Ajánló a közösségi megoldások köréből

2023/2

Huszerl József válogatása közösség- és társadalomfejlesztési témájú cikkekből.

UrbSecurity – a városi közbiztonság megteremtése lakossági részvétellel

A 9 városból álló UrbSecurity akciótervezési hálózat 2022 augusztusában zárta tevékenységét. A hálózat innovatív megközelítést dolgozott ki a városi biztonság és védelem javítására, integrálva azt a várostervezésbe, a társadalmi kohéziós és egyéb városi politikákba a nyilvános helyek biztonságára vonatkozó Urban Agenda ajánlások nyomán. Az elmúlt időszak kihívásairól, a projekt eredményeiről Komádi Mónikát, a MEGAKOM munkatársát kérdeztük.

Forrás és folytatás

https://urbact.eu/magyarorszag/UrbSecurity_a_varosi_kozbiztonsag

 

Összezárták Ferenc pápát tíz fiatallal, akik a pornótól a zaklatásokig bármit kérdezhettek tőle

Meglepő, elgondolkodtató, különleges dokumentumfilm, egyfajta katolikus kormányinfónak tekinthető alkotás került fel néhány hete a Disney+-ra, amiben a napokban Magyarországra érkező Ferenc pápa konkrétan tíz fiatallal beszélgetett el, ám millióknak üzent. Például a homofób, migránsellenes politikának.

„Nem vagyunk hívők, ezt a pápa is tudta. De szerintem minden vezetőnek, politikusnak előnyére válik, ha az ellenkező térfélen állókkal találkozik.

Forrás és folytatás

http://hvg.hu/elet/20230425_ferenc_papa_valaszol_disney_dokumentumfilm_katolikus_egyhaz_vallas_papi_pedofilia_zaklatasok_porno_homofobia_migransellenesseg_LMBTQ

 

Erre a 7 dologra érdemes figyelni, ha ifjúsági projektet terveztek!

Mitől lesz egy ötletből ifjúsági projekt? Mit takar a nemformális tanulás? Hogyan lehet biztosítani, hogy a fiatalok igényei is érvényesüljenek? Az ifjúsági szektor fő sajátosságai közé tartozik a nemformális tanulási módszerek használata, valamint a fiatalok aktív részvételi lehetőségeinek megteremtése. Ennek ellenére még mindig gyakran látunk olyan projektterveket, amik hiába alapulnak klassz ötleten, nem igazán passzolnak az Erasmus+ program célkitűzéseihez, vagy nem felelnek meg az ifjúsági szektor elveinek.

Forrás és folytatás

https://erasmusplusz.hu/tippek_palyazatbeadashoz/erre-a-7-dologra-erdemes-figyelni-ha-ifjusagi-projektet-terveztek

 

ÖNKORMÁNYZATISÁG A CÉLKERESZTBEN

Új regionális kutatásunk rávilágít arra, hogy a járvány tartósabb hatásai hogyan jelentkeztek a jogszabályok változásában, az önkormányzatok finanszírozáshoz való hozzáférésében és a helyi döntéshozatal átláthatóságában. Ezek a folyamatok egymást erősítve az önkormányzatok mozgásterének szűkülését és a helyi demokratikus ökoszisztémák gyengülését eredményezték régiószerte.

Forrás és folytatás

https://k.blog.hu/2023/03/10/onkormanyzatisag-a-celkeresztben

 

Közvéleménykutatás az Európai Unióban
Nemzeti jelentés MAGYARORSZÁG

A Standard Eurobarométer 98 közvéleménykutatás adatfelvételére 2023. január 12. és február 6. között került sor az Európai Unió 27 tagállamában a 15 évesnél idősebb lakosság körében. A magyarországi adatgyűjtés módszertana személyes megkérdezés (CAPI: Computer Assisted Personal Interviewing) volt, mintája 1040 válaszadóból állt. A magyar adatokat az EU27 átlaggal, tehát a 27 ország 27 ezer fős mintáján mért adatokkal vetjük össze.

Forrás és folytatás

https://europeanhouse.hu/wp-content/uploads/2023/03/Standard_Eurobarometer_98_Winter_2022-2023_Public-Opinion-in-the-European-Union_Hungary.pdf

 

Megjelent az Egyensúly Intézet 2023-as Megatrend Indexe

Az Egyensúly Intézet agytröszt Megatrend Indexe az európai országok hosszú távú sikerét meghatározó trendeket követi nyomon. Célja, hogy bemutassa, hogyan állnak az egyes európai uniós országok – köztük Magyarország – a 21. századot meghatározó globális változásokra való felkészülésben.
Az indexben öt globális trend mutatóit vizsgálja az agytröszt. Ezek a trendek az oktatás, a digitalizáció, a környezetvédelem, az egészségügy és a társadalmi kohézió. Magyarország a Megatrend Index eredményei alapján az európai uniós középmezőny alján, a hátsó egyharmad tetején helyezkedik el. Legjobban a társadalmi kohézió tekintetében állunk: itt a 27 uniós tagállam közül a 15. helyen vagyunk…

Az Egyensúly Intézet 2023-as Megatrend Index összefoglalója itt érhető el.

https://egyensulyintezet.hu/wp-content/uploads/2023/03/ei_megatrend_index_2023_v2.pdf

 

A vidékfejlesztés helye és szerepe a fejlesztéspolitikában

A vidékfejlesztés szakpolitikai jelentősége az ezredforduló óta az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt növekszik. ezt támasztja alá, hogy 2021 júniusában az Európai Bizottság 2040-ig szóló, erősebb, összekapcsolt, ellenálló és virágzó vidéki területek és közösségek felé vezető jövőképet fogalmazott meg, melyet uniós szintű Vidékfejlesztési Cselekvési Terv elfogadásával, valamint az uniós, nemzeti, regionális és helyi szereplők széles körét mozgósító Vidéki Paktum létrehozásával, továbbá eddig nem alkalmazott vidékfejlesztési megoldásokkal kíván elérni.

Forrás és folytatás

http://www.gazdalkodas.hu/files/cikk/Gazdalkodas_2022_06_Goda_et-al_532_558.pdf