"A fiatalok találjanak rá a saját hangjukra !"

1998/2

ICEA Europe Európai Projekt Hálózat- Ifjúsági Szövetség Nemzetközi szeminárium
Ki kopog az ajtómon?
Ezt a szemináriumot a gyermekönkormányzatok tapasztalt tagjai és fiatal ifjúsági munkások számára szervezzük, a korhatár 17-26 év.


Célok:
– tapasztalat- és információcsere arról, hogy a fiatalok milyen módon vesznek részt a döntéshozatalban helyi, regionális és országos szinten;
– olyan társas tanulási módszerek keresése és létrehozása, amelyek a fiatalokat a részvételre ösztönzik;
– olyan nemzetközi hálózat kialakítása, amelyet a szeminárium után a fiatalok tartanak fenn és használnak az információcserére, valamint arra, hogy a helyi önkormányzatokat és a nemzeti kormányzatokat ösztönözzék az ifjúság meghallgatása szükségességének elfogadására.
(részlet a meghívóból)

Szeretném előre jelezni, hogy a cikk néhány részlete esetleg közvetlenebbre sikeredett a lap más, komolyabb dolgokat felvonultató írásaihoz képest. Ennek oka, hogy vannak az életnek olyan dolgai, melyeket az ember csak így tud előadni.
1998 nyarának első napjai túl szelesek voltak ahhoz, hogy az ember nyugodt szívvel hívhasson Magyarországra külföldieket, többek között azzal a céllal, hogy az először idelátogatókkal megszerettesse a magyar pusztát. Öt napot akartunk velük eltölteni a Kiskunság közepén, egy renovált falusi házban, Kunbábonyban, de első látásra az idő nem tűnt erre megfelelőnek. Első látásra semmi nem tűnt megfelelőnek. Első látásra.
A találkozó célja egy nemzetközi együttműködés alapjainak lerakása volt olyan szervezetek részvételével, akik fiatalokból és/vagy fiatalokért szerveződtek. Legelőször is a különböző szervezetekkel, ötleteikkel és sokféle munkamódszerükkel akartunk megismerkedni. Mert a cél minden fiatal számára ugyanaz, akármilyen táján éljen is a világnak: szeretnénk élvezni a jelent, ugyanakkor pedig sikeres jövőnk építéséhez szeretnénk megteremteni a megfelelő feltételeket.
A Magyarországon június 17. és 21. között összeülő szervezetek mindegyike azt tűzte ki célul, hogy a fiatalokat segítse a vágy megvalósításában, anyagi támogatással, érdekképviselettel, új ötletekkel, praktikus tanácsokkal, vagy egyszerűen új megértő barátokkal járuljon hozzá a nagy vállalkozás, az élet sikeréhez.
Előttünk volt a cél, Ferihegyre megérkeztek a gépek, a házról csupa jót és szépet hallottunk, és – miközben a többiek a Duna-parti panorámát csodálták – bennem felmerült a gondolat, hogy vajon mi másra vágyhatnánk egy közös munka első pillanataiban, mint célra, helyre és lelkes emberekre? Ezekből pedig nem szenvedtünk hiányt A fent említett lelkes emberek Európa öt országából érkeztek. Helena és Maria Görögországból jöttek, ahol szociális munkásként dolgoznak egy Protasi nevű szervezet Centre of Creative Occupation (CCO) nevű intézményében. Pauline és Frederic (olaszok) egy egészen új, francia mintára alakult, fiatalokból álló városi tanács tagjai. Ben és Kelly a devoni ifjúsági önkormányzatot (DYC) segítik munkájában Anglia déli részén, Luise pedig az iskolából éppen kilépett munkanélkülieknek
segít életcélt, lehetőségeket találni egy ezzel a céllal alakult ifjúsági iroda alkalmazottjaként Berlinben. Magyarországot Bea és Szilárd képviselte a Veszprém Városi Középiskolai Diákönkormányzatok Szövetsége (VVKDSZ) részéről, és természetesen “mi”, a GYIÖT nemzetközi munkacsoportjának 4 tagú delegációja.
Az első meglepetés Kunbábonyban ért minket A kiszemelt házikó gyönyörű, kényelmes és csendes, a házigazdák pedig nem lankadó lelkesedéssel látják el – ezúttal nyelvi problémákkal tűzdelt – feladatukat. A miénkhez hasonló találkozók keresgélő szervezőinek melegen ajánlom a helyet.
Június 18-a, az első teljes, együtt töltött nap a bemutatkozásokkal telt: meg kellett ismerkednünk egymással és azokkal a szervezetekkel, melyeket képviselünk. Este nemzetközi bemutatkozó show-t rendeztünk: angol és magyar népdalokat énekeltünk, megismerkedtünk a Hófehérke és a hét törpe eredeti német verziójával Luise előadásában, görög játékokat játszottunk, az olasz testvérpár pedig hamisítatlan itáliai pizzát sütött a társaságnak a kerti kemencében. Üldögéltünk a tábortűz körül, és észre: kellett vennünk: egyetlen nap eltelte után, szinte már egy csapat vagyunk.
Június 19-én, pénteken, Bajára látogattunk el, találkozhattunk a helyi fiatalok különböző szervezeteinek vezetőivel és bepillanthattunk munkájukba. Ez a nap a nagy evések napja volt. Pizza helyett ebédre a magyar konyha remekeiből kaptuk ízelítőt egy vendéglőben, este pedig az ifjúsági ház jóvoltából megízlelhettük a híres bajai halászlét.
A következő nap már a készülő projekt jegyében telt Megvitattuk a fiatalok közéletbeli részvételének lehetséges problémáit úgy általában, majd részletekbe menően taglaltuk szervezeteink előnyeit és hátrányait ezzel kapcsolatban. Eredetileg valami konkrétabb dolgot terveztünk, a kézzelfogható munka megindítását, de kiderült. jövőbeli együttműködésünk alapjainak lefektetéséhez nem is kell más, csak hogy személyes ismeretségeket kössünk, megértsük egymás problémáit, és hogy összetartó kis csapattá kovácsolódjunk össze.
Délután ellátogattunk egy közeli tanyára, ahol vendégeink megismerkedhettek a magyar vidék jellegzetes állataival: szürkemarhát, ménest, egynapos kiscsikót, sőt még loncsos kuvaszt is mutattunk nekik. És a napnak még mindig nem volt vége! Miután meglátogattuk egy közeli kisváros (Kunszentmiklós) óvodából lett közösségi-ifjúsági házának felújítás előtt álló épületét, és a helyi tánccsoport néptáncokkal kedveskedett nekünk, a vendégeknek alkalmuk volt elsajátítani néhányat a magyar néptánc – a göröghöz állítólag hasonló ritmusú – lépéseiből.
A napot pizzaevés és tűz körüli éneklés koronázta, bár a vacsorát az elutazás fenyegető réme miatt már egy kis szomorúság lengte körül. A találkozóról készített esti értékelésen mindenki a sikeressége mellet voksolt.
Fogalmazhatnék úgy is, hogy öt különböző országból szereztünk a pár nap alatt barátokat és partnereket a jövőbeli munkához, de az az igazság, hogy az ezen öt ország közötti távolságokból az együtt töltött szűk hétvégére csak a kilométerek maradtak. Alig várjuk, hogy ismét csökkenthessünk ezen a már csupán földrajzi – távolságon.
Azt, hogy a nyugodt, gyönyörű környezet, a remek társaság, a bajai halászlé zamata vagy a kemencében sütött pizza illata tette-e az idei nyár első napjait ilyen különlegessé, nem tudom.
A kunbábonyi találkozó elmúlt, és összetevői egyetlen egésszé forrtak össze, és beleolvadtak abba a még nagyobb egészbe, melyet a beavatottak szakzsargonja – akármilyen nyelvű is legyen maga a beavatott – ezentúl így hív majd: YESDERDAY!