„Ahol tudatosság uralkodik, ott elveszettségnek nincs helye.”

2020/2

Monostori Éva a Mag-ház küzdelmeiről és sikereiről

A Komáromban több mint 10 éve létesült Mag-ház és a benne működő civil konzorcium Magyarországon egyedülálló közösségi színtérként létrehozott épített és közösségi érték: közösségi tér, civil szolgáltató, gyermek- és ifjúsági központ az, Élettér Közösség- és Településfejlesztő Egyesület és további öt szervezet otthona.
A működtető egyesület néhány éve a város központjában megvásárolt egy újabb épületet, amelyben most ART-Tér névvel a fiatalok számára és az ő közreműködésükkel egy újabb közösségi teret építenek. Ennek a legutóbbi hónapokban történt lépéseiről tudósít az a hírlevél, amelyből az alábbi összeállítást közöljük. (a Szerk.)

 

Kedves Barátaink, Társaink, Adományozóink!

Engedjétek meg, hogy címszavakban, a főbb állomáspontok megjelölésével beszámoljunk nektek az idei év eseményeiről, törekvéseiről.

2020. március 1-jétől a kiemelt hajléktalanokat foglalkoztató közfoglalkoztatási támogatás a magunk mögött hagyott 4 év után átkerült egy másik szervezet gondozásába.

2020. március 15-ig megtartottunk minden rendezvényünket. A karantén idején az élelmiszermentést folyamatosan biztosítottuk, a szolgáltatási kínálatunk kiterjedt az online oktatásban és közigazgatásban való segítségnyújtásra.

2020. június 1-jétől lehetőséget kaptunk az Élő Adásban való bemutatkozásra, amit megelőzött a követes adománygyűjtési kampányunk. Maga az Élő Adáson és az azt megelőző kampány során a komáromi ART-Tér fűtéséhez gyűjtöttünk. A több mint 2 millió forint nagyot lendített a megkezdett folyamatokon, maga a fűtésrendszer kiépítése október 31-ig megtörtént, befejeződött.

A szomszéd füve, amiben a kárt okoztuk

Mi mindent történt ebben az évben az ART-Térnél?

 • Több alkalommal szerveztünk önkéntes napot, ahol az egyesületi tagokon kívül fiatalok bevonása is megtörtént, s aminek nagyon örülünk.
 • Az elmúlt évben beszakadt szobának plafon részét feltettük, a villanyszerelés is megtörtént, ebben a szobában került kialakításra a kárpitos és festőműhely.
 • Elkészítettük a belső udvarrész térkövezését, ami 80 m2. Októberben befejeztük ennek kiegészítését is, hogy az autók, eszközök fordulása is stabil úton történjen meg.
 • Gyakorlatilag kiirtottuk a sok éve elhanyagolt kertben lévő növényzetet, igyekeztünk a közel 3200 m2-es udvarrészt megtisztítani és hosszú távú hasznosításához előkészíteni. Adományba kapott évelőket ültettünk, a ház építésével az udvar szépítését párhuzamosan végezzük.
 • Két évvel ezelőtt jogtalanul átmentünk a szomszéd elhanyagolt telkén. Örömmel vettük tudomásul, hogy közel két év nyomozás, két tagunk rabosítási, többünk több órányi kihallgatási folyamata lezárult. Anyagi kárt nem okoztunk, sajnos jó szomszédi viszonyt sem alakítottunk ki.
 • A tüzelőnek való fákat összegyűjtöttük, a zöldhulladékot ledaráltuk, a füvet folyamatosan nyírjuk.
 • Készítettünk magas ágyásokat, őszre a feltöltésük is megtörtént, eper, fokhagyma és fűszernövényes került kialakításra. A magaságyások mellé ősszel málnatöveket telepítettünk, így tavasszal málnasövényünk is lesz.
 • Levertük az utcafronti vakolatot, lebontottuk a kert felőli – megcsúszott – terasz részt. Végeláthatatlan munkával folyamatosan elszállítottuk a keletkezett sittet, hulladékot.
 • Elkészült az ideiglenes ’mobil’ terasz első fázisa, amihez raklapokból állt össze a lépcső.
 • Az utcafronti nyílászárók cseréje megvalósult, a kirakat cseréjét szeptember elejére ígérték. A hátsó udvarrészre egy ablak helyére bejárati ajtó került, ehhez az ajtóhoz készült a ’mobil’ terasz. Megtörtént az utcafronton a kirakat cseréje is, a pincében is kicseréltük az ablakokat.
 • Megtörtént a vízvezeték szerelése is, amit a mosdóhelyiségek és a teakonyha csempézése és járólapozása, amiket a nyáron gyűjtöttünk.
 • Készülnek a berendezési tárgyak, asztalok, szekrények, polcok, miegymás. Kizárólag újra-hasznosításból, gyűjtött és kapott bútorok felújításával, átalakításával.
 • Szeptember végére terveztük az utcafronti falfelület szigetelését és színezését, ám elfáradtunk, így ezt a nagy munkát tavaszra toltuk át.
 • Szeptember 26-ra terveztünk az ART-Térben egy ’Nyitott ART-Terasz’ rendezvényt, amit a terasz és a mosdók hiánya végett október 10-re tettünk át. Ide vártuk a támogatókat, adományozókat, érdeklődőket, hogy mindenki saját szemével is láthassa hová és mire adományozott. Az épület alakítása még folyamatban van, tehát nem egy átadóra, hanem egy köztes állapotra hívtuk a barátainkat. Ezen a napon lehetőség volt bejárni az épülő házat, illetve egyéni és kiscsoportos foglalkozásokkal egy kicsit meg is merítkezni az aktuális művészeti és egyéb feladatokban. Természetesen mindezek mellett egy kis hangulatot is kerekítettünk, volt zene, tánc, festés, fotózás, filmezés és minden, ami jó.
 • Jelenleg folytatjuk a villanyszerelést és a művészeti szoba kialakítását. Ehhez galériát építünk, amihez a jövő héten már át tudjuk szállítani az asztalosgépeket.
 • Amennyiben minden úgy alakul, ahogy terveztük, akkor az év elejétől már a tervezett foglalkozásokkal, tevékenységekkel tudunk is indulni.

Az épületre és az udvarrészre közel 5 millió forintot fordítottunk. Ehhez számolunk még a gázfűtés kiépítésére 3,2 millió forintot és a beköltözéshez, üzemeltetéshez szükséges villanyszerelésre, külső szigetelésre, színezésre, valamint az engedélyeztetésekre további 2 millió forintot. Így összesen nagyságrendben 10 millió forint az, amit ebben az évben és erre a folyamatra terveztünk és biztosítunk.

Megemlítjük, hogy az Élő Adás kampányán ebből közel 2.200.000Ft-t adományoztak szervezetünknek, a többi részt saját bevételből és konzorciumi együttműködésből biztosítunk. Állami és önkormányzati támogatást nem kaptunk, így nem is fordítottunk rá.

Élelmiszermentés – ez egy gazdag nap volt

Mi mindent történt ebben az évben a Mag-Háznál?

 • Március elején a Magyar Népművelők Egyesületének pályázatán Ölveczky Gábor grafikusművész, az ’Év plakátja’ elismerés első helyezését nyerte el Robinson Táborunk plakátjával.
 • Márciusban egy hetet engedélyeztünk magunknak a ’pánikolásra’. Utána gőzerővel átterveztük az évünket, a lehetőségeinket.
 • A karantén alatt majdnem behoztuk a lemaradásokat, adminisztrációban.
 • Elindítottunk az Egyenlő Bánásmód Hatóságánál egy beadványt a más vélemény okán ért hátrányos megkülönböztetésért Komárom Város Önkormányzatával szemben. Ennek már eredménye is született. A döntést tekintve, ha innen nézzük, akkor lehet fehér, ha onnan nézzük akár fekete is. Egy biztos – bár jogosnak ítélték a beadványunkat, – elmarasztalás az önkormányzat felé nem történt.
 • Folyamatosan biztosítottuk az élelmiszerosztást és a nyitva-tartásunkkal, szolgáltatási kínálatunkkal segítettük a helyieket, a civil szervezeteket. Az élelmiszer mentését a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány, valamint magánszemélyek támogatásából, illetve jelentős saját forrás biztosításával november végéig tudtuk folytatni. Fájó szívvel, de tudomásul kellett vennünk, hogy a szervezet fenntarthatóságát veszélyeztetné az, ha tovább folytatnánk e tevékenységet, így elengedtük.
 • Márciusban 15 fő munkaviszonyát kellett megszüntetnünk, ebből május-júniusra 4 főt bértámogatással, 4 főt közfoglalkoztatással újra munkába tudtuk segíteni. Hárman más foglalkoztatónál kaptak lehetőséget. Novemberre lejártak a bértámogatások, most még küzdünk a továbbfoglalkoztatás megszervezésével.
 • Áprilisban Bp. II. kerületben kivágott gesztenyefák törzseit megkaptuk köztéri padok, utcabútorok készítésére. Kéthetes intenzív szervezést követően Komáromba kerültek, egy részüket fel tudjuk vágni, ezek a munkafolyamatok a jövő héten kezdődnek. A vastagabb törzsek felvágásához a megoldást még keressük.
 • Júniustól meghirdettük a nyári táborainkat. A 9 táborhétből 4 tábor került lemondásra, ötöt nagy létszámmal meg tudtunk szervezni. A táborok ismét nagy sikerrel folytak, a gyerekek továbbra is szeretnek hozzánk jönni.
 • Júliustól a táborok mellett a szokásos műhelyeink is beindultak, a nyári foglalkozások elkezdődtek, szerveztük az őszt és a telet. Nagyobb lélegzetű rendezvényeket nem tervezünk erre az évre, csupán a szokásos és újonnan beinduló kiscsoportos műhelyeket folytattuk addig, amíg volt rá lehetőségünk.
 • Szeptemberben Taliándörögdön az ifjúsági konferencián nagy örömmel vehettük, vehettem át a KÖSZI Díjat, amit az ifjúsági munka területén folyó tevékenységeink elismerése. Köszönjük.
 • Novemberben a Civil Rádió 117 percében a hét embereként tudtunk, tudtam bepillantást nyújtani a MAG-Ház szervezeteinek különböző értékteremtő folyamatairól.
 • December 1-jével kezdődő héten meghirdettük a Manó-utat a Mag-házba és nagyon készültünk rá mi is és a gyerekek is. Sajnos ezt a lehetőséget is el kellett engednünk, de Manóként végig járjuk – amennyiben még lesz realitása – az intézményeket és az udvarról egy kicsit távjátszunk a gyerekekkel, elvisszük nekik a tervezett ajándékokat, ezzel zárjuk le az évet, ezt adjuk MAG-unknak is ajándékba, hiszen idén elmarad a közös karácsonyunk és az évzárásunk is.

Az élelmiszermentésbe megközelítőleg 1,5 millió forintot fordítottunk. Ebből az alapítványi és egyéb magánszemélyi adomány kb. 500.00 forint volt. A MAG-Ház és az eszköztárunk fenntartása további 2 millió forint körül van évente. Az itt folyó tevékenységeinkhez sincs sem állami, sem pedig önkormányzati támogatás, kizárólag saját forrásból és a konzorciumi együttműködésből biztosítottuk.

Minden tagunknak, önkéntesünknek, támogatónknak, adományozónknak nagy tiszteletünk és köszönetünk az elmúlt időszakban irányunkba és a törekvéseink megvalósulásába vetett hitéért és bizalmáért. Bízunk benne, hogy nem okozunk csalódást és azok a közösségi értékek és célkitűzések, amelyeket Mag-unk elé tűztünk és amelynek megvalósításáért folyamatosan küzdünk, nem csorbulnak a jövőben sem.

 

Mindannyiunk nevében tisztelettel és szeretettel:
Monostori Éva szakmai vezető