Szerkesztői előszó

2022/3

Úgy vélem, sosem mondható könnyű feladatnak a szerkesztő azon kiváltsága, amikor előszóval tisztelhet meg egy aktuális lapszámot. Nincs ez másként most a Parola folyóirat 2022/3-as száma esetében sem. Mindezt felerősíti egy különleges helyzet: közel 10 évvel azután, hogy először vettem kezembe a Parolát, most az a megtiszteltetés ért, hogy a szerkesztőbizottság tagjaként megbíztak az aktuális lapszám összeállításával.

Biztosan minden Kedves Olvasónk emlékszik még a nyári aszályos időjárásra, amikor a rekkenő hőségben nagyon nehéz volt elképzelni, hogy ősszel megérkezik az enyhülés és az életet adó csapadék. Hasonlóan a természethez, a Parola szerkesztősége is új lendülettel vágott neki az ősznek, és ahogy egyre enyhült a szárazság, úgy záporoztak egymás után a jobbnál-jobb írások a Parola aktuális számába. Aztán hirtelen vége lett a szeptembernek, a viharok csendesültek és a cikkek – akár a vízcseppek, majd a sebes patakok – összeálltak egy kellemes sodrású folyammá.

Anélkül, hogy túl sokat lepleznék le a Parola jelen számának tartalmából, a teljesség igénye nélkül szeretnék felvillantani pár érdekes témát aktuális kínálatunkból. Ahogy az már lenni szokott, folyóiratunk kora őszi számában a Közösségfejlesztő Nyári Egyetem témáiból, előadásaiból adunk ízelítőt. Péterfi Ferenc gondolatébresztő nyitó előadásának összefoglalója után röviden a Magyar Falu Program és LEADER közösségek fejlesztéseibe tekinthetnek be, majd egy-egy hosszabb írásban szólunk az önkormányzatok részvételi működésének lehetőségeiről és az energiaközösségek adta alternatív energiagazdálkodási ötletről is. Két rendkívül érdekes közösségi kezdeményezésről is hírt adunk Zala megyéből – a Nyitott Porta Hálózatról, valamint a Dombérozóról szóló írás bizonyára érdekes olvasmány lesz mindenki számára, aki a helyi közösségi megoldások keresésének útján jár. Miközben ismertetjük az ART-Tér Művészeti szabadiskola és közösségi tér kezdeményezést Komáromból, praktikus tippeket is adunk arra, hogyan vihetjük sikerre civil szervezetünk Facebook-oldalát. Biztosan sokak számára ismerős lehet a Nagy Tavak Koalíció és a Miskolci Ötletmaraton története, melyeket egy-egy esettanulmányban foglaltak össze szerzőink ebben a számban. Állandó rovataink között a 20 éves Dialóg Egyesületről üzen a rádió, a Co-Creation módszerét ismerhetjük meg Giczey Péter recenziójából és ismét betekintést kaphatunk az aktuális közösségi megoldásokba szerte a nagyvilágban. És mindezek mellett még egy folyamatban lévő doktori kutatás előzetes eredményeit is ismertetjük.

Szerkesztőként nem tisztem megmondani, hogy a fent említett kellemes sodrású folyamon hol időzzenek többet, melyik kikötőben kössenek ki és melyikbe térjenek vissza újra (és újra). Mindazonáltal úgy gondolom, hogy a Parola ismét méltó a közös hajó szerepére, amely mindannyiunkat eljuttat ezekhez az írásokhoz.

Ezúton szeretném megköszönni a Parola szerkesztőinek munkáját, és minden kedves olvasónknak kellemes böngészést, olvasást kívánok a Parola aktuális lapszámához!