A Civil Kollégium Alapítvány kampányai a járványhelyzetben

2020/3-4

Ablakapadra

2020 márciusában az oktatás távoktatásra állt át, és elkezdődött a digitális oktatás korszaka. Magyarországon hamar kiderült azonban, hogy számos családnak egyáltalán nincsen szélessávú internet elérése vagy eszköze arra, hogy bekapcsolódjon az oktatásba. A megfelelő eszközök és internet nélkül a legszegényebb településen élő gyermekek még inkább hátrányba kerültek, és félő volt, hogy még jobban lemaradnak a tananyagban. A Láncreakció, a Láthatatlan Tanoda és az aHang közös akciójának keretében éppen ezért digitális eszközöket juttattunk el rászoruló gyerekeknek, hogy a járványhelyzetben se essenek ki az oktatásból. Az Ablakapadrát a járvány első hulláma hívta életre, az adománygyűjtő kampány pedig június végén zárult. Az eredetileg remélt célokat felülmúlva 8 millió forintnyi eszközadományt és 13 millió forint pénzadományt sikerült összegyűjteni, így végül 12 településen több, mint 350 rászoruló gyerek kapott digitális eszközöket, amelyekkel esélyük volt arra, hogy sikeresen kapcsolódjanak be a távoktatásba.

 

Még egy falat

A koronavírus-járvány alig pár hét alatt elképesztő pusztítást végzett Magyarországon. A mélyszegénységben élő emberek elsők között vesztették el a napi túlélést jelentő alkalmi munkáikat. Számukra semmilyen kormányzati mentőcsomag nem készült, nekünk kellett azonnal cselekednünk, hogy megelőzzük a tragédiát. Ezért az aHang, a Civil Kollégium Alapítvány és az Esély Labor Egyesület közös gyűjtést szervezett, hogy azonnali segítséget kapjon 12 település legalább 500 mélyszegénységben élő családja. Olyan helyszíneket választottunk, ahova a szervezetekkel szakmai kapcsolatban álló helyi közösségszervezők révén biztonsággal el tudjuk juttatni az adományokat. Ők garantálták azt is, hogy valóban a leginkább rászorultak részesüljenek a segítségből, mely nyárig mintegy 20 millió forintból valósult meg.

 

Esélyradar

A Rendszerszint – Országos Közösségszervező Műhely tagjaként létrehoztuk az Esélyradar oldalt, ahol az volt a célunk, hogy a koronavírus-járvány miatt leginkább kiszolgáltatott embereket támogassuk. Eszközünk pedig az információ lett, ugyanis a Covid miatt kialakult káoszban azt vettük észre, ezzel tudunk nekik a leginkább segíteni. Plakátokat ragasztottunk ki, amelyeken tájékoztattuk a lakosságot arról, hogyan lehet eredményesen küzdeni a vírus ellen, például rendszeres kézmosással, fertőtlenítéssel. Időközben azonban közvetlenül találkoztunk az általunk informált családokat sújtó leggyakoribb, sokszor életveszélyes problémákkal. A velünk kapcsolatba került családok anyagi nehézségeik miatt ugyanis egyszerűen nem tudnak megfelelően védekezni járvánnyal szemben, nem tudják megvenni a vitamint, a fertőtlenítőszereket, de a maszkokat sem. Ezért elindítottunk egy adománygyűjtést az aHanggal közösen, hogy a befolyt összegből védekezést segítő eszközökkel, vitaminokkal, élelmiszerekkel támogassuk az arra szorulókat. Eddig 29 településen 3423 adománycsomagot osztottunk ki, és 5323-an írták alá a gyógyszertámogatásért indított petíciónkat. Ebben a kampányunkban továbbra is várjuk a támogatásokat: Azonnal segítenünk kell! | aHang adományozói felület