Kisközösségi rádiózás fiatalokkal és civilekkel a CIRMI-ben

2017/1

https://soundcloud.com/civilradiomiskolc

Az ötlet egy baráti társaságból pattant ki több mint három éve. Arról beszélgettünk, hogy a közösségi rádiózás, amellett, hogy néhányan meg tudnák találni benne a helyüket, jó kis kreatív teret teremtene annak a sok kis ügynek, gondolatnak, amiben nap mint nap pörgünk. Ez a maroknyi társaság, kint egy teraszon álldogálva, indította útjára a gondolatot, aztán forrásszerzés, képzések, műhelyek és toborzás vette kezdetét egy befogadó civil szervezetben megágyazva, a Szépmesterségek Alapítványában. 

Amikor elindult a kezdeményezés, további hat civil szervezet állt az ügy mellé, s két cél fogalmazódott meg. Legyen fiatalok és civilek artikulációját fejlesztő szellemi tér, olyan, amelyet szabadon használhatnak azok, akik közéleti dolgokról, miskolciságról, szubkultúrákról akarnak beszélgetni,gondolatot megosztani. Olyan működés álljon fel továbbá a közös munka során, amihez mindenki saját tudása, szándéka és motivációja szerint tehet hozzá, s mindezt közösségi működtetéssel, átlátható módon, nyitott és együttműködésekre építő szándékkal.

A történetnek sok sarokpontja van, de kiemelhető a két éves építkező munkából a sokszínűség. Izgalmas és sok közös együtt töltött óra során alakult ki, hogy hogyan lett a Civil Rádió Miskolc elnevezésből CIRMI? Hogyan került nyílt pályázat útján a CIRMI-logó a nyilvánossági felületekre, hogyan szerveződtek az adások, aztán az adásnapok, a műsorrovatok, a hangot adó online tér, hogyan adtunk hírt magunkról, s hogy mennyire életünk részévé vált az önreflexió a Macskanyelv című műsorban, ami segíthet másokat is abban, hogy ha ilyesmit csinálnának, legyen rálátásuk, mintájuk.
Először néhány kísérleti adás ment le, amely egy képzés keretében szerkesztődött. Hét civil szervezet vett részt az első képzésben, próbálgatta szárnyait saját társadalmi üzenetük megfogalmazására. A 
Szomszédok című műsor például az első kísérleti adásban általam szerkesztődött, s ebben az embereket kérdeztük saját lakóhelyükről: milyen élet folyik ott, és hogyan érzik magukat a szomszédságukban, milyen kapcsolataik vannak szomszédjaikkal. Azzal a szándékkal tettük ezt, hogy bepillanthassunk Miskolc város lakóinak mindennapi életébe, az együtt élők viszonyaira és a velük való beszélgetés során képet kapjunk lakókörnyezetükről, Miskolc városáról.
Megtanultuk közben a rádiózás rejtelmeit, hogy mi a különbség az élő és a konzerv-adásban behozott műfajok között, s egyre több műsorötlet merült fel, egyre több fiatal csatlakozott. Egy év alatt eljutottunk oda, hogy kvázi 100 önkéntessel, 24 féle műsorral, heti 5 napon rádióztunk online. Rádióról lévén szó, általában azt kérdezték: és hányan hallgatják a CIRMI-t? E „furcsa” kérdés gyakran megosztó volt mind a baráti társaságokban, mind a rádiózásban jártasabbak körében. Igen. Furcsa kérdés ez, mert nem a hallgatók száma a legfontosabb, hiszen a közösségi rádiózásnak mások az értékei. Most, az utóbbi két évre visszatekintve, 22 638 plays in total volt az archív hallgatottság; 1140 archív anyagunk érhető el; jelenleg heti 2-3 napon van adás, s még további szebbnél szebb számadatokkal lehetne bemutatni ezt a kezdeményezést. De ebben a két évben sokkal fontosabb volt az együttlét, az együttgondolkodás, a különféle stábok, a témák kibontásáról való ötletelések, az új társak bevonása, a velük való gondolkodás, a személyes jelenlét, aminek legjobb módja az utcai kitelepülés, annak technikai feltételeinek kitalálása, az ehhez társuló közös utazások, szerkesztői és adásvezetői tehetségek gondozása, szóval az együttműködés.

A jövőben, ha az önkéntes kapacitások, a csatlakozók új irányokat hoznak, akkor a Macskanyelv szeretne azon gondolkodni, hogy mi is a valódi civil hír nekünk? Mik azok a civil ügyek, amikről szeretnénk beszélgetni, tudósítani? Nyitottak vagyunk azok felé, akik szívesen készítenek műsorokat saját kisközösségi ügyeikről, és akik hangot adnak a környezetükben felmerülő közéleti kérdéseknek, véleményeknek. A kezdeményezők célja ugyanis nem változott a két év alatt: a miskolciak figyelmét felhívni a fontos városi, önkormányzati ügyekre, vitát folytatni azokról, lehetőséget adva különböző álláspontok megjelenítésére. Egyben a döntéshozók figyelmét is felhívni olyan problémákra, amelyek döntést, segítséget igényelnek. A legfontosabb, hogy rádiónk közösséget teremthet, építhet, egyfajta agorát, virtuális városi teret képezve. Ehhez nyújt lehetőséget az immár bejegyzett Civil Rádió Miskolc Alapítvány, aminek célja: közéleti és ifjúsági aktivitás támogatása Miskolcon, a lakossági helyi kezdeményezések felkarolása céljából, közösségi “Civil Rádió Miskolc” alapításának, működtetésének támogatása és elősegítése, a közösségi rádiózás hazai elterjedésének segítése szakmai találkozók, tapasztalatcserék szervezésével, továbbá együttműködés más, hasonló jellegű hazai és külföldi rádiókkal, alapítványokkal és nonprofit szervezetekkel.