Vállalkozói készségfejlesztési program a középiskolákban

1991/3

1991 februárjától hat vidéki és két budapesti középiskolában kísérleti jelleggel, fakultatív módon új tantárgyként vállalkozói készségfejlesztő tantárgyat vezettek be. A programot az angol Durham University Business School dolgozta ki és alkalmazta. Egy munkafüzet és egy tanári kézikönyv segítségével a tanárok arra ösztönzik a diákokat, hogy csoportmunkával találjanak ki maguknak egy “projektet” ami lehet egy kisvállalkozás vagy egy jótékonysági megmozdulás stb. és azt valósítsák is meg.


A vállalkozásserkentő tantárgy gyakorlati foglalkozásokból áll tehát, melyben a tanár fokozatosan avatja be a diákokat az alapvető vállalkozási ismeretekbe, mint például “üzleti terv”,”cash-flow”, nyereségveszteséges vállalkozás, marketing stb.
A SEED Alapítvány magyarra fordítva az iskolák rendelkezésére bocsátotta a munkafüzetet és a kézikönyvet, majd egy angliai szakember részvételével háromnapos tanári továbbképzést tartott a kísérletben résztvevő tanárok számára. A továbbiakban visszajelző konferenciát szervez az iskolák részére, ahol megbeszélhetik tapasztalataikat. Ezután kerül sor a tantárgy magyarországi adaptációjára és értékelésére. Amennyiben a kísérlet sikeresnek bizonyul, a SEED Alapítvány a Nemzeti Szakképzési Intézet közremüködésével és a Művelődési Minisztérium támogatásával kiszélesíti a tantárgy hazai oktatását.

A vállalkozásélénkítő tantárgyat az iskolák kéthetente három órában tanítják. Bármelyik tanár oktathatja, akiben kellő elszántság van és részt vesz a továbbképzéseken.

Bázisiskolánkban, a budapesti Kolos Richard Szakközépiskolában előzetes bejelentkezés után az érdeklődők számára lehetőséget teremtünk az órák látogatására.
Címe: 1117. Budapest, Fehérvári u. 10.
Telefon: 166-5280

Tanárok: Kovácsné Lénárt Gizella
Szili Károly
Igazgató: Deák sándor

További iskolák:

Deák Ferenc Gimnázium
6723 Szeged, József Attila sgt.

Tanárok: Zoltán Péter, Bacsa Erzsébet
Igazgató:Kovács László

Berkes Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet

6000 Kecskemét, Kálvin tér 1.
Tanár: Juhász Angela
Igazgató: dr. Boszó Ferenc

Batthyány Lajos Gimnázium
8800 Nagykanizsa, Rozgonyi u. 23.
Tanárok: Pintér Ferenc, Horváth Tamás

Jandrassik György Gépipari Műszaki Szakközépiskola
5001 Szolnok, Baros u. 37.
Tanárok: Rontó László, Hidvégi Péter
Igazgató: Rontó László

Szent István Gimnázium
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 15.
Tanár: Szili Károly
Igazgató: Szakáll Istvánné

Garay János Gimnázium
7100 Szekszárd, Mártirok tér
Tanárok: Mester Lajosné, Lemle Béláné
Igazgató: Zentai András

Tömörkény Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
6720 Szeged, Tömörkény u. 1.
Tanárok: Horváthné Szabó Éva, Medgyesi Sándor
Igazgató: dr. Kühn János