Az Ifjúság Fejlődéséért és Együttműködéséért: Egy nemzetközileg de nem államilag létesített egyesület

1993/6

Youth for Development and Cooperation
Overschiestraat 9 1062 HN Amsterdam the Netherlands

Tel.: 31 20 614 2510 fax: 31 20 617 5545

Kedves Barátaink!

Az Ifjúság a Fejlődéséért és Együttműködéséért (Youth for Development and Cooperation) egy nemzetközi, nem államilag létesített ifjúsági szervezet. Célunk olyan ifjú emberek bátorítása és segítése, akik az embereket megosztó problémákkal foglalkoznak, mint pl. szegénység, fajgyűlölet.
A YDC ifjúsági szervezetek hálójaként működik, s fő tevékenysége szemináriumok és tréningek szervezése, kiadványok előállítása és menedzselése, és az ifjúsági szervezetek segítése a nemzetközi együttműködés terén. 1989-ben leomlott a Berlini Fal, s ekkor a világ egy teljesen új közép- és kelet-európai helyzettel találta szemben magát. Mintegy a békés forradalom folytatásaként a YDC kapcsolatok kiterjedt hálózatot hozott létre ezen a főleg Magyarországot, Lengyelországot, és a Cseh Köztársaságot magába foglaló területen. Erőfeszítéseink első konkrét eredménye, hogy csatlakozott szervezetünkhöz Lengyelország legnagyobb független diákszervezete, az NZS (Független Diák Egyesület). Ez az új válság Közép- és Kelet-Európában azonban nem- csak ígéreteket, veszélyeket is rejteget. Ugyan a végre elnyert szabadság hatalmas kincs, más nagyon nagy problémák merültek fel, melyekből a növekvő idegengyűlölet csak egy. De a háborúskodó Jugoszlávia példája, és hogy gyilkolják a török embereket Németországban, megmutatják milyen fontos is ez a probléma. Ezért a YDC egy cseh (EAICY), egy lengyel (NZS) és egy magyar (EDok) partner ifjúsági szervezettel egy közös kampányba fogott “Bevándorlás; Ifjúság, Európa” címmel, ami ez évben fog lezajlani a fenti három országban: A kampány több olyan részprogramot tartalmaz ami titeket is érdekelhet. Először egy katalógus előállításán dolgozunk, amely információkat tartalmaz az ifjúsággal, etnikai kisebbségekkel, faj- és idegengyűlölettel foglalkozó közép-európai szervezetekkel foglalkozik.

Ezután tréningeket szervezünk a fenti témákban, s hogy hogyan lehet ezeket kezelni: A tréningek tartalmaznak mind elméleti részeket (információk az ifjúsági kisebbségek helyzetéről, és az idegengyűlöletről), mind gyakorlati tudnivalókat, mint pl. hogyan szervezzünk fajgyűlölet ellenes akciókat, vagy hogyan erősítsük meg az e téren dolgozó ifjúsági szerveződéseket.
A fent említett katalógus hasznosnak bizonyulhat az e téren dolgozó európai ifjúsági szervezetek közötti együttműködés fejlődésében. A katalógus teljességé érdekében szeretnénk megkérni Titeket is arra, hogy kérjetek a fenti címünkön kérdő- ívünkből, ezzel jelezhetitek érdeklődéseteket a kampány más részei, például a tréningek iránt is. Ez esetben hamarosan újra jelenkezünk.

Köszönjük szíves együttműködéseteket!

Üdvözlettel:

Bas Auer Irma Meerloo
főtifkár programkoordinátor