Szécsényi tanulságok II.: Közösségi munkások Angliában

1993/5

Ez év tavaszán Egyesületünk vendége volt az angliai Devon megyéből hat közösségi munkával foglalkozó kolléga. Tapasztalataik átadására konferenciát szerveztük a Nógrád megyei Közművelődési Központtal közösen Szécsényben. Az itt elhangzottakból éa korábbi – személyes tapasztalataiból állította össze írását munkatársunk, melynek első részét a Parola 93/II. számában közöltük. Az alábbiakban ennek a beszámolónak a folytatása olvasható.
Most két újabb kollégát és munkaterületet mutatunk be az angol közösségi művelődés gyakorlatából, Lesley Lake-t és Norie Stuart-t.


Mindketten nálunk még/már foltokban meglévő, vagy újjászerveződő területtel foglalkoznak. Lesley Lake egy általános iskolában, a Whipton School Campusban dolgozik, Exeterben, de nem mint az iskola alkalmazottja, hanem mint a “Szülők Művelődése” projekt vezetője. Norie Stuart pedig patch-worker, vagyis egy, a helyi művelődésirányítók által megállapított exeteri “folttal”, területtel és az azon lévő közösségi házak irányításával foglalkozik, elsősorban az ifjúság tanításával, de az általa vezetett házak figyelme valamennyi korosztályra kiterjed.
“Március 16-án Lesley és a szülők egy kis csoportja elment az Exeteri Főiskolára Phil Hobbs-szal találkozni és információt kérni tőle azokról a tanfolyamokról és lehetséges pályákról, ahová az életüket megváltoztatni akaró emberek járhatnak.
Nagyon érdekelt bennünket a “Vissza a tanuláshoz” tanfolyam, amelyik hetente 1 napot vesz igénybe 15 héten keresztül, 9,30-tól 15 óráig és 20 fontba kerül. A tanfolyamok széleskörűek, pl. az. angol nyelvtudást fejlesztik, vagy a tudományokkal, a számítógéppel, a matematikával foglalkoznak. A tanfolyam az önbizalomépítés megtestesítője és a pályamódosítás, vagy a továbbtanulás lehetőségei felé nyit.
Ha érdeklődik valamelyik téma iránt, a matematika és angol csoportokba még beiratkozhat. További információk itt és itt kaphatók. A tanfolyamokat a csoportot alkotó emberek haladási sebességéhez igazítják és a tanárok mindig segítenek, amikor arra a tanulóknak szükségük van.
Soha nem késő valami újba kezdeni, akár egy új állás kedvéért, akár csak kedvtelésből!” – olvashatjuk a Szülők Művelődése Projekt hírlevelének hátulján a kis hirdetést.
Akiknek ez a hirdetés szól, azok már harmadik éve élhetnek a lehetőséggel, hogy míg gyermekeik az iskolában tanulnak, addig ők is tanuljanak. A fő tanulási motiváció, hogy az anyák- mert elsősorban ők élnek ezzel a lehetőséggel – segíteni tudjanak gyermeküknek a tanulásban. Az angol, a francia, a matematika a leggyakrabban előforduló tárgyak, de nagy az érdeklődés a számítógép-kezelés és a szövegszerkesztői programok megtanulása iránt is. A kezdő szint a gyermekek szintje, s van, aki nem is akar többet. Az órák élvezetes, klubszerű légköre, az egymásnak segítés, a közvetlen viszony a tanárral sokak számára azonban többletet is ad, a kikapcsolódást, a társas életet is jelenti és arra ösztönzi, hogy az élményt megnyújtsa. Vannak olyan szülők, akik egyenesen azért járnak e tanfolyamok valamelyikére, hogy állásszerzési esélyük nőjön. Természetesen a számítógépes tanfolyam alkalmas erre elsősorban, ahol önéletrajzírásra, az információszerzés módjára és az álláskereséssel kapcsolatos hasznos tudnivalókkal is ellátják a szülőket. Tanulási napokon a szülők bent. étkezhetnek az iskolában, sőt, egyes napokon a délutáni órákat is bent tölthetik, együtt gyermekeikkel – különféle kézügyességi, kézműves, játszótéri és tornatermi foglalkozásokon dolgozhatnak együtt. S mint azt kis ismertetőnk elején már megírtuk, mindennek folytatása lehet a főiskolán, ahol a felnőtt művelődési programok, tanfolyamok sokasága fut a főiskolai oktatás mellett és a bekapcsolódás mindenki számára
– szinte ingyen – adott.
A férfiak – kollégáink sajnálatára – csak nagyon kis számban vesznek részt a Szülők Művelődése projektben. Lesley szervez olyan beszélgetéseket, ahol a családi élet egészével foglalkoznak, s ilyenkor a férfiak is el-eljárnak. A felnőttnevelési kurzusokon természetesen már más az arány, hiszen a nappal szerencsére elfoglaltabb férfiak egy része is jár az esti kurzusokra, akár örömszerzés, akár új szakma megtanulása végett. A családi művelődés a közösségi művelődés része Devon megyében. Az egyik minden átfogó alapelvünk, hogy a gyerekek és családjaik részére fontossá tegyük szolgáltatásainkat.1987 óta foglalkoztatunk egy főállású koordinátort, aki a városban folyó projekteket fogja össze. 1988-ra már egy ún. Területi Családi Művelődési Hálózat bontakozott ki, amelyik a helyi embereket, a művelődési szakembereket, a részfoglalkozásúakat, az önkénteseket fogta össze.
1989-ben a Devon Megyei Tanács elkülönített egy bizonyos összeget, hogy a helyi családi művelődési projekteket támogassa. Azóta évente háromszor hírlevelet is kibocsátanak a hálózat egységei. Működik egy Családi Művelődési Tanácsadó Csoport, mely a megyében e területen dolgozóknak ad konzultációra lehetőséget, legyenek szakemberek, hivatalnokok vagy önkéntesek.” (részlet a Devon-megyei Tanács Közösségi Művelődési Osztálya “Családi művelődés Devonban a ’90-es években” c. kiadványából).
Még csak annyit Lesley-ről; hogy ottjártunkkor tucatszor félbeszakították beszélgetésünket a szülők, mindig igényelték jelenlétét, segítségét, sokszor csak egy jóváhagyó mosolyát. Lesley ugyanakkor az önbizalomépítéshez ért a legjobban, ahhoz, hogy a szülők egymást taníthatják és hogy egy csoportból, kis segítséggel, mindig fantasztikus teljesítmények csiholhatók ki. S a legtöbbször munkanélküli, néha funkcionálisan analfabéta, önmagukat nehezen kifejező anyák segítségével egy fontos és új szocializációs folyamaton mennek keresztül.

“Információk a magyarországi látogatáshoz
Nevem Norie Stuart. Greenockban, Skóciában születtem, de 1986 óra a Devon megyei Exeterben élek.
A Közösségi Művelődési Szolgálatnál dolgozom, mint közösségi művelődési oktató, egy észak-exeteri területen. A területen belül hét helyi közösség (szomszédság) létezik, Pinhoe, Whipton stb. közösségei. Együttműködésünk a következőkben nyilvánul meg:
– Lovagklub Ez a Klub egy közösségi művelődési központ, melyben csoportok széles köre működik.
– Iskola előtti játszócsoport 3-5 éves gyerekek számára. Heti 5 reggelen át működik, három fizetett ember és önkéntes szülők vigyáznak a gyerekekre. A csoport önfenntartó, a gyerekek költségeit a szülők, vagy helyettük a szociális szolgálat fizeti.
– Anyák és totyogók csoportja. Otthonlévő anyák és kisgyermekeik számára. Hetente egyszer találkoznak, ők szervezik saját szociális vagy művelődési programjukat. Saját vezetőt választottak maguknak, önfenntartók és minden szempontból önállóak.
– Ifjúsági munka A Központban három korcsoportban dolgoznak a fiatalok, az iskolai korosztályoknak megfelelően.
– Juniorok – 4-5-6. osztályos (8-11 éves) gyerekek: szabadtéri és belső játékok, művészet és kézművesség, sport, esti programok, utazások.
– A köztes korú fiatalok – 7-9 osztályba járnak és 11-14 évesek. Sportolnak, játszanak, versenyeznek, utaznak és látogatásokat tesznek, főznek, számítógépeznek, zenélnek, művészettel és kézművességgel foglalkoznak, sziklát másznak, nyaranta vitorláznak és kenuznak, környezeti kérdésekkel foglalkoznak és a közösséggel kapcsolatos kérdéseket tudatosítanak.
– Seniorok -19 éves korú középiskolásokig. Mindezeken túl video projekteken dolgoznak, vindszörföznek, a fiatalokra veszélyes kérdésekkel – drog, alkohol -, foglalkoznak, stb.
– Lunch Klub – ez a fiatalok társadalmi klubja, ahol a 15-16 éves középiskolások hetente kétszer találkoznak az ebédszünetben.
– Football Klub Az ifjúsági football edzésein. hetente rendszeresen 200 fiú vesz rész, 8-17 év között. 7-8 csapatot alkotnak és a helyi bajnokságon játszanak. Jóllehet ez egy fociklub, sok más, a fiatalokat érintő kérdéssel is foglalkozik.
– Felnőttoktatási osztályok Több felnőttnevelési osztály működik a körzetben, a legkülönfélébb érdeklődéseknek megfelelően.
– 60-on felüliek csoportja Ez egy társadalmi klub, baráti csevegés, bingó, előadók, látogatások és utazások.
– Cserkészlányok és lány-idegenvezetők klubja A nemzetközi mozgalom része, csak lányok részére.
– Családi misék Mivel a legközelebbi anglikán templom messze van, a központban vasárnaponként misét tartanak.”
Helyszűke miatt csak ezt az egy közösségi központot választhattam ki most Norie ismertetőjéből. Ez az a klub, amelyet 1992-ben Kovács Flóriánnal meglátogattunk. Az épület nem nagyobb, mint egy nagytermes, 2-3 klubszobával működő falusi művelődési ház. Berendezése elmondhatatlanul egyszerű, felszerelésük viszont a fenti tevékenységeket mind kiszolgálja. Egyszerűség, célszerűség, mobilitás és állandó élet kora reggeltől késő estig. Norie 4 házat igazgat – ebből 3 kisebb. Mindegyik házban 1-2 főállású dolgozik és számtalan önkéntes.
Norie hegymászó, zenél, focizott és sok mindent ő maga is aktívan együtt csinál a fiatalokkal. 50 év körüli ember. 15 éves fiam két perc után “a tenyeréből evett”, pedig Norie nem csinált semmit. Csak tudja, mi kell a fiataloknak és ő maga is meg tudta őrizni fiatalságát. Akik találkoztak vele Szécsényben, bizonyára nem cáfolnak rám.