Könyvajánló: Küzdelmeink története – mozgalomtörténeti adatbázis

2023/2

A CEU Demokrácia Intézet és a Közélet Iskolája állította össze a Küzdelmeink története – mozgalomtörténeti adatbázist, amely tizenegy társadalmi mozgalom tiltakozási eseményeit dolgozza fel. A projekt jelen állása szerint közel 500 megmozdulást tartalmaz az 1989 és 1998 közötti időszakból. A hiánypótló adatok rendszerezésével a rendszerváltás utáni évek magyar történelmének, civil társadalom fejlődésének, társadalmi mozgalmainak kritikai kutatásához nyújt segítséget, ad új megközelítési módokat a gyűjtemény.

A Küzdelmeink története – mozgalomtörténeti adatbázis kezdőlapja (forrás: https://mozgalmak.hu)

Az adatbázisban kutatva mintegy félezer tiltakozási eseményt tekinthetünk át, melyek között évek, kulcsszavak, mozgalmak alapján is indíthatunk keresést. A gyűjtemény kiválóan használható továbbá oktatási célokra előadásokon, szemináriumokon – interaktív feladatok összeállításához, valamint az adatbázis kezeléséhez a weboldal útmutató lapján kaphatunk segítséget. A webes alkalmazás felhasználóbarát, alacsony küszöbű kialakítása lehetővé teszi, hogy bárki könnyedén böngésszen az események között.

2023. április 26-án, a Civil Rádió 117perc című magazinműsorában Bauer Flórával, a Közélet Iskolája oktatási programfelelősével beszélgetett Péterfi Ferenc és Dudok Dávid a mozgalomtörténeti adatbázisról. Az interjúban betekintést nyerünk a kutatómunkába, amely során összegyűjtötték a mozgalmakat és eseményeket, praktikus tippeket kapunk a gyűjtemény használatához, valamint megismerjük a továbblépés lehetőségeit: a következő, 1998-2002-es kormányzati ciklus tiltakozási eseményeinek megjelenése 2023 nyár végén várható.

Minden kedves olvasónknak kellemes böngészést, hasznos kutatómunkát kívánunk a Küzdelmeink története – mozgalomtörténeti adatbázisban.

 

(Kiemelt kép forrása: https://mozgalmak.hu/tiltakozasok)