Észak-magyarországi Közösségszolgálat

1993/5

Pályám szempontjából meghatározó volt az újpesti Ady Művelődési Otthonban végzett munkám, mert itt a régi polgári közösségek valamilyen formában továbbéltek és az újak a korábbi mintájára szerveződnek.
Magyarnándorban egy körzet, 4 falu kulturális életét szerveztem. Kidolgoztuk és a falvak lakóival közösen megindítottuk a nyitott művelődési ház koncepció helyi programját a színházi, képzőművészeti, népzenei programokon túl a legeredményesebbek a kistermelőkkel, illetve az életmódhoz kapcsolódó kezdeményezések lakás, otthon, egészség, közösségi lehetőségek – bizonyultak.


Csaknem 10 évi magyarnándori munka után a Balassagyarmati Mikszáth Művelődési Központban a legfontosabbnak a helyi közösségi televízió létrehozását és működtetését, valamint a különböző közösségek létrejöttének segítését tartom.
Az Észak-magyarországi Közösségszolgálat székhelye Balassagyarmat. Működési területe az Ipoly és Galgamente, a Cserhát és Börzsöny hegység belső falvai, a Dunakanyar Vác feletti települései. Segítséget és információt kívánok adni Szlovákia határközeli településeinek Ipolyságtól-Losoncig.
1994 elején jó néhány településsel közvetlen kapcsolatot fogok teremteni s ekkor derül ki, hol kívánatos eseti és hol településszintű közös fejlesztő munka elkezdése.
Ezek a települések Balassagyarmaton túl Patvarc, Ipolyszög, Nógrádmarcal, Hugyag, Őrhalom, Nógrádgárdony, Csitár, Iliny, Terény, Szanda, Szandaváralja, Herencsény, Cserhátsurány, Mohora, Magyarnándor, Cserháthaláp, Debercsény, Nógrádkövesd, Galgaguta, Szécsényke.
Munkám főbb területei: A települések helyi társadalmának megismerése alapján helyi fejlesztő programok készítésében közreműködés, koordinálás. Képzések szervezése (laikusok, közösségfejlesztők, helyi TV- rá-. diókészítők, gazdálkodók, vállalkozók stb.).
Szakmai konferenciák segítése Adatbank létrehozása (helyi civil szervezetek, vállalkozók, társadalmi szervezetek részére). Kistáji problémák kutatása, közreműködés a megoldáshoz vezető út feltárásában.
Konkrét témakörök, amelyek körvonalazódnak a települések gondjai közül

– Munkanélküliség
– Földprivatizáció
– Gazdakörök
– Falugondnok
– Helyi szolgáltatások
– Biogazdálkodás
– Elöregedés
– kommunális ügyek (út, víz, csatorna, szemétszállítás, telefon, helyi TV-rádió stb.)
Várom, keresem azokat az önkénteseket, akik lakóhelyükön, (utca-városrész-település) szeretnének tenni a jobbítás szándékával valamilyen célért vagy közösség létrehozása érdekében.