Epölről másodszor

1990/3

Az előző tudósítás alkalmával a Komárom megyei Epöli disputa programjáról szóltam. Ezek a falu múltjáról, jövőjéről, a mezőgazdasági vállalkozásokról s az önkormányzatról tartott beszélgetések érdeklődést keltettek a faluban, s igazi, jó hangulatú eszmecserék alakultak ki az előadásokat követően. A találkozók egyúttal tovább erősítették azt a hitet a résztvevőkben, hogy önállóan kapcsolódjanak be a falu közéletébe.


Az együttgondolkodás és tenni akarás megnyilvánult, amikor a nyár elején megszervezték az ifjú hittanosok ünnepélyes tanévzáróját a falu melletti réten. Az egésznapos programon részt vett a falu apraja-nagyja, s a komoly gondolatok mellett helyet kapott a jókedv, a vidámság, a játék.

Hasonlóan nagyszabású rendezvény volt a közelmúltban az Epöli Vasárnap, ahol a színészválogatott találkozott a helyi csapattal, s a bevételt a megyei rákellenes alapítvány számlájára utalták át.
Nem véletlen tehát, hogy a közelgő választások előtt felvetődött a csoporton belül a szándék, hogy bekapcsolódjanak a választási vetélkedésbe. A baráti kör vette a bátorságot s jelölteket állított a polgármesteri tisztségre és az önkormányzati tagságra. A választást megelőző napokon izgalommal latolgatták, vajon hogyan szavaznak a polgárok. Nos, az eredmény minden várakozást felülmúlt. A baráti kör jelöltje, Markuj József elnyerte a polgármesteri címet s – egy kivételével – a testület tagjai lettek az önkormányzatba megválasztottak.

A hatalomra került polgárok azt tervezik, hogy folytatják a megkezdett munkát, a falu életének formálását.