Mi az Élő Adás titka?

2022/4

Hétvégente a 75 éves Lajos bácsi Nagydoboson, a helyi fiataloknak és az érdeklődőknek gyékényfonást fog tanítani. A tiszteletdíját, az alapanyagot és a műhelyfoglalkozás összes költségét december 9-én magánszemélyek adták össze Budapesten, a Ferencvárosi Művelődési Központban.

Itt rendezte meg a Közösségfejlesztők Egyesülete (KÖFE) az Élő Adás című adománygyűjtő estet, melyen közel 80 nagylelkű vendég vett részt az ország számos szegletéből. Az Élő Adás esteket Magyarországon jellemzően közösségi alapítványok szervezik. Maga az ötlet Angliából, Londonból származik, ott és a világ több pontján Giving Circle néven ismert.

A Piri-Teri a Nagydobosi Roma Nőkért Egyesület mellett másik két, szintén fiatal civil szervezet készült erre az alkalomra.  Egy-egy különösen jó, 6 perces előadással érkezett a Diósdiak-Diósdért Egyesület (DiDi) és az Angyali- szigeti Civilek Egyesülete is, hogy úgymond, ajánlatot tegyen a meghívott vendégeknek. A DiDi a rendezvényeikre használt helyiség felszerelésére, az Angyaliak a szigeten található utcácskák névtábláira gyűjtött sikeresen.

2 026 220 forint. Ennyi gyűlt össze ezen az estén a három szervezetnek összesen, de ahogy mondani szokás, mi nem a pénzért csináltuk. A KÖFE célja az volt, hogy a tekintélyes méretű tagságát megmozgassa. Lehetőséget kínált egy sokaknak új, inspiratív folyamatba való bekapcsolódásra, és ami talán a legfontosabb, együttműködésre buzdította az egymással csak ritkán találkozó, szórványosan együtt dolgozó tagjait.

Az, hogy végül ez sikerült, azt hiszem a legnagyobb eredmény a KÖFE számára. Nehéz lenne összeszámolni, hogy hány önkéntes, mennyi munkaórát töltött el a kitalálástól a megvalósulásig, már csak azért is, mert a munka egy része, talán a leghálásabb része még hátra van. A hamarosan beérkező adományokat a KÖFE továbbítja a támogatott szervezeteknek, akik rövidesen megkezdik a munkát.

 


De, hogy mi is pontosan az az Élő Adás, és miért nyüzsgött miatta az a sok ember? 

Adott egy helyszín, ahol kényelmesen elfér 80-100 ember, van három szervezet három különböző tervvel, ötlettel, amelyekre az általuk és a szervezők által meghívott adományozóktól támogatást remélnek. Az esemény előtt legalább egy hónappal a szervezők elkezdik felkészíteni a csapatok képviselőit, az előadókat, hogy szigorúan 6 percben el tudják majd mondani, kik ők, mivel foglalkoznak, mi a küldetésük, és persze, hogy mi az, amire ott és akkor pénzt gyűjtenek. A háttérben párhuzamosan zajlik az adományozók, a vendégek meghívása. Általában úgy oszlik el a feladat, hogy a szervező vállalja a meghívások felét, a másik felén pedig a három szervezet osztozik. Egy ilyen este megrendezéséhez az optimális vendéglétszám 80 és 100 fő között van.
A szervező vállalja továbbá a helyszín biztosítását, a vendéglátást, a műsorvezetést (amely talán a legsarkalatosabb része az estnek), valamint az adminisztrációt és a kommunikációs feladatokat.
Az esemény tulajdonképpen egy show, sokan egyfajta árveréshez hasonlítják. Két és fél, három óra alatt a vendégek ismerkednek egymással, lazulnak, jókat beszélgetnek, majd a műsorvezető felkonferálja a főszereplőket, akik valóban 6 percben bemutatkoznak, és elmondják, hogy mekkora támogatásra számítanak. Kezdetét veszi az adományozás. Két ún. felajánlási kör van. Mindhárom szervezet projektjének lehet adományozni, abban a sorrendben, ahogyan a színpadra léptek. A műsorvezető feladata az, hogy koordinálja a felajánlásokat és közben folyamatosan motiváljon, buzdítson arra, hogy segítsék elérni a szervezetek által kért összegeket.

A Magyarországon 8 évvel ezelőtt bemutatott módszert eddig szervezőként csak néhány közösségi alapítvány használta, ez a mostani alkalom ilyen módon unikálisnak számít. Az eddigi alkalmakon támogatott civil szervezetek száma összesen közel 40, és a fent említett összeggel együtt már 72 millió forintot tudtak gyűjteni az Élő Adásokon, melyet többségükben magánszemélyek adtak össze.


 

De miért éri meg ennyi embernek ennyire sok és fáradtságos, sokszor többeknek kényelmetlen munkát befektetni? Hiszen mennyivel egyszerűbb egy pályázat megírása, nem?
DE!

Valójában sokkal egyszerűbb. Itt azonban a szervezetek megtanulhatnak – jól – kérni, kommunikálni a környezetükben lévő potenciális támogatóikkal, erőforrástérképet készíthetnek önmagukról, elkötelezhetnek sokakat az ügyük mellett, színpadi beszédet tanulhatnak a bemutatkozásukhoz, és végül irtó büszkék lehetnek magukra, hogy mindezt végigcsinálták.
Mert nem hinném, hogy ezek a talpraesett, karizmatikus hölgyek (az est speakerei egytől-egyig nők voltak) ne tudnának más módszerekkel, más, tőkeerősebb szervezetekkel kooperálva forrást találni az álmaikhoz! Nem hiszem, hogy egy ezzel foglalkozó cég, akár pro bono, nem lenne kapható arra, hogy legyártson néhány utcanév-táblát az Angyali-szigetre, vagy hogy nagy, több országban jelen lévő műszakicikk-kereskedő ne támogatná szívesen a diósdiak eseményeit egy projektorral. Ismerem őket, és biztos vagyok benne, hogy ha ezt az utat választanák, sikerülne nekik.

Az Élő Adás azonban több annál, hogy pénzt kérnek és kapnak civilek. Amennyiben egy támogatott szervezet jól sáfárkodik a feléje érkező bizalommal és szeretettel, hosszú évekre megalapozhatja működése társadalmi/közösségi beágyazottságát, támogatottságát. Olyan értékes kapcsolatokra tehet szert pár óra alatt, amelyek a közösségi médiában való kommunikációval talán évekbe telhetnek.

Ez a három szervezet idén ősszel úgy döntött, hogy nem a könnyebbik utat választja. Végtelenül hálásak vagyunk a bátorságukért, a kitartásukért. (Piroska, a nagydobosiak képviselője a felkészülés során több alkalommal is éjszakai műszakja előtt, ill. után vett részt az online tréningeken)

Köszönettel tartozunk minden kollégánknak, akik hosszabb vagy rövidebb ideje a szervező csapatot alkotják, mindenkinek, aki akár csak a legcsekélyebb munkával is támogatta a felkészítést vagy magát az eseményt. Külön köszönet illeti a már-már legendássá vált Sütiflottát – élükön magával a Süti mamival, vagyis Velenczei Ágival –, akik rengeteg finomsággal halmozták el a vendégeket. Továbbá innen is köszönjük az FMK-nak, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a helyszínt.

 

Szerző:

Oláh Roland – Eredetileg szociális munkás, sokat foglalkozik a mélyszegénységben élőkkel, az ifjúsággal, néhány éve erőteljesebben a közösségfejlesztés felé fordult. Két éve tagja a KÖFE választmányának, egyébként a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány támogatásosztási felelőse.