Európai Önkéntesek Találkozója: 1993. június 21-25. Moszkva

1993/1

Az Önkéntes Mozgalmak Nemzetközi Egyesülete (Association Internationale pour le Volontariat) az ENSZ Szociális és Gazdasági Tanácsában konzultatív státusszal rendelkező II. kategóriájú szervezet. 1970-ben jött létre és non-profit tevékenysége az egész világra kiterjed.

Koncepciójuk szerint olyan világot kell teremteni, amelyben az emberek hajlandók idejüket, tehetségüket és energiáikat önkéntesen egymás megsegítésére, illetve egészséges és művelt közösségek kialakítására fordítani. Ebben a világban a tartalmas és termékeny életnek elengedhetetlen része az önkéntes elkötelezettség valamilyen ügy(ek) mellett.
Napjainkban az IAVE tagsága a világ hatvan különféle országából verbuválódik és új tagként szívesen fogadnak minden olyan magánszemélyt vagy szervezetet, amely fontosnak tartja az önkéntességet és annak értékeit.

Az IAVE két legutóbbi világkongresszusát 1990-ben Párizsban és 1992-ben Buenos-Aires-ben szervezték. A párizsi kongresszuson magyar közösségfejlesztők is részt vettek és tapasztalataikról beszámoltak a Parola 1990/3. számában.
A világkongresszusok közötti időszakokban az IAVE regionális konferenciákat szervez, s így kerül sor 1993. június 21-25. között Moszkvában az Európai Önkéntesek Találkozójára. A konferencia célja az európai önkéntes mozgalmak és egyesületi élet fejlesztése. Ezen belül a következő problémakörök élveznek elsőbbséget: hátrányos helyzetek, szegénység, elszigetelődés, pedagógia, börtönök, szellemi örökség, környezetvédelem.

 

A konferenciára 33 országból várnak résztvevőket. Minden ország max. 10 fős delegációval vehet részt. A 330 US dolláros részvételi díj az ott-tartózkodás minden költségét fedezi. Elképzelhető, hogy akár a részvételi díjhoz, akár a nemzetközi utazás költségeihez bizonyos esetekben támogatást tudnak majd nyújtani.
A részvételi szándékot minél hamarabb a következő címen kérik jelezni:

Jacqueline Couste IAVE Alelnök
127, rue Falguiére
75015 Paris
Telefon: 33.1.40.61.01.61.
Fax: 33.1.45.67.9.975.

Ezt követően küldik majd meg a szervezők a kitöltendő jelentkezési lapokat.