Ajánló a közösségi megoldások köréből

2022/4

Ökotárs évértékelő

Idén ebben a formában is szeretnénk megosztani veletek, milyen volt a 2022-es évünk, röviden értékeljük a hazai civil társadalom helyzetét a USAID Civil Fenntarthatósági Indexe segítségével, valamint arra is kitérünk, mivel készülünk 2023-ra.

Mindemellett pedig 30 évesek lettünk! Számunkra az elmúlt évtizedek munkája arról szólt, hogy Magyarországon erős, egészséges és virágzó civil társadalom jöjjön létre. Jövőre ugyanis izgalmas, új lehetőségeknek nézünk elébe: hamarosan kiírjuk azokat a pályázatokat, amelyek az Európai Unió civil társadalmat támogató programjának (Citizens, Equality, Rights and Values – CERV) részeként a hazai civil szervezetek és civil kezdeményezések számára is elérhetővé válnak!

Forrás és folytatás

https://www.facebook.com/events/538463744504102?ref=newsfeed

Támogató program önkéntesek fogadásához

Szívesen fogadnátok önkéntest az Európai Szolidaritási Testülettel, de kellene egy kis segítség? Szeretnétek gondosan felkészülni az önkéntesekkel való több hónapos együttműködésre? Megtudnátok, mire kell figyelni, hogy a projekt sikeres legyen a szervezet és a résztvevő szerint egyaránt? Titeket vár támogató programunk!

Forrás és folytatás

https://szolidaritasitestulet.hu/tamogato-program-onkentesek-fogadasahoz

Az URBACT IV-et hivatalosan is jóváhagyták!

Az URBACT IV (2021-2027) nem forradalmi újítás, hanem evolúció. A program továbbra is támogatja az integrált, fenntartható városfejlesztésen dolgozó városokat az uniós együttműködésen keresztül. A meglévő hálózattípusok visszatérnek. Az URBACT IV projektek továbbra is a városi témák széles körét fogják lefedni, amelyek közül a városok választhatnak. Nagyra értékeljük azonban, ha a folyamat során figyelembe veszik a program átfogó törekvéseit: környezetvédelem, nemek közötti esélyegyenlőség, digitális témák.

Forrás és folytatás

http://www.urbact.hu/node/784

Fenntarthatóvá válhat-e Európa 2030-ra?

Utazz velünk az emlékek útján. Fedezd fel újra az elmúlt évek során megörökített történeteket és gondolatokat. Ez az írás először 2019-ben jelent meg, mégis aktuálisabb, mint valaha. 2019-ben az Európai Bizottság közzétette a régóta várt vitairatot, amelyben felvázolta az EU stratégiáját korunk két legnagyobb fenyegetésének, a szegénységnek és az éghajlatváltozásnak a kezelésére. A három évig készült dokumentum megerősíti az Unió elkötelezettségét a fenntartható gazdaság 2030-ig történő kiépítése mellett.

Forrás és folytatás

http://www.urbact.hu/node/790

Jó gyakorlatok civileknek – a Régiók és Városok Európai Hete Brüsszelben

2022. október 10-13. között került sor Brüsszelben a Régiók és Városok Európai Hete elnevezésű programra, melynek keretében több mint 300 virtuális és hibrid úton szervezett konferenciát és szemináriumot tartottak. Ezek négy fő témára összpontosítottak: zöld átmenet, ifjúsági szerepvállalás, területi kohézió és digitális átállás. A rendezvény során számos – a civil szereplők részére is konkrét és gyakorlatias információkat nyújtó – esettanulmányt mutattak be.

Forrás és folytatás

https://europeanhouse.hu/jo-gyakorlatok-civileknek-a-regiok-es-varosok-europai-hete-brusszelben/

Civil tudomány

A társadalmi szerepvállalás inspiráló példái a Horizont Európa keretében

Az Európai Bizottság összeállított egy olyan információs csomagot, amely a civil tudomány (citizen science) inspirálói példáit mutatja be, ezáltal segíti a pályázókat abban, hogy a bevált gyakorlatokra építve tervezzék meg a Horizon Europe program adott pályázati felhívásaiban elvárásként megjelenő polgári és társadalmi szerepvállalást.

Forrás és folytatás

https://cordis.europa.eu/article/id/435872-citizen-science-inspiring-examples-of-societal-engagement-for-horizon-europe/hu