Mi a Szép Munka Projekt?

1996/3

A CTF Szép Munka projektje egy kölcsönös érdekeken alapuló, partneri viszony kiépítését célozza meg a nonprofit szervezetek és az üzleti vállalkozások között Budapesten. A program során lehetőség nyílik arra, hogy az üzleti cégek egy alkalmazottjukat, – megegyezés szerint egy bizonyos időszakra, – a nonprofit szervezetek számára munkaerő-kölcsönzés címén, önkéntes munkára bocsássák.

Az önkénteseket foglalkoztató civil szervezetek, lehetne pl. környezetvédelemre, hajléktalan ellátásra, illetve gyermekvédelemre stb. specializálódott nonprofitok. A projekt a CTF Alapítvány kezdeményezésében indult el 1996-ban. A Szép Munka program, a magyarországi viszonyokat figyelembe véve, egy az USA és az Egyesült Királyság területén, az üzleti adományozásban már jól bevált támogatási formát, modellt adoptált. Az önkéntesek megegyezés szerint, néhány órát havonta a rendes vállalati munkaidejük alatt a nonprofit szervezeteknél töltenek. A “közösségi vállalkozás” tagjai, ezen időszak alatt, vállalati fizetésüket havonta megkapják a vállalatuktól. A nonprofit szervezet szükségleteihez igazodva, az önkéntesek szakmai kompetenciájuknak és ambícióiknak megfelelően különböző típusú feladatokat láthatnak el.
Azok az üzletek, akik “munkaerő-kölcsönzés” formájában nem tudják felajánlani segítségüket, a saját vállalat, területén, egyéb (nem pénzbeni, hanem), természetbeni adományokkal támogathatják a nonprofit szervezeteket. A program, nem egy egy alkalomra szóló, egyoldalú kapcsolatot, érdekeltséget feltételező vállalkozás, hanem éppen ellenkezőleg, kölcsönösség elvére épülő, hosszú távú befektetés. Míg a nonprofit szervezetek számára, a haszon az önkéntesek szaktudásában rejlik, addig a vállalatok előnye, az alkalmazottainak más területeken való kipróbálása, kreativitásuk, tolerancia készségük gyakorlása, illetve a szociális érzékenységük növelése, mellyel a vállalat hatékonyságának és arculatának javításához is hozzájárulnak.
Ha Ön, mint nonprofit szervezet képviselője érdeklődik a “Szép Munka” program iránt, illetve részt szeretne benne venni kérem, hogy jelentkezzen az alábbi címen, hogy kérdőívet küldhessünk Önnek:

Civil Társadalom Fejlődéséért
Alapítvány
Mészöly u. 4. III/3.
1117 Budapest
Tel.:/fax: (361) 185-3938, 2966
E-mail: csdf@mail.matav.hu