Gazdakörök találkozója Nagyigmándon: 1994. február 14.

1994/1

Az elmúlt években a gazdakörök száma fokozatosan növekedett, ezért vetődött fel a gondolat, hogy jó lenne összehívni őket egy megyei találkozóra.
A szervezési feladatot a Komárom-Esztergom Megyei Közösségszolgálat vállalta, a szakmai segítséget az FM Megyei Hivatala biztosította, a házigazda szerepkörét természetesen a nagyigmándi gazdakör látta el. A szervezők a helyi művelődési ház vezetőjével együtt izgalommal várták a tervezett napon, vajon hányan fogadják el a meghívást.


Sokáig nem kellett ezen töprengeni, mert a kezdés előtt már jó félórával megérkeztek a kesztölciek, majd a tokodiak és így tovább. A beszélgetések és ismerkedés már a gyülekezés ideje alatt megkezdődött, amit segített a házigazdák figyelmessége és vendégszeretete. A klubterembe már a pótszékek is tele voltak amikor a község polgármestere, Szijj Ferencné köszöntötte kedves szavakkal a vendégeket. Ezt követően a megyei közösségszolgálat vezetője, Keresztesi József vette át a szót, mint a tanácskozás egyik szervezője. a rövid bevezető után dr. Papp Imre, az FM megyei hivatalának irányítója tartott – az előadás címéhez híven – őszinte tájékoztatót a mezőgazdaság aktuális kérdéseiről, beleértve a támogatási lehetőségeket is. A következő megszólaló a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója dr. Nagy József volt, aki ismertette a szövetség eddigi munkáját, az általuk végzett és tervezett segítő munkát s javasolta a megyei szövetség létrehozását.

A továbbiakban a gazdakörök vezetői, tagjai vették át a szót s számoltak be tevékenységükről, azokról az akadályokról, amelyek nehezítik az eredményesebb munkát. Ugyanakkor a tataiak örömmel mondták el, hogy sikerült a régi gazdaköri épületet ismét megszerezni a helyi önkormányzat támogatásával. A kisbériek vezetője az üzleti terv készítéséről kért információt. A mocsai gazdakör vezetője a falugazdász hálózattal kapcsolatban azt emelte ki, hogy olyan emberek legyenek, ,akiknek a gumicsizmája kétévenként elkopik”. Egyúttal felhívást intézett a gazdákhoz, hogy mindenki ültessen hektáronként tíz fát. A nagyigmándiak elmondták: van már hagyományos rendezvényük, amit évente megszerveznek. Ezek egyike a Hegyi Nap, ahol többszáz falubeli vesz részt és szórakozik. Felajánlották, ha a megyei szervezet megalakul, akkor szívesen adnak helyet működéséhez. A tokodiak kiemelték, hogy szükség van szaktanácsadásra, az ismeretekre, ezért további rendezvényeket javasoltak.

A megyei közgyűlés elnöke dr. Kovács György Zoltán is részt vett a programon és felszólalásában kifejtette, hogy szükségesnek tartja a hasonló találkozókat. Biztosította a résztvevőket a megyei közgyűlés és a hivatal szakmai támogatásáról, és ha a gazdakörök úgy döntenek, hogy Tatabánya legyen a székhely, akkor ehhez a helyiséget rendelkezésükre bocsátja.

Ezt követően is még sokan mondták el véleményüket és azokat a problémákat, amelyek akadályozzák a gazdaköröket és magát a gazdálkodást. Az estébe nyúló program azzal zárult, hogy legyen folytatása a nagyigmándi találkozónak. A gazdakörök képviselői hamarosan ismét összeülnek, hogy előkészítsék a megyei szövetség megalakulását. A megyei közösségszolgálat pedig vállalta a szükséges szakmai, szervezési segítséget, amíg a megyei szervezet megalakul.