Demokrácia program - a Civil Kollégium kereteiben

1999/3

A Közösségfejlesztők Egyesülete képzési szervezetén, a Civil Kollégiumon keresztül partnerkapcsolatot létesített az angliai Northern College-dzsal és rajta keresztül a Ruskin College-dzsal, valamint a leedsi egyetemmel. E szervezetek a SOCRATES–PEDEC program keretében egy távoktatási tanító-tanuló programcsomagot dolgoztak ki, amely az alábbi 6 modulból áll:


Gondolkozzunk a demokráciáról!
Állampolgáriság, demokrácia, Európa
Állampolgáriság , demokrácia és környezetvédelem
Állampolgáriság, demokrácia és nők
Állampolgáriság, demokrácia és közösség
Állampolgáriság, demokrácia és munka

A projekt második évében – 98 ősze/99 tavasza – az újonnan kidolgozott modulok kísérleti képzéseire került sor. Ekkor csatlakoztunk mi is a projekthez, s fordíttattuk le az első modult magyarra.
További tervünk az, hogy a Charity Know How elnyert pályázatából lefordíttatjuk a további 5 modult. Időközben az ő segítségükkel megszerveztük a “képzők képzője” programot. A Brit Nagykövetség támogatásával két kísérleti képzést tudtunk szervezni.
Az első modul magyar példákkal is rendelkező változata immár rendelkezésünkre áll.
A képzők képzője programot John Grayson, a Northern College tutora, Colin Thorne, a Leeds-i Egyetem felnőttképzési intézetének tanára tartotta. A projekt vezetője Varga Tamás.

Az első modulról :
KÖSZÖNTÜNK A FELNŐTTOKTATÁS AZ ÁLLAMPOLGÁRISÁGÉRT ÉS A DEMOKRÁCIÁÉRT PROGRAMBAN
Mi az FÁD?

A Felnőttoktatás az állampolgáriságért és a demokráciáért (FÁD) egy új tanulmányi program, mely a demokrácia és a cselekvő állampolgáriság ügyét kívánja előmozdítani. Egyetlen összefogó célja elősegíteni az állampolgárisággal és a demokráciával kapcsolatos kérdések helyi, országos és európai szintű demokratikus cselekvésre bátorítást.
A demokrácia sokkal többet fed, mint alkalmi politikai aktivitást (pl. a választásokon való szavazást). Életünk minden területén megjelenik: munkahelyi, társadalmi és kulturális életünk, önkéntes vagy közösségi tevékenységünk során, sőt személyes és társadalmi kapcsolatainkban is.
Mivel hisszük, hogy a demokrácia életünk minden területén lényegbevágóan fontos, az FÁD program egy sor ilyen témájú tanulmányi programot fog tartalmazni: pl. munkahelyi élet, gazdaság, környezet, közösségi tevékenység, Európai Unió, média, kulturális élet, egészségügy, oktatás, polgárjogok, bevándorlás stb. A különbség az, hogy ezeket a témaköröket a demokrácia perspektívájából fogjuk felfedni, mégpedig azért, hogy cselekvő állampolgáriságra bíztassunk ezen területek mindegyikén.
Az FÁD program a Civil Kollégium Alapítvány képzési munkájának részeként kerül fejlesztésre. A Civil Kollégium szándéka, hogy egy hálózatot építsen ki az olyan felnőttoktatási szervezetek, szakszervezetek, önkéntes és közösségi szervezetek között, amelyek elkötelezték magukat a részvételi demokrácia újjáépítése mellett, mégpedig oly módon, hogy támogatják a tanulást és kutatást az egyéni és közös állampolgári cselekvés területén. Ha kapcsolatba szeretnél kerülni a Civil Kollégium Alapítvánnyal, vagy szeretnél többet megtudni a szervezetről, a következő címen kaphatsz felvilágosítást: 1011 Budapest, Corvin tér 8. Telefon/fax: 201-57-28, e-mail: civkol@kkapcsolat.hu, internet: www.kkapcsolat.hu.

A modul bemutatása
Isten hozott a Gondolkodjunk a demokráciáról! programban. Ez az FÁD tanulmányi program alapozó modulja. Arra számítunk, hogy mindenki ezzel a modullal fog kezdeni, mert alapvető célja, hogy segítsen neked megvizsgálni a demokráciával és az állampolgárisággal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket. Miről szól a demokrácia, és hogyan változott jelentése a történelem során? Milyen demokráciánk van ma, és vajon elég jó-e ez a demokrácia? Mik a demokráciával kapcsolatos problémák, és ha még mindannyian egyetértünk is abban, hogy ez egy “jó dolog”, adódhat-e olyan helyzet, amikor már túl soknak találjuk? Mit értünk állampolgáriság alatt, és milyen kapcsolatban áll ez a demokráciával? Hol és hogyan találkozunk a demokráciával mindennapi életünk során?

A tanulás eredményei
A modul befejezése után képes leszel:
· tanúbizonyságot tenni a demokrácia és a cselekvő állampolgáriság fogalmának megértéséről
· azonosítani a demokrácia szó változó jelentéseit, melyeket az idők során kapott
· a demokráciával kapcsolatos tudásodat kapcsolatba hozni a mindennapi élet aspektusaival
· fejlettebb íráskészségről, elemző és vizsgáló-készségről tanúbizonyságot tenni.

Milyen segítséget kapok?
Ez egy rugalmas tanulmányi program, így többféleképpen is végigkövetheted. Egyedül is elvégezheted, saját időbeosztásod szerint otthon, saját iramodnak megfelelően. Ennek a modulnak van egy elektronikus változata is, tehát a hálózaton is elvégezheted, ha van hozzáférésed az Internethez. A program természetéből fakadóan azonban úgy gondoljuk, hogy legjobb másokkal együtt csoportosan elvégezni. Ha egy csoport tagjaként végzed a programot, esti, nappali és hétvégi oktatáson is részt vehetsz, de akár ezek keverékén is. Hogy miként fogsz cselekedni, az a te szükségleteidtől és attól függ, hogy az oktató szervezet mit tud nyújtani neked.
Bárhogy is teszel, számíts arra, hogy egyedül is kell majd dolgoznod. Egy oktató is a segítségedre lesz, akinek az a szerepe, hogy a tanulmányi program minden aspektusában segítsen és tanácsot adjon neked. Ha például tanulmányi készséged fejlesztésében van szükséged segítségre, az oktatód gondoskodik arról, hogy meg is kapd a segítséget. Azt reméljük, hogy a diákok is segíteni, támogatni fogják egymást, tapasztalatokat, ötleteket cserélnek, és, ha úgy szükséges, közösen tanulnak.

Mennyi időt kell erre szánnom?
A tanulmányi programhoz szükséges idő és erőfeszítés mértéke bizonyos mértékig attól fog függni, hogy mennyit tudsz rááldozni más kötelezettségeid mellett, hogy mennyire érdekel a téma. Ha a legtöbbet akarod kihozni a tanfolyamból, akkor heti néhány órát önálló munkára kell majd szentelned.

A tanulás időbeli megtervezése
Mindannyian elfoglaltak vagyunk, és nehéz időt találnunk a tanulásra, különösen a munkánk, valamint otthoni és társadalmi kötelezettségeink mellett. Tehát, ha a legtöbbet akarod kihozni a Gondolkodjunk a demokráciáról! programból, akkor egy tanulmányi időbeosztást kell kidolgoznod. Próbáld előre megtervezni a tanulási időt, és ne próbálj egyszerre túl sokat végezni – oszd fel idődet elvégezhető részekre (pl. 1–2 órás egységekre).
Végül pedig próbálj megfelelő tanulási szokásokat kialakítani, mert sok jegyzet és más anyag fog felhalmozódni a modullal kapcsolatos munkád során. Ez egy tevékenységre építő tanfolyam, és reméljük, arra ösztönöz majd téged, hogy időt szakíts a demokrácia és az állampolgárság gyakorlati vizsgálatára csakúgy, mint a vele kapcsolatos gondolkodásra, párbeszédre, olvasásra és írásra!