Szerkesztők előszava

2022/2

Manapság ismét egyre többet hallhatunk válságról gazdaságban, politikában, társadalomban. De mit tehetünk, mit tehet a közösségi-, társadalomfejlesztő szakma ilyen környezetben? Ha az érdeklődő olvasó kinyitja a Parola friss számát, láthatja, nem keveset.

A Civil Kollégium Alapítvány (CKA) jó két évvel ezelőtt egy új kísérletbe fogott a közösségszervezésen belül, a hitalapú közösségszervezés szemléletével végzett eddigi munka áttekintéséről szól a Parola első fele. Megismerhetjük a CKA Láncreakció projektje keretében létrejött Kovász Közösség történetét és céljait, illetve eddigi eredményeit és következtetéseit a magyarországi lehetőségek kapcsán.  Nagy Károly Zsolt, a Kovász teológiai munkacsoportjának vezetője ugyanezzel foglalkozik a református teológia és egyházi valóság lencséjén keresztül, és azt is megmutatja, hogy a közösségszervezés hogyan nőtt ki az egyház társadalmi felelősségvállalásából, és hogy illeszkedhet be újra. Elolvashatjuk emellett a Kovász egyházfinanszírozásról és az egyházak anyagi fogságáról szóló online kerekasztaláról írt beszámolót Farkas Zsuzsanna tollából. Bolba Márta nemrégiben Salvadorban járt, úti beszámolójából kiderül, miképpen lehet igazságtalanságokat elszenvedő közösségeket a katolikus egyház égisze alatt megszervezni.

A lokális munka jelentősége nem változik válságok idején sem, a murakeresztúri polgármester interjújából megtudhatjuk, hogyan függ és nem függ össze egy településen a papi hivatás és az önkormányzati munka.

Közösségszervezésről van szó egy izgalmas, baranyai településeken zajló folyamatban is, ahol fiatalok, gyerekek ismerkednek meg a közösségi művészetek és a közösségszervezés összekapcsolásával a demokratikus döntéshozatal lehetőségeivel, módszereivel.

A nyíregyházi Labor Café egy kellemes közösségi kávézó volt, mígnem az orosz agresszió teremtette ukrán menekülthullám nyomán át nem álltak a segítőkész állampolgárok adományainak gyűjtésére és elosztására. Arról olvashatunk, a  felajánlások mennyisége és a szükségletek közötti diszharmóniában egy egyszerű és nagyszerű innováció, a Helpcekker, hogyan jelent hatékony megoldást.

Az év első hónapjaiban az ország különböző településein valósultak meg fórumok, mely a CKA és a Közösségfejlesztők Egyesülete programszintű szakmai elképzelése a helyi szintű önrendelkezés meg-, illetve visszaszerzéséről. Kiderül, mi az a hét lépés, amire szükség van egy tetterős közösség létrejöttéhez.

Tudtad? Egy millió magyar él olyan városban vagy kerületben, ahol közösségi alapítvány működik. Az utóbbi két évben ráadásul új lendületet kapott létrejöttük, erről a folyamatról és egy friss óbudai példáról szól egy-egy írás.

Állandó rovatunkban, a Civil Rádióból üzenve, most egy olyan fiatal lányt és munkáját mutatjuk be, akit gimnazista kora óta Afrika foglalkoztat. Fiatal felnőttként aztán lehetősége nyílt személyesen az afrikai nyomornegyedekben dolgozni, megtudhatjuk, mi az a vízmaffia, szanitációs központ,repatriációs program és mi a jelentősége a hitnek, a közösségnek mindezekben.

Szó esik még a folyóiratunkban közterek közösségi művészeti megújításról, két születésnapról, egy díjról és elmaradhatatlan a közösségi megoldások ajánlója.

Akár egy dupla Parola számot kitesz a sok izgalmas olvasnivaló, bízunk benne, elég muníciót jelent a hátralevő nyári hetekre!