Újra együtt

2022/4

Volt a közösségfejlesztés szakmai kialakulásának egy fontos (történeti) szakasza, amikor a művelődési tevékenységet megújító szakemberek egy csoportja Nyitott ház névvel országos kísérletbe kezdett. Egy szakmai műhelyt alapítottak, amelyben új funkciókat, új szerepeket kerestek és alakítottak ki azokon a településeken, ahol éltek – dolgoztak. Ez a lépés és az a társaság – később Kollégiumnak nevezte önmagát ez a kör – jelentős érdemeket vívott ki az utóbb közösségfejlesztésnek nevezett szakmai tevékenység hazai kialakulásában.

A Beke Pál és Varga Tamás által vezetett műhelynek egyebek mellett tagja volt egy rendkívül temperamentumos pécsváradi fiatalember Kígyós Sándor. Ő később, a művelődési házi tevékenység mellet a képzőművészetben, majd Pécsett, az egyetemi katedrán is nagyon komoly figyelmet, érdemeket, tekintélyt vívott ki.
Kígyós, Balipap, Takács Péter, Markolt Endre, Kecskemétiné Sedivi Lilla, Alföldi Albert, Kováts Flórián, Vattay Dénes és még vagy féltucatnyian, ezekben az években (a 80-as, 90-es évekről van szó) intenzív felfedező/alapozó munkát végeztek, s később részben iskolateremtő szakmai és baráti szálakkal kötődtek – kötődtünk egymáshoz is. (E körhöz tartozott még Hallgató Éva, részben Makovecz Imre, kicsivel később Vercseg Ilona, Koncz Gábor, s e sorok írója is.)

A Kollégium tagjai közül Kígyós Sanyi igen fiatalon – 41 éves korában, egy drámai betegség következtében, váratlanul eltávozott. Ekkorra már számtalan kiemelkedő jelentőségű szobra állt Pécsett és más településeken is. Akkor az ittmaradottak, az ő emlékére, Kígyós díjat is alapítottak, amit több mint egy évtizedig ápoltak.

Közben évtizedek teltek el, sokan a Kollégium tagjai közül szintén az elíziumi mezőkön járva követik őt, de a közelmúltban egy érdekes esemény zajlott, amely komoly társadalmi figyelmet kapott.
Kígyós Sándor és lánya Kígyós Borbála – aki szintén nagyszerű művésszé érett -, közös kiállítását rendezte meg a Dombóvárra visszaérkezett Balipap Zsuzsa.

Kígyós Sándor szobrászművész és Kígyós Borbála képzőművész, designer ÚJRA EGYÜTT című nagyszerű kiállításán apa és lánya kiemelkedően izgalmas alkotásait együtt láthatta egy hónapig a közönség, a Dombóvári Művelődési Ház Majoros Galériájában.

https://www.infodombovar.hu/hirek/olvas/megnyilt-kigyos-sandor-es-kigyos-borbala-ujra-egyutt-cimu-kiallitasa-2022-10-06-150000