Szerkesztői előszó a Parola 2023/3-as számához

2023/3

Kedves Olvasó!

A nyári időszak sokak számára az évközben lemerült (szellemi) akkumulátorok feltöltéséről, valamint a szabadidő hasznos és pihentető eltöltéséről szól. A feltöltődéshez nagyon sokféle módot választhatunk, vérmérsékletünkhöz, érdeklődési területeinkhez igazodva keressük azokat a lehetőségeket, amelyek hosszabb vagy rövidebb időre kiszakítanak minket a hétköznapokból.

Nyáreste a Balatonnál (Fotó: Dudok Dávid)

A Parola nyári száma idén számos olyan témával foglalkozik, amely orientálhatja az olvasókat abban, hogy a közösségfejlesztés és a népfőiskolai mozgalom területén milyen lehetőségeink voltak az elmúlt az időszakban (szabad)időnk aktív és élményekben gazdag felhasználására. Biztos vagyok benne, hogy olvasónk közül sokan személyesen és részesei voltak az általunk ebben a számban összegyűjtött és dokumentált eseményeknek. Számukra érdekes lehet viszontlátni egy-egy fényképet, újra átélni a nyári történéseket. A Parola aktuális lapszáma azonban azoknak is hasznos lehet, akik nem tudtak személyesen jelen lenni találkozókon, közös eseményeken, közösségi alkalmakon: reméljük, cikkeinket olvasva kedvet kapnak és legközelebb felkerekednek.

Aktuális lapszámunk írásai, cikkei három nagy témakörbe illeszthetők. Elsőként az Országos Népfőiskolai Találkozóról, majd a közösségfejlesztők hagyományos kunbábonyi Nyári Egyeteméről, végül pedig az általunk összegyűjtött közösségi kezdeményezésekről szólók. 

Immár tizedik alkalommal rendezték meg a Szigeti Tóth János által 1988-ban alapított Magyar Népfőiskolai Társasághoz kötődő, Beszélgetés a diófák alatt népfőiskolai találkozót Mindszentkállán. Ebből az alkalomból kértük fel Mihályfi Mártát, az MNT alapító tagját, hogy kalauzolja el Olvasóinkat a népfőiskolák világába. Emellett két szakértői interjú is készült a találkozó két felszólaló-résztvevőjével: Farkas Évával és Dáné Tibor Kálmánnal beszélgettem tapasztalataikról és a népfőiskolák jelenlegi helyzetéről.

2023-ban a Közösségfejlesztők Nyári Egyetemén Kunbábonyban egyebek mellett sikeres civil közösségekkel, kezdeményezésekkel, valamint a Közös Értékeink Program elindulásával, a közösségi kapacitásfejlesztés fogalmával ismerkedhettek meg a résztvevők. Képes beszámolónkban ezen beszélgetésekből adunk rövid ízelítőt olvasóinknak, valamint Farkas Gabriella élményeit összefoglaló írását is közöljük.

Ezen túl három rendkívül érdekes írást ajánlok figyelmükbe, amelyek rávilágítanak közösségeink és civil szervezeteink fontosságára. Ebben az évben lett 20+1 éves a miskolci Dialóg Egyesület, Frei Gabriella és Király Csaba írása az elmúlt évek mérföldköveit foglalja össze. Hunyadi Zsuzsa, illetve a Kétker Közösségi Alapítvány jóvoltából érdekes szomszédsági kezdeményezésebe nyerhetünk betekintést. Mindezek mellett pedig megismerhetjük egy jurtaépítés kalandos történetét Katona Kriszta szemszögéből és szemléletes összefoglalójából.

Állandó rovataink sem maradhatnak el aktuális számunkból, most Közös hatalmunkról üzen a rádió, illetve Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolája társalapítója,  kuratóriumának elnöke, aki olyan gondolatokat, dilemmákat oszt meg, amelyek minden közösségfejlesztéssel foglalkozó szakember számára izgalmasak és hasznosak. Híreket hozunk a KÖFE és a  CKA háza tájáról, és szokásos gyűjteményünk is megjelenik a közösségi megoldások köréből.

Ezúton szeretném megköszönni minden kedves szerkesztőtársam segítségét a Parola 2023/3-as számának összeállításánál. 

Kellemes böngészést, tartalmas szellemi akkumulátortöltést kívánok minden olvasónknak!

 

Dudok Dávid
szerkesztő