Ez a ház más mint a többi!: Hajlék a társaságok fölött: Felhívás Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyesületeihez, társaságaihoz

1991/1

Miskolcon a Tanácsház tér 13. sz. épület felújításának tervezése 1985-ben kezdődött, s akkor jó remény volt arra, hogy pár év alatt a város és a megye egy új típusú intézménnyel gazdagodhat. Ma ’91 elején, már közeleg az idő, amikor végre használatba vehetjük az új intézményt. Készüljünk erre együtt, a működtetők és a használó egyesületek, társaságok!
Mi lesz a Tanácsház tér 13. sz. épületben?


Kulturális közszolgálati intézmény, az egyéni látogatók és a társaságok, egyesületek, közösségek otthona, amely infrastruktúrájával az önszervező kulturális tevékenységek, lakossági kulturális kezdeményezések és szolgáltatások hátterét, szakértői és technikai bázisát biztosítja!

A mindennapi kérdések érvényes megválaszolásához a betérő személyek számára művelődési szolgáltatásokkal akarunk segítséget nyújtani!

Korrekt és egyenletes színvonalú információs szolgáltatást, nyomtatott és audiovizuális anyagok helybeni használatát egész nap biztosítjuk majd!

A ma szokásos program-centrikusságot a tanulás-szolgáltatás-centrikus működéssel kívánjuk felváltani!A spontán társadalmi-találkozási lehetőségek közösségi terei egyszerre biztosítják az intimitást és a társadalmi nyilvánosságot. A terek, a berendezés, felszerelés meghatározott tevékenységhez rendeltek.
Fegyelmezett, míves és igen takarékos méretű terek jellemzik az egész épületet. A legnagyobb a tetőtér: 140 személy egyidejű befogadására képes.
Nem célunk tömegrendezvények sokaságát lehetővé tenni!
Itt már most tudjuk mindennek a helyét!

Az épület egyidejű befogadóképessége kb. 300 fő, s ez folyamatos használatot biztosít.
A tervezés során gondosan ügyeltünk a tér és tevékenység kölcsönhatására, hiszen tudjuk, hogy a felszerelt tér markánsan hat a használati folyamatok atmoszférájára, színvonalára és a használók komfortérzetére!
A bejárathoz kapcsolódó terek a földszinten a közvetlen lakossági szolgáltatásokat fogadják be:
információs tér napilapokkal, programajánlatokkal, közérdekű információkkal, képújsággal, egész napos használatra tervezett számítógépes és személyes tájékoztatási szolgálattal.

A földszinten kap teret a kávéháznyáron utcai és udvari fogyasztótérrel. Az emeleten kicsi, egymásba nyíló terek fogják közre a 30-40 személyes előadót. Ezek a terek mentálhigiénés szolgáltatásokra, önismeret csoportfoglalkozásokra, tanácsadásra, nyelvoktatásra, számítógépes tanfolyamokra, egyesületi összejövetelek céljaira alkalmasak. A tetőtéri terem továbbképzések, konferenciák, előadó estek, kamara koncertek rendezéséhez nyújt ideális környezetet.

Az oldalszárnyon a földszinten és a galérián az információs zónából, az udvarról és a klubból egyaránt megközelíthető a könyvtár! (Audiovizuális és nyomtatott információ helyben használatával és kölcsönzésével nyilvános könyvtár pedagógiai, szociológiai, pszichológiai, művészeti szakanyaggal.) 15 fő számára komfortos egyidejű használatot biztosít huzamos ideig is! Folytatásában található az értelmiségi klub, önálló kiszolgáló egységekkel a társasági, egyesületi élet, az oktatás és egyéb szűkkörű rendezvények intim, sajátos atmoszférájú tere. Fölötte a videó stúdió és az intézmény audiovizuális rendszerének központja kap helyet, természetismereti szakterem, valamint a három helyiségből álló igazgatási és szakmai munkahelyek nyernek elhelyezést!

A város szellemi arculatának formálásához, a szellemi városépítéshez (rekonstrukcióhoz) nélkülözhetetlen eszköz egy ilyen típusú intézmény, társasági hajlék a város főutcáján, amelyben minden művelődő polgár személyes segítségre számíthat.
Mi lesz a Tanácsház tér 13. sz. házban?

Egyszerűen, szolid eleganciával a műemléki atmoszféra tiszteletével berendezett, gazdaságosan, takarékosan működtethető, igényes szakmaisággal lakossági kulturális szolgáltatásokat biztosító közintézmény, melynek falai között a városi polgár és az európai színvonal egyaránt otthon érezheti magát!

Kérjük az egyesületeket, társaságokat, hogy az új intézmény hasznosításával kapcsolatos terveiket szóban vagy írásban jelezzék az épületet üzemeltető Borsod-Abaúj-Zemplén.. Megyei Közművelődési. .Módszertani Központ munkatársaival, akik már most azon dolgoznak, hogy az átalakítás befejezését követően azonnal birtokukba vehessék az épületet az öntevékeny kulturális szervezetek. (A HÍRLÁNC című B.A.Z. megyei kiadvány közlése alapján)