Kommunikáció, digitális eszközök és alkalmazások, avagy kezünkben a média... 2011. december 1-jén elkezdődött a COMAPP, egy, az Európai Unió által támogatott program

2012/2

A COMAPP, azaz a „Közösségi médiaalkalmazások és részvételi módszerek“ elnevezésű, az Európai Unió által támogatott innovációs projekt célja, hogy népszerűsítse azokat az ingyenesen, szabadon elérhető médiaeszközöket, amelyek segítségével a médiában alulreprezentált csoportok társadalmilag fontos kezdeményezéseiknek nyilvánosságot tudnak teremteni. A projekt magyarországi partnere a budapesti Civil Rádió.

A program keretében egy olyan nemzetközi – több évtizedes médiatapasztalaton alapuló – képzési anyagot dolgoznak ki a résztvevők, melynek elsajátításával bárki beindíthatja saját nyilvánossági csatornáját, legyen az webtelevízió, internetes rádió, közösségi blog.
A program keretei között egyhetes kurzusok kerülnek megszervezésre a résztvevő országokban – így a Civil Rádió szervezésében Magyarországon is – elsősorban az oktatás területén dolgozó szakembereket, felnőttképzőket célozva, illetve az olyan területeken dolgozó szakembereket, akiknek mindennapi munkájuk során, generációközi vagy interkulturális módszerekkel dolgozva, segíteni tudják a velük kapcsolatban álló csoportokat szociális, kommunikációs és médiakompetenciájuk fejlesztésében.
A COMAPP program 6 ország 7 partnerintézményének, egyetemeknek és nonprofit szervezeteknek együttműködésével jött létre, olyan korábbi projektek tapasztalataira alapozva, mint a „META Europe“ és a „Crosstalk“.
A projekt középpontjában a mobil és okostelefon-alkalmazások állnak (hangfelvételek, fényképek, zenék, térképek, geocaching alkalmazások), és nem csupán a médiakompetencia fejlesztésének innovatív eszközeiként, hanem a generációk és kultúrák közti dialógus elősegítésének, kezdeményezésének lehetőségeiként is. A program kifejezetten támogatja a hátrányos helyzetű lakosság hozzáférését a nyilvánosság elérhető eszközeihez, mint a társadalmi részvétel egy különleges formájához.
A kurzus pedagógiai, didaktikai megközelítése, résztvevő- és gyakorlatorientált. A folyamatos és azonnali visszajelzések és tesztelések alatt a résztvevők a tanult anyagot közvetlenül a gyakorlatba ültethetik át.
A kész kurzusleírás – a kidolgozott tanulási és tanítási anyagokkal – egy hatnyelvű (a partnerországok nyelvére lefordított) honlapon, szabadon letölthető változatban lesz elérhető a www.comapp-online.de oldalon.
Az EU-projekt intézményi koordinátora a Pädagogische Hochschule Freiburg (Németország), további partnerszervezetek: Universität Sunderland (Anglia), Universität Lodz (Lengyelország), Civil Rádió FM 98.0 (Budapest, Magyarország), Radio Robin Hood 91.5 (Turku, Finnország), AlgoDoSol – Zenei és Kulturális Egyesület (Algodonales, Spanyolország) és a KoMMedia – Kommunikációkultúra és Médiapedagógiai Egyesület, (Freiburg, Németország).
A projekt időtartama 2 év (2011. decembertől–2013. novemberig), a teljes támogatás összege pedig 294 440 euró (Grundtvig, „Egész életen át tartó tanulás program”).
Dr. Traudel Günnel, Anja Bechstein, Pädagogische Hochschule Freiburg,
Cserháti Ákos, Civil Rádió FM 98.0 Budapest
A program közvetlen elődjének számító két projekt honlapja, szabadon letölthető tananyagokkal, megtalálható a következő internetes elérhetőségeken: www.meta-europe.de és a www.crosstalk-online.de. A programmal kapcsolatos bármilyen további kérdést szívesen fogadunk!

Cserháti Ákos
cserhati@civilradio.hu