Szerkesztői előszó

2021/4

Izgalmas évet zárunk, 2021-ben számos olyan közösségi fejlesztő program zajlott, melyek új színt hoztak a szakmába, vagy éppen ráirányították a figyelmet egy-egy hosszabb időszakot átívelő fejlődésre. A Parola mostani számát két nagy blokk alkotja. Egyik az idei Közösség konferencia témája, a Közösségfejlesztők Egyesületének záruló Erasmus+ programjának szakmai összefoglalása, fókuszában a szociális hackathon módszertani adaptációjával.

A témát több különböző szemszögből mutatjuk be. A folyamat zárókiadványának kivonatából megismerhetjük azt az utat, ahogyan az IT világában megszülető módszer megérkezik az észt vidékfejlesztés gyakorlatába, majd a hazai és székely közösségfejlesztés hangsúlyaival kiegészülve, a közösségi tervezés innovatív és egyben maratoni eszközévé válik.

A 48 órás közös tervezés történéseit teszi igazán plasztikussá az a két esettanulmány, amelyben a Telkibányán megvalósult ABATHON eseményt elsősorban a részvétel és bevonás szemszögéből, míg a Kápolnásfaluban megrendezett Vidékfejlesztési Maratont egy személyes hangú, kommunikációs szempontból megírt beszámolóban elemzik a szerzők.

Mindezek után kerülnek górcső alá a módszer kapcsán eddig azonosított hatások, megragadhatóvá téve a várható kimeneteket mindazok számára, akik saját praxisukat bővítenék ezzel a gyakorlattal.

A program oldala itt elérhető: https://kofe.hu/szakmai-programjaink/szocialis-hackathon/

A Ferencvárost sem kerülte el ez az új megközelítés, erről is szól egy írásunk.

November elején a Civil Kollégium Alapítvány negyedszázados ünnepségére várta az érdeklődőket. Az egy évet késő (tavaly a járvány- és karantén helyzet miatt nem lehetett megrendezni) esemény ezért 25+1 elnevezést kapott. A négy blokkban elhangzott beszélgetések felidézték az alapítás körülményeit, céljait, betekintést adtak a megtett szakmai út állomásaiba. Bepillantást adnak a közösségi- és civil képzésektől az önálló közösségszervezői szakmafejlesztésig eljutó szervezet  jelenébe, a jövőt meghatározó helyzet jellemzőibe. A CKA életében szerepet játszó vagy hozzá kapcsolódó résztvevők gondolatainak összefoglalása alkotja e számunk másik nagy blokkját.

„Így lett előbb tanítvány, majd az évek során munkatárs, s több éve mester a szakmájában.” olvasható Kovács Edit KÖFE elnök méltatásában, aki a közösségekért végzett szakmai munkájáért immár Beke Pál emlékcímmel rendelkezik.

A Mit üzen a rádió? rendszeresen jelentkező rovatunkban most írásban ismerkedhetünk meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának szemléletével és tevékenységeivel Németh Nándor közreműködésével.

Hogyan mozdult meg és érte el egy közösség a szocializmus idején, hogy saját közművelődési tere legyen, ez derül ki Dóri Éva írásából.

Könyvajánlóként egy nemzetközi közösségfejlesztő gyakorlatokat bemutató kötetről lehet olvasni, melybe örömünkre az Ágon végzett közösségfejlesztő folyamat is bekerült.

Végezetül, immár szokás szerint jelentkezünk közösségi megoldások ajánlásával és egyesületünk háza tájának két fontos hírével is.