldalú társaság, segítsétek őket! Terjesszétek, ha van rá kapacitás! Én a táborban ott leszek, segítem őket a tapasztalataimmal, ők meg engem az ő gyakorlataikkal.
A link: http://foldkelte.wordpress.com/
Valami elkezdődött… és a hasznos tapasztalatokat gyűjtjük, hogy fejlődjünk tovább…
– Megkerestem azt a videót, amit még a Zöfisek (Zöld Fiatalok, http://zofi.hu/, A szerk.) mutattak be a nyári egyetemünkön „Kertészek vagyunk” címmel: http://addtovabb.kozossegfejlesztes.hu/groups/add-tovabb-mindenki/forum/topic/kozossegi-kertek-uj-generaciok-videken/
– Most láttam, hogy a Vodfone támogat egy olyan srácot az „angyal” programjában, aki arra vállalkozott, hogy ilyeneket hoz létre. Az angyalkák szeretnek kertészkedni.
– A tengerentúlon több mint tízezer közösségi kert működik, Budapesten is van már egy.
– Meghívott előadónk Rosta Gábor, aki A városi tanya címmel könyvet írt az „urban farming”-ról, és rendszeresen ír a témáról ugyanilyen című blogjában is.
HuMuSz Ház, 1111 Budapest, Saru u. 11.

– Sziasztok!
Nagyon jó elképzelés, hiszen a kert, a földművelés – noha munka is, de igazán ki tud kapcsolni a szellemi munka fáradalmaiból. Nem beszélve a megtermelt élelem gyakorlati hasznáról. A legjobb azonban az – szerintem –, hogy közösséget formál. Manapság kertben dolgozni, higgyétek el nekem, már vidéken sem divat, különösen nem kalákában, mint régen, gyermekkoromban. Ha nincs zöldség – Tesco –, ha nincs hús – szintén (ez nem reklám). Én vidéken lakom és dolgozom is közösségi munkásként (Szécsényi Gyerekesély Program), s próbálkoztunk mi már sok mindennel, hogy alakítsunk egy jó kis csapatot, eleinte kevesebb sikerrel. De úgy néz ki, hogy a közös kertműveléssel – talán a korábbi, csődöt mondott szociális földprogramok emléke miatt – még nem próbálkoztunk. Hogy ez pont Pesten jutott eszébe valakinek, az akár még szégyen is lehetne egy vidéki szocmunkásra nézve, de nem tartom annak. Az pedig, hogy egészségesebb a hipermarketben vásárolt dél-amerikai, agyon gombaölő-szerezett zöldség, mint a pesti, abban nem vagyok biztos. Sok sikert a munkátokhoz!
– 2009-ben megvettem A városi tanya című könyvet, azzal a céllal, hogy elkezdjük a párommal a lakásban és az erkélyen a mini gazdálkodást. Látok benne fantáziát. Fontos a híradás. Hangsúlyt fogok adni ennek a témának az oldalaimon: http://www.ezatrend.hu és a http://www.fehervarert.hu oldalon.
– Sziasztok! Szuper a téma, klasszak a városi kertprogramok. Annyit tennék hozzá, hogy vidéken sem döglött be a szociális földprogram, csak kevés jó példát ismerünk. Én tudok nagyon klasszakat, például Tolna megyében Belecska vagy Udvari példáját, ahol ma már gyümölcsöt, zöldséget termelnek, aszalnak, savanyítanak és ezzel nagyban csökkentették a munkanélküliek számát. Több helyen elindultak ilyen témában szociális szövetkezetek is.
– http://permakultura.hu/ van egy önkéntes programjuk Nagyszékelyben. Ez is Tolna megyében van. Ajánlom az érdeklődők figyelmébe!
– Nagyon érdekes és figyelemreméltó, ami Nagyszékelyben zajlik. Élni fogunk a lehetőséggel. Mi is terjesztjük az ismerősök között!