Roma Női Civil Díj

2023/4

A Civil Kollégium Alapítvány 2023. november 17-én átadta a Somnakuni Luludyi (Arany Virág) Roma Női Civil Díjat.

A Somnakuni Luludyi (Arany Virág) Roma Női Civil Díjat roma közösségszervezőinek kezdeményezésére alapította a Civil Kollégium Alapítvány azzal a céllal, hogy nyilvános megbecsülésben részesülhessenek azok a legaktívabb magyarországi roma nők, akik felelősséget vállalva a környezetükért nap mint nap azért dolgoznak, hogy egy-egy hátrányos helyzetű csoportnak jobb legyen az élete. Ezzel a díjjal azoknak a tenni akaró roma nőknek a munkáját szeretnénk elismerni, akiknek nemcsak nőként kell helytállniuk egy alapvetően férfiak által uralt világban, de a többségi társadalom megkülönböztetése mellett a saját közösségük hagyományos elvárásaival és számos esetben az ebből fakadó megbélyegzésével is meg kell küzdeniük azért, hogy tevékenyen részt vehessenek a közéletben, legyen az egy általuk képviselt csoport érdekvédelme vagy életkörülményeinek javítása. 

Ezt a különleges díjat idén második alkalommal adta át a Civil Kollégium Alapítvány. A közösségükért aktívan tevékenykedő magyarországi roma nők közül a díj tavalyi nyertesei – Badzsó Angéla az Összefogás a Balatonért vezetője, Bogdán Zsoltné az Érdekem az Érdeked Egyesület alapító-elnöke és Makula Réka a XXI. Századi Roma Nők Egyesületének vezetője – választották ki azt az öt jelöltet, akikre idén az alapítvány honlapján a közönség is szavazhatott. Így az idei Somnakuni Luludyi (Arany Virág) díjat az alábbi három kategóriában adta át a zsűri és a díj alapítója:

  • a zsűri díját a zsűri szakmai szempontjai szerint kiválasztott legaktívabb roma civil nőnek,
  • a CKA közösségszervezői szakmai díját a legkiválóbb roma női közösségszervezőnek,
  • a közönségdíjat pedig a közönségszavazáson legtöbb jelölést kapott roma női aktivistának.

Az ünnepélyes díjátadót 2023. november 17-én tartotta meg a Civil Kollégium Alapítvány a Benczúr Hotel Budapest termében, ahol a zsűri tagjai ünnepélyes gálaműsor keretében adták át a díjakat a kiválasztott jelölteknek. A Civil Kollégium Alapítvány vezetője, Bálint Mónika köszöntője után Balogh Fruzsina és Balogh-Bitó Zsanett, az alapítvány Roma munkacsoportjának jelenlegi és korábbi vezetője beszélgetett arról, hogy miért tartották fontosnak egy olyan díj megalapítását, ami kifejezetten a civil roma női aktivisták szemléletformáló és társadalomépítő munkáját ismeri el. A magvas gondolatokat tombolahúzás és az Etesi Hagyományőrző Csoport tánca követte, ahol a felnőttek mellett egészen apró táncosok csaltak mosolyt a közönség arcára. Majd következett a díjátadó.

  • A Civil Kollégium Alapítvány Közösségszervező szakmai díját kiemelkedő közösségszervezői munkájáért Bitó-Balogh Zsenett aktivista, a nagykállói Somnakuno Drom – Roma Női Civil Egyesület vezetője, a CKA korábbi munkatársa és a díj egyik megálmodója,
  • a szakmai zsűri díját Somogyi Tímea Anna szociológus, a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület vezetője és a kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda alapítója,
  • a közönségdíjat (az érvényesen leadott 1194-ből 358 szavazattal) Szécsi Magdolna szociális munkás, a Migration Aid munkatársa és CKA Oktatási munkacsoportjának közösségszervezője kapta.
Bitó-Balogh Zsenett
Somogyi Tímea Anna
Szécsi Magdolna

A szakmai zsűri nevében Bálint Mónika a CKA igazgatója és Balogh Fruzsina a CKA Roma munkacsoportjának vezetője oklevéllel ismerte el a másik két jelölt – Daróczi Anna ifjúsági munkás, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat munkatársának és Sebők Marika óvodavezető, a nyírmihálydi Fogd Meg a Kezem Roma Egyesület vezetőjének – közösségi aktivizmus területén végzett munkáját. 

Daróczi Anna
Sebők Marika

A gálaestet a Dromara Acoustic Live autentikus roma folklórt játszó zenekar fantasztikus koncertje zárta, remek hangulatot teremtve a táncra perdülő közönség számára. 

A díjazottaknak és a jelölteknek gratulálunk a fáradhatatlanul végzett, értékes közösségi munkájukhoz, és azt kívánjuk, hogy soha ne hagyják abba! Mert bennük és általuk olyan rendkívüli roma nőket ismerhettünk meg, akik arra tették fel az életüket, hogy ez a világ ne csak a romák, de mindannyiunk számára jobb hely legyen. Az őket ünneplő közönségnek pedig köszönjük, hogy eljöttek és velük együtt ünnepelhettük ezeket a nagyszerű embereket!

 

További információ a jelöltekről és a díjazottakról: