Hírek

2023/3

Hírek a Közösségfejlesztők Egyesületétől

Júliusban a 20 éveseké volt a világ

2023. július 20-23 között zajlott a huszadik nyári egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért.

Stílusosan a “A közösség: erő és forrás” címet viselte és több új terület, forma felé ajtót nyitott. Miután a közösségi részvétel és aktivizmus a nagyvárosok mellett fontos téma a vidéki közösségekben is idén a közösségi szerepvállalás és aktivizmus jelentőségének kiemelésére összpontosítunk. Kiemelt figyelmet akartunk adni a vidéki térségekben zajló folyamatoknak,  hangsúlyozva azokat a pozitív eredményeket, amelyek akkor érhetők el, ha a lakosok együttműködnek és aktív szerepet vállalnak közösségeik alakításában. Szerencsére voltak vállalkozók, akik a nyár egyik legmelegebb hetén Kunbábonyba jöttek és megmutatták, hogy az együttműködés ereje miként vezethet pozitív változáshoz a közösség tagjainak egysége és közös erőfeszítései által. És szerencsére voltak olyanok is, akik érdeklődést mutattak ezek iránt, eljöttek és tovább építették kapcsolataikat. A teljesség igénye nélkül néhány példa a beszélgetések fókuszára és résztvevőire:

– Hogyan támogassunk jól? – kerekasztalbeszélgetés hazai támogató szervezetek civil tapasztalatairól, utakról, tendenciákról, lehetséges irányokról:

Arató Vilja (Emberség Erejével Alapítvány, Pécs), Csere Áron (Dialóg a közösségekért Egyesület, Miskolc), Gerencsér Balázs (Nonprofit Információs és Oktatóközpont, Bp.),

Molnár Ágnes (Alternatív Közösségek Egyesülete, Debrecen), Oláh Roland (Gyökerek és Szárnyak Alapítvány, Kisváros program), Női Együttható Program támogatottjai: Kiss-Bakucz Orsolya, Marczinka-Majer Emese és Zagyva Gabriella. A beszélgetést Halmai Zsuzsa és Kovács Edit vezette.

Közösségi kapacitásfejlesztés a Közös Értékeink Program értelmezésében – műhelymunka és témafelvetések Molnár Aranka és Oláh Roland tolmácsolásában.

– Művészeti eszközök alkalmazása a személyes történeteken keresztül. Alkotó műhelymunka szerveződött, amely személyes történeteket tárt fel és különböző művészeti eszközök alkalmazásával segítette megérteni azok jelentőségét a közösségben is, ezzel visszajátszva egy fontos pillanatot és előkészítve a változtatás lehetőségét egyéni és közösségi szinten egyaránt. A műhelymunkát Szendrei Andrea, a projekt vezetője koordinálta, a délelőtt művészeti vezetője Somogyi Bea (Vitakultúra Egyesület) volt.

– Social design-nal ismerkedtünk Csernák Janka (MOME) tolmácsolásában,

a szociális hackathon közösségfejlesztői evolúcióján és a jövőjén gondolkodtunk műhelymunka kereteiben, majd

közösségi start-up-okkal ismerkedtünk közelebbről, akik Nagydobosról, a ráckevei Angyali-szigetről és Túristvándiból érkeztek.

Mindezt Kunbábonyban, amely mint hely megújulásának lehetőségeiről is gondolkodtunk, miközben megünnepeltük azt, hogy immáron huszadjára lehettünk együtt, ott, nyáron.

 

Elérni és összekapcsolni – Kampány indul októberben a KAP program keretében

“Közösségi munkás kis köröket” szervezzük nyugaton és keleten a Zalai Falavakért Egyesülettel és a Dialóg Egyesülettel együttműködésben.

Valamint nyilvánossá tesszük a Közösségi munka megújult adattárát.

Ehhez gyűjtünk pénzt a MagNet Bank idei közösségi adománygyűjtő programjában  október folyamán.

A kampányban MagNet Bank ügyfelek ajánlhatják fel nyereségrészüket civil ügyeknek, köztük nekünk <3

Ha ismersz MagNet Bank ügyfelet mindenképpen ajánld neki a KÖFE-ZFE-Dialóg csapatot!

Húzzon haza a szíved – jeligével 😀

Zárás és nyitás

Két projektünk is zár koraősszel. Az egyik a “nyitás a közösségeink felé” címet viseli, amelyben az intézményi szolgáltatások közösségivé alakításának gyakorlati lehetőségeivel foglalkoztak szakembereink az elmúlt másfél évben, Nagyecseden. Eköré szerveződött idén a közösségkonferencia is, de készül kézikönyv is, amelyet a következő lapszámban már be is mutatunk.

Másik záruló projekt a művészeti eszközök a közösségfejlesztésben területen kereste a kapcsolatot szakemberek és módszerek, módszerek és közösségek között “Visszajátszás-újraírás” címmel. Ők a Nyári Egyetemen adtak ízelítőt azoknak is, akik még nem találkoztak vele, vagy óvatosak a megközelítéssel. Hamarosan nyilvános lesz a projekt eredményeként megszülető népszerűsítő kisfilm és képeskönyv, ezekre is reflektálunk a következő negyedévben.

Revitalizálódik a “Városmegújítás” munkacsoport, amelyet a Józsefvárosi Önkormányzat és intézményei (Rév8, Vagyongazdálkodási Iroda)  megkeresése katalizált egy nagyon különleges – nagy, nehéz, összetett, egyedi, mégnemvolt – szóval nagyon inspiráló területmegújítási programban való közös gondolkodással és pályázattal. Májusig mindenki szorítson, hogy a terv szerint el tudjon indulni a “nagy kísérlet”.

 

Választásra készülünk

Jövő év elején leköszön az első 7 fős választmány. Novemberi közgyűlésen értékeljük, elemezzük a közös munkát. Ha szükséges módosítjuk és elindítjuk a jelölést.

Szövetségben maradunk, de fizikailag elköltözik az iroda. Szóval sok változás várható.

Kalandra fel!

 

Hírek a Civil Kollégium Alapítványtól

Európai Vidéki Ifjúsági Csúcstalálkozó, ERYS

Bárányi Ildikó, a CKA munkatársa szeptember 6. és 10. között vett részt Romániában az idén első alkalommal megrendezett European Rural Youth Summit -on (Európai Vidéki Ifjúsági Csúcstalálkozó, ERYS), ahol 18 országból több mint 200 fiatal, ifjúsági munkás és érintett döntéshozó vett részt. Részletes beszámoló olvasható magyar nyelven itt: https://europeanyouthvillage.eu/europai-videki-ifjusagi-csucstalalkozo-2023-from-rural-to-plural/?fbclid=IwAR2l9mIMxuZHjReME0ngqnmah8Et-eTdAal_OZFMkynmr7mkrwNl7a8bSN8

Idén is Részvétel Hete!

Október 2-8. között szervezte meg a CKA a Részvétel Hetét, melynek során országszerte mintegy harminc programja valósult meg: https://www.beleszolok.hu/programok/

A beleszolok.hu oldalunkon sok további hasznos információ található az állampolgári részvétel lehetőségeiról: https://www.beleszolok.hu/